Felicita -> RE: Morda bo še več cepljenj (28.7.2011 20:35:59)
|
e IZVIRNO SPOROČILO: Najaa V tujini so vsa ta cepljenja že zdavnaj v programu obveznih cepljenj. Kot je ena rekla, če se s cepljenji da izkoreninit neko bolezen, sem vsekakor za. Mi smo obe cepili proti pnevmokoku, seveda samoplačniško in s tem se je tudi končala odisejada vnetih ušes pri starejši. mislm da je okol tega že precej done deal. Koze so izkoreninjene, Polio je menda tik pred tem (že pet let), drugo pa... no go. Tko na pamet - Clostridium tetanii (tetanus) najdeš na domačem vrtu v obliki spor, je ubikvitaren, Corynebacterium diphteriae (davica) - ubikvitarno, Bordatella pertussis (oslovski kašelj) - ubikvitarno (proti naštetim se tko ne cepi, ampak se cepi z oslabljenimi toksini, ker gre pač dejansko za patogenezo na osnovi strupa). Veliko virusnih bolezni (KME, gripa) ima živalske rezervoarje, katerim človeška precepljenost nič ne pomaga oz. bojo virusi krožli med njimi ne glede na našo precepljenost (jih pa mi ne bomo dobili). Nekatere viruse pa nimajo pojma, al so izključno človeški oz. če imajo živalske rezervoarje oz. prenašalce ali kje in kako se skrivajo v času ko niso aktivni (rdečke, ošpice, mumps). ravno za slednje je precepljenost najbolj pomembna (ker pač po trenutni doktrini velja da se prenašajo izključno s človeka na človeka) in ravno za slednje število precepljenih najbolj upada ker je pač število okužb (in smrti) relativno majhno (zaradi, go figure, precepljenosti) in ''moj otrok pa tega že ne bo dobil''. Jest sam vem, da če bi moj še ne cepljen otrok dobil neko tako bolezen od otroka ki ni cepljen zaradi kapric (poudarjam, kapric - ne upravičenih razlogov) staršev... uh, bi se domislila najbolj ekstravaganten način mučenja tega starša; takega, da bi Hanibal Lecter proti meni zgledal kot Ostržek. Naslednji bi bli pa zdravstveni delavci, ki to dopustijo.
|
|
|
|