Pajchi -> RE: Roaccutane-izkušnje (22.6.2011 14:52:12)
|
Sicer lahko govorim le iz moškega zornega kota, ampak bo po moje vseeno koristilo. Sem star 22 let in sem bil na zdravljenju z Roaccutanom 9 mesecev leta 2008. Nato nisem imel aken približno 2 leti, sedaj pa jih imam veliko manj kot pred zdravljenjem ter ni videti, da bodo še kdaj tako hude. Med zdravljenjem sem občutil od stranskih učinkov le suho kožo (še posebej ustnice), ter občasne bolečine v spodnjem delu hrbta, oboje pa je minilo nekaj mesecev po prenehanju zrdavljenja. Danes, torej 3 leta po jemanju tega zdravila, pa se srečujem s težavami ki bi bile lahko povezane s tem zdravilom. Po večjh obrokih imam bolečine v trebuhu, skozi cel dan imam bolečine v sklepih in nekaterih mišicah, ravno prejšnji teden pa so mi odkrili žolčni kamen. Veliko sem brskal po internetu glede izkušenj uporabnikov tega zdravila in zdravila Accutane (Roaccutane je generično zdravilo, izpeljano iz Accutana, ki se uporablja v ZDA), in presenetljivo veliko uporabnikov se srečuje s podobnimi težavami, ki so se pojavile leta po prenehanju jemanja tega zdravila. Accutane je proizvajalec leta 2010 umaknil s trga v ZDA zaradi prevelikega števila tožb uporabnikov, ki so zaradi tega zdravila staknili kronične bolezni prebavil (npr. Crohn's disease - ne poznam slovenskega izraza), generična zdravila s praktično isto kemijsko sestavo in načinom delovanja (vključno z Roaccutanom) pa se še naprej prodajajo. Nočem kogarkoli prestrašiti ali kaj podobnega, samo delim svojo izkušnjo. Čisto možno je, da ne boste doživeli niti enega stranskega učinka od tega zdravila do konca življenja, pa tudi v Sloveniji še nisem slišal da bi kdo imel dolgoročne resne probleme zaradi tega. Po drugi strani pa, če bi vedel kar vem danes preden sem se odločil za Roaccutane, bi raje ostal zdrav navznoter in aknast navzven, ne pa tvegati obratno, pa četudi je možnost 1 : 1000000.
|
|
|
|