ronja -> RE: Odvajanje (17.9.2011 21:35:16)
|
Verjetno bi se morala jaz odločit in odrezat, ampak nimam srca, ko vidim, kako mala uživa. No, saj jaz tudi Ni ti odveč in obe uživata - ja, kaj je potem problem? Doji, dokler vama paše. Mit o tem, da se mali brez problema odstavijo, veliki pa ne, vsaj po mojihdveh izkušnjah niti približno ne drži. No moje vprašanje je, ali menite, da bo odstavljanje nujno problem, ali se po čudežu tamala lahko odloči, da nekega dne pa ne bo več? Ne poznam statistik, ampak za svojidve ti lahko povem, da sta se obe sami odločili (seveda sem ju predtem poizkušala zamotit, tako kot ti - ampak dokler sta si res želeli in jokali, če ni bilo zize, sta jo dobili). Prva se je dojila 15 mesecev, nekaj takega, se mi zdi, dober mesec in pol predno se je L. rodila, se je sama odstavila. Obupno sem si želela, da bi se odstavila, ker me je bolelo (v nosečnosti me bradavice bolijo pri dojenju za pop*), ampak je tudi nisem mela srca trgat stran. Zelo hitro je zmanjšala iz 4 na 0. Prej pa ne, pa da jo kolješ. Potem pa naenkrat komot. Lejla se je dojila še precej dlje, ker pač nisem bila noseča in me ni tako bolelo, samo tečno mi je že bilo, ko je bila stara 2 leti in bi si jaz že želela kda jkam it zvečer ali za par dni[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Pa se pri 2 letih niti pod razno ni pustila prepričat v kaj takega. Par mesecev kasneje pa sama, brez problema šla dol. Nobena ni jokala pri odstavljanju - in ne, ni res, da starejši otroci pa potem zizajo do OŠ. Vsak otrok ma svoj čas, ko mu paše it dol in eni so pač bolj crkljivi kot drugi. Obe sta nazadnje opustili dojenje zjutraj in dokler nista bili pripravljeni, je bil jok, ko pa sta bili pripravljeni, pa sem ju lahko zamotila s kako pravljico, da smo jo prebrale ali kaj podobnega... Ronja je pa še nekaj časa morala božat mojo zizo - in to na kožo - to jo je pomirjalo in je bilo tudi ok. Je bilo pa praktično med boleznimi, da se je Lejla dojila, ker ko sta šli v vrtec, sta bili non stop bolani in L. takrat ne bi nič jedla, samo dojila se je. Tako je vseeno dobila vse, kar je rabila, je pa po vsaki bolezni šlo za eno stopnjo nazaj s tem dojenjem - da se je bolj navlekla - ampak na koncu se je lepo sama tudi spustila (sem imela sistem: ne ponujaj, ne odrekaj in probaj zamotit, če se le da). Skratka: brez skrbi, uživajta, dokler vama paše, potem pa bo že šla sama dol. Lahko pa da šele drugo leto, če boš nanjo čakala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Vsekakor ne odstavljaj poleti, ko ti lahko vsako cunco takoj dol potegne. Puliji so veliko manj "ponujajoči", tamali hitreje pozabijo, če nimajo vsega na očeh;). Če pa ima mama dosti, potem pa seveda naj prekine - če bo otrok pripravljen, potem ne bo joka, če pa še ne bo, pa verjetno bo... Sama nisem za te jokave fore (sem bolj softi mami;) in sem ju pač dojila, dokler jima je to toliko pomenilo.
|
|
|
|