enkratna -> RE: psiholog (14.7.2011 23:01:26)
|
Sama sem obiskovala psihoterapevtko (v LJ), ne psihologa. Še prej sem bila pa pri psihiatru (1. pregled), ki mi je rekel, da pri meni še zdaleč ne gre za depresijo ali kaj podobnega, temveč da "samo potrebujem pogovor, da pobrišem prah s svoje duše). Mi je bilo pa prekleto težko narediti ta korak, ker sem imela prej to za modno muho iz Amerike. K njej sem hodila slabi 2 leti: na začetku 2x tedensko cca. pol leta, nato še naprej 1x mesečno (a ne vsak mesec). Prvi pogovori so bili intenzivni, prihajalo je cel kup stvari na plano (za rubriko "kje pa tebe čevelj žuli" :)), potem se je pa pucalo. Sama sem bila zelo zadovoljna z njo, ker me je vedno pri mojem razmišljanju ali izpovedovanju (itak sem bila pametna za 3 skup) znala tako vprašati in usmerjati v pogovoru, da sem samo sebe debelo gledala. Pri njej sem se počutila vedno sproščeno (kot bi se pogovarjala s prijateljico) in z občutkom, da lahko še tako grozno stvar o sebi izustim, pa me ne bo obsojala. Če sama čutiš potrebo, da najprej sama razčistiš kaj te muči (in ne skupaj s partnerjem), se mi to zdi dobro. Marsikdo namreč rad svetuje v zakonskih težavah skupno obiskovanje, ampak lahko se zgodi tudi (vsaj pri meni je bilo tako), da samo en partner potrebuje pogovor/poslušalca, in se nato razčiščeni računi sami s sabo pozitivno projecirajo na odnos s partnerjem, otroci. Seveda je pri teh terapijah ključno dvoje: tvoja 100% iskrenost v pogovoru in medsebojna kemija s terapevtom/zdravnikom. Če tega ni, se noben dr. ali nedr. ne bo približal temu, kar želiš: biti umirjena in funckionalna v življenjskih vlogah. Želim ti vso srečo!
|
|
|
|