bolniška in dopust (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

2.2. -> bolniška in dopust (29.7.2011 15:10:32)

situacija je takšna;
z 1.2.2011 sem na bolniški do porodniške.
sem redno zaposlena in ostalo mi je še starega dopusta nekaj dni cca 6 in ves letošnji dopust. zdaj pa me zanima ali lahko zahtevam da mi delodajalec izplača dopust, ker eni v službi si ga dajo izplačat ne sicer vsega polovico pa ziher. šef mi je pa rekel da mi stari dopust bo izplačal zdaj letošnjega pa ne. jaz mislim da lahko zahtevam da mi vsaj polovico izplača-da ali ne???nekakšne pravice mislim da mi pripadajo glede dopusta.

Anonimen -> RE: bolniška in dopust (29.7.2011 15:36:09)

Pozdravljena!Glede starega dopusta mislim,da ne moreš nič narediti,ker je zakon,da ga moraš pokoristiti do konec junija 2011,ker drugače ti propade.Če ti je rekel,da ti ga bo plačal,potem je o.k.Kar se pa tiče letošnjega dopusta pa naredi tako,da ti zaključi prej bolnjiško,odvisno,koliko imaš še dopusta in nato greš na dopust do nastopa porodniške.Je moja sodelavka imela isti primer,vendar se je delodajalec s tem strinjal,zato je naredila tako.
Primer:imaš 20dni dopusta,z porodniško nastopiš en mesec pred rokom(30.april),dopust začneš koristit 10.aprila.Mislim,da sem prav izračunala,lahko me pa popravite,tiste ki to bolj obvladate.Ne pozabi,da se moraš to prej z šefom pogovoriti.Javi kako si rešla zadevo.

Veliko sreče

hubi -> RE: bolniška in dopust (29.7.2011 16:56:27)

V primeru, da ne greš na dopust pred začetkom porodniške, ti 10 dni novega dopusta propade.

2.2. -> RE: bolniška in dopust (29.7.2011 18:03:07)

bolniško imam do začetka porodniške se pravi do konca avgusta.
za stari dopust mi je danes rekel da ga bo izplačal za novega pa ne. a v začetku mi je govoril da bomo vse rešili tako da bo prav. že februarja ko sem začela z bolniško. skoraj vsak mesec ga opominjala in on mi obljubljal zdaj pa res nevem kako se bo izteklo. saj pravim sodelavci si veliko izplačijejo dopuste ker itak koristit ga ne morejo takrat ko bi želeli, eni pa nimajo dovolj financ in ga porabijo-denar za preživetje.

2.2. -> RE: bolniška in dopust (29.7.2011 19:52:39)

a potem bi lahko prekinila bolniško v avgustu da koristim dopust. ker komisija mi je zdaj podaljšala za julij in avgust oz do začetka porodniške to pa je 1.9.. do 31.8 imam bolniško?????
glupo se mi vidi ker mi najprej obljublja sicer sama sem kriva ker tako zaupam vsakemu kaj mi reče a v resnici me potem okoli prenese. ma pustila mu ne bi nič.
če nemoram potem takem izkoristit vsaj 10dni dopusta ostalo se mi prenese na drugo leto, samo kaj ko tudi ne začnem pred avgustom delat???
a naj grem še do kakšnega odvetnika ali koga pokličem.....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 

K_a_t_i -> RE: bolniška in dopust (29.7.2011 20:28:11)

Pa oddaj vlogo, da boš porodniško koristila po kosih - in naj bo 10 dni v letu 2011 na porodniški očka, ti bodi takrat na dopustu in potem še ves preostali dopust pokoristi v 2012 in naj bo tačas na porodniški očka. Če si seveda očka lahko to privošči pri svojem delodajalcu.
O izplačilu dopusta ti pa žal ne vem nič povedati, pri nas ni takšna praksa.

2.2. -> RE: bolniška in dopust (29.7.2011 21:41:34)

hmmm te variante p nisem vedela da smo lahko po kosih na porodniški. kaj npr.zdaj v sept. imam rok. in potem jaz kao prekinem porodniško enkrat v oktobru-npr. jaz koristim dopust 10dni ali kakšen dan več mož pa gre za teh 10 dni ali več pa na porodniško. po teh 10dneh pa potem jaz normalno sem na porodniški?
no mogoče glih nebom mogla prekinit porodniške jaz dokler otrok ni star 3 mesece no potem pa lakhko verjetno. kje se pa to pozanimam -na socialni.
meni se samo gre da jim nebi pustila dopusta niti 1h. saj pravim obljubljal mi je saj se bomo že dogovorili je rekel do zadnjega, češ mi lahko vmes kdaj prekinejo bolniško. pa smo tako naredili z mojo G da niso, zdaj pa takšno sranje, da imam samo to v glavi vsa naspidirana ko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image], pa še vas morim z tem

ares1 -> RE: bolniška in dopust (30.7.2011 8:48:10)

dopusta ti ne rabi plačat, lahko pa ga koristiš ko prideš nazaj. nekaj v tem smislu ureja direktiva EU (naš ZDR ne, vendar je direktiva nad njim),  tako da ti priporičam, da kontaktiraš kakšnega odvetnia ali pa inšpektorja. Na med over net imaš zastonj pravne nasvete v zvezi z delovno zakonodajo. Pa javi nam, da vidimo kaj boš uredila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

2.2. -> RE: bolniška in dopust (30.7.2011 10:52:35)

ok bom zaštartala v ponedeljek.
če pa še katera kaj več ve pa dobrodošli odg. in napotki

josephine27 -> RE: bolniška in dopust (30.7.2011 11:31:22)

http://otrocarije.blogspot.com/2008/05/grem-na-porodniko-kaj-pa-moj-letni.html

nusi -> RE: bolniška in dopust (30.7.2011 12:06:11)

problem pri tebi je samo ta, da si ne moreš nič dopusta iz leta 2011 pustiti za po porodniški (za leto 2012, ker se vrneš po 30.6.). Torej jaz bi naredila tako: star dopust iz 2010 ti je itak že propadel, ker ga nisi koristila do 30.6.2011, ampak tvoj delodajalec ti gre na roko in ti ga bo plačal - imaš srečo. Dopust 2011 pokoristi pred porodniško in sicer zaključi toliko prej bolniško in skuri dopust 2011, ko se vrneš te pa itak čaka cel dopust za leto 2012, ki ga moraš porabit do 30.6.2013.

Če ne bi bila na bolniški, bi se lahko zmenila, da ti piše cel dopust pred porodniško in bi ga v resnici porabila le ed del sedaj, en dela pa po porodniški, samo imaš bolniško (verjetno nad 30 dni) in to odpade.

2.2. -> RE: bolniška in dopust (30.7.2011 16:33:28)

ja bolniško imam nad 30dni. in kaj zdaj??? a se da prekinit bolniško-da bi jo prekinila nekje 10. avgusta in potem vsaj nekaj dopusta izkoristila. ker fora je v tem  ker mi je sam direktor obljubil da dopust mi bo ves izplačal stari itak in tanovi glih tako. zdaj ko bi pa potrebno dat denar pa "nima"oz noče dat. sem zelo naivna in drugi so izkoristili, zdaj pa vrtam da bi kaj izvrtala v teh 10dneh če se bi dalo....
hvala vsem za vsako informacijo!!!

Lunanai8 -> RE: bolniška in dopust (30.7.2011 17:39:32)

Bolnisko lahko brez problema prej zakljucis. Jaz sem to naredila lani, da sem lahko pokoristila dopust pred nastopom porodniske. "Drzava" bo se vesela, da bo manj refundirala. Jaz sem se vse z osebnim zdravnikom zmenila-povedala sem, kdaj bi rada zakljucila z bolnisko, oni so to naprej urejali, sporocili komisiji... V glavnem, da se. Srecno!

ares1 -> RE: bolniška in dopust (30.7.2011 19:01:17)

direktiva EU določa, da se dopust lahko koristi po 30.6. za preteklo leto.

roladica -> RE: bolniška in dopust (30.7.2011 19:04:57)

Dopusta ti delodajalec ni dolžan izplačati ker je to po zakonu o delovnih razmerjih prepovedano, dopust je namenjen izključno počitku. In pri tebi je pač taka situacija da tako ali tako počivaš. Super če se ti bo uspelo dogovoriti da bolniško prej zaključiš in koristiš še dopust, nekaterim to uspe. Poznam pa primer s foruma, ko je punca to predlagala nadrejenim in so ji zabrusili da je v tem primeru torej sposobna delat in da ji niso dolžni dati dopusta zaradi prevelikega obsega dela.
Upam da ti bo uspelo [sm=bravo.gif]

josephine27 -> RE: bolniška in dopust (30.7.2011 19:18:25)

sama sem bila v zelo podobni situaciji. sprva mi dopusta šef ni hotel dati, ker sem bila na bolniški že čez 30 dni in niso imeli več stroškov z mano. potem se mi je vseeno uspelo nekak dogovoriti da sem zaključila bolniško prej in porabila še dopust pred porodniško. če se ti uspe tako dogovorit si lahko srečna, vsaj pri nas poznam vsaj 4 take primere ko jim je dopust propadev. sicer pa če ti šef noče dati dopusta ( ki bi ti ga sicer po zakonu moral) moraš najprej podat pisno vlogo, da bi rad koristil dopust od tega do tega... če ti ne odobri pa ga lahko edino tožiš, kar se ti če se po porodniški vračaš na isto delovno mesto vseekakor ne splača. no meni so tako razložili ko sem se pozanimala kako in kaj. no na srečo mi je uspelo doseči dogovor na prijazen način.

Stran: [1]