Kako se peče riba? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Colt -> Kako se peče riba? (5.6.2011 11:21:05)

Živjo, torej zanima me če je kje kakšen poseben keč, glede pečenja morskih rib (navadne, iz Tuša, zmrznjene). Sicer sem jih že pripravljal, bi pa probal kaj ''drugačnega'' in me zanima katere sestavine poleg olivnega olja, limone, peteršilja, česna, ribjih začimb, belo vino in seveda ribic...bi še uporabil in na kakšen način.

Hvala lepa.




hektorina -> RE: Kako se peče riba? (5.6.2011 11:28:55)

Odpri si vino...spij kozarec (ali dva) pa ti bo vse kristalno jasno.
Če spiješ še enega ti mogoče rata, da pripraviš ribico do tega, da sama skoči (seveda predhodno marinirana[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]) v pečico![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




hektorina -> RE: Kako se peče riba? (5.6.2011 11:33:33)

Izvoli...ta je bolj tak "einfoh"...samo del, kjer piše, da moraš ribo pustiti stati...mi ni jasen! Mogoče boš ti znal ribico pripraviti, da bo stala...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
 
 
Še zamrznjeno ribo solimo, popramo, posujemo s česnom in premažemo z limoninim sokom. Pustimo stati.
Omako pripravimo tako, da svetlo prežganje prelijemo z mlekom in belim vinom ter pustimo, da zavre. Nato posujemo z veliko kopra in/ali drugimi zelišči, dodamo česen ter solimo in popramo.
Ribo na vsaki strani pečemo približno 5 minut. Na koncu jo prelijemo z omako.




Felicita -> RE: Kako se peče riba? (5.6.2011 11:42:09)

men se je sicer izkazalo kot najboljše - limonin sok, sol, poper in mal olivnega olja, v folijo in v pečico...

drugač se mi pa zdi da česen ubije vso aromo ribe, zato ga jest osebno ne dajem zraven (menda tut tržaška omaka izhaja iz cajta, ko so ljudje jedli na pol pokvarjene ribe in so rabli skrit njihov okus).




Anonimen -> RE: Kako se peče riba? (5.6.2011 11:47:51)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

drugač se mi pa zdi da česen ubije vso aromo ribe, zato ga jest osebno ne dajem zraven (menda tut tržaška omaka izhaja iz cajta, ko so ljudje jedli na pol pokvarjene ribe in so rabli skrit njihov okus).



Česen je namenjen izključno temu, da prikrije slabo ribo.

Na svežo ribo gre samo olivno olje.

Take iz Tuša pa ne bi jedla.




K_a_t_i -> RE: Kako se peče riba? (5.6.2011 12:50:52)

Miljonarka, boljše ne bi mogla napisat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

Za sveže fileje je meni dobra varianta (samo starejši mulc ne mara pa ostajamo samo na olivnem olju z limonco) tudi, da jih spečeš v pečici polite s sladko smetano in posute s koprom.
Če pečeš sveže pa zlato pravilo - da jih spereš in pred peko osušiš.

Dober tek!




josephine27 -> RE: Kako se peče riba? (5.6.2011 14:44:17)

če pečem ribe pazim predvsem da kupim res sveže ( mam srečo da ima žlahta ribarnico[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image])potem pa kot so že druge napisale. ne dajem kakšnih posebnih začimb. zamrznjenih rib pa še nisem pekla tako da ne vem če moraš pri zamrznjenih pazit na še kaj.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (5.6.2011 15:24:06)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (5.6.2011 15:26:05)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Katy78 -> RE: Kako se peče riba? (5.6.2011 15:35:46)

File (svež) osušim, premažem z olivnim oljem, posolim in dam v pečico ali pa v ponovi na hitro popečem. Če ni sveže ribe, potem je raje ne jem.




Anonimen -> RE: Kako se peče riba? (5.6.2011 16:21:45)

IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

File (svež) osušim, premažem z olivnim oljem, posolim in dam v pečico ali pa v ponovi na hitro popečem. Če ni sveže ribe, potem je raje ne jem.


Enako, vsaj pečene ne.
Včasih zmrznjeno škarpino skuham v ribji juhi, to mi je edino dobro. Da bi jo pekla - no way.




StrawberrY -> RE: Kako se peče riba? (5.6.2011 17:18:52)


IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

drugač se mi pa zdi da česen ubije vso aromo ribe, zato ga jest osebno ne dajem zraven (menda tut tržaška omaka izhaja iz cajta, ko so ljudje jedli na pol pokvarjene ribe in so rabli skrit njihov okus).



Česen je namenjen izključno temu, da prikrije slabo ribo.

Na svežo ribo gre samo olivno olje.

Take iz Tuša pa ne bi jedla.


Podpis!




hrchy -> RE: Kako se peče riba? (6.6.2011 0:18:55)

Se strinjam glede cesna s predhodnicami...
Odvisno od vrste ribe, pa lahko poskusis naslednje:
- premazes s sojino omako, ingverjem, medom (to je fajn za kaksne filete, potem samo pod grill v pecico in je...)
- premazez z dijonsko gorcico in peces skupaj s krompirjem
- potreses s cilijem in kumino
- ingver + kurkuma + koriander (za bolj eksoticne okuse + riz)...
- lahko jo peces na olivnem olju skupaj s spinaco in pinjolami
- lahko naredis ceviche
- lahko jih gratiniras
- naredis zanje omako iz kokosovega mleka, limete, koriandra
- lahko jih kombiniras s sadjem (mango, pistacije, limona...)
- lahko jih speces v soli

...




ThinkPink -> RE: Kako se peče riba? (16.6.2011 11:24:40)

Jaz naredim tako:

- svežo ribo (nazadnje orado) očistim, umijem, nasolim, prerežem na pol, malo naoljim z olivnim, dodam ene začimbe za ribo (kupila v Tušu), dam v pečico zraven mladega krompirčka in pečem cca 30 minut, nato dodam še ostalo zelenjavo - bučke, paradižnike, korenček, ... in pečem še 15 minut. Za pripravo umažeš samo en protfan, dobiš pa super lahko in okusno kosilo.




sončnica24 -> RE: Kako se peče riba? (17.6.2011 8:31:38)

Moja mama naredi najboljše ribe (orade, škarpine) in sicer jih peče v ponvi v olju (ne špara z oljem - pa pravijo da pri ribi ne smeš), popeče na obeh straneh prelije s česnom in peteršiljem po vrhu še malo limone in ni boljše ribe kot je ta.

Jaz sama vsaj teh ne pečem ker mi ne ratajo. Kake fileje pa samo malo popečemo ali pa paniramo.




Andromeda -> RE: Kako se peče riba? (17.6.2011 8:44:02)

Jaz tudi pripravljam samo sveže ribe, ki jih kupujem v "moji" ribarnici. Pečem jih pa po izročilu moje mame [sm=smiley36.gif]: osolim, pomokam v koruzni moki, na hitro popečem v ponvi (na repičnem olju), nato jih preložim na pekač in jim v trebuh vdenem vejice rožmarina in strok česna - zgolj za aromo. Tako pripravljene ribice podvržem še 10-minutnemu tretmaju pečice. Zraven rib jemo izključno kruh, pa kako slastno solatko. Ker mora riba plavati tudi v vinu, ne sme manjkati tudi ta- priporočam pa zelen. [sm=smiley1.gif]




Stran: [1]