Vijoličarka
|
Glede umivanja. Mislim, da sem nekje napisala, da večinoma vse splakujem. Lončke položim kar v korito in nad njim perem npr. deske ali kar pač na roke spotoma operem operem in potem lončke še malo potresem in voila! Niso ravno, da bi pil iz njih, so pa kar v redu. Podobno je s konzervami. Tetrapak s paradižnikovo mezgo itak do konca porabim, tako da vanj nalijem malo vode, pretresem in porabim še to vodo. Podobno je z marsikaterim tetrapakom. Mehčalec, čistila in podobno spet splaknem, pretresem in do konca porabim, tako da se pravzaprav 'umije' etc... Vse to delam mimogrede, rutinsko in razne tetrapake celo zlagam. Hm, ko berem tole za sabo, se sama sebi zdim komplikator. Menda tako delajo tudi Skandinavci. Ne vem, ker nimam treh čistih, kje sem to slišala. Bo Mateyka povedala. Meni se gre v prvi vrsti zato, ker imam kanto za embalažo v shrambi in cca 1x na teden jo mož naloži v avto in odpelje, pa nočem, da bi vmes kaj zasmrdelo. Sama nisem nikoli brala, kaj piše na kontejnerjih. Po moje bi najbrž predvsem radi, da ljudje ne bi metali notri take embalaže, kjer je še pol vsebine notri etc. Najbrž se tudi to dogaja, če še vedno veliko ljudi vztrajno meče biološke odpadke v plastičnih vrečah. No, sama imam zdaj točno tak smetnjak, kot sem ga hotela in ločevanje bioloških odpadkov mi gre dobro od tačk in prav veselo se počutim, da mi je uspelo, ker se k temu nekako nisem mogla spraviti. Zanimivo, 'preostalih smeti' je praktično samo za peščico'. Zmanjšala sem tudi količino plastične embalaže, ker sem si nabavila osebno flaško iz te, kvalitetnejše plastike (tritan ali nekaj podobnega) in ne kupujem več vode v plastenkah. Se pozna. Kerensa, ti sicer zehaš. Ampak tudi meni se je nekoč, pred davnimi leti zdelo nekaj nemogočega, da bi človek ločeval smeti, saj so vendar smeti... No, pa je prišlo tudi to, predvsem zaradi slabega občutka, da svinjam naravo in da se moram po svojih močeh potruditi, da bi jo čim manj. Zdelo se mi je komplicirano, zapravljanje časa in podobno. Zdaj pa je vse rutinsko in logično. Nikoli ne veš, mogoče boš ti čez deset let konzerve s čistilom in gobico prala in le splakovala. Pohvale g. Možu, on je že na dobri poti.