mojcaziga -> RE: d.o.o. in zastopnik oz. direktor (6.6.2011 14:13:00)
|
IZVIRNO SPOROČILO: petea IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga ... poslovanju d.o.o., ki nima zaposlenih. Ok, vem, da je mogoče, da je zastopnik oz. direktor nekdo, ki je zaposlen drugje ali pa je študent oz. upokojenec in je tako soc. in zdr. zavarovan. Kaj pa če je ustanovitelj d.o.o. nezaposlen. Se pravi ta ne more biti zastopnik podjetja, razen če se v njem zaposli????? Oziroma na kak način lahko nezaposleni ustanovitelj vodi podjetje - s pogodbo o prokuri? Ali se lahko kot direktor zaposli le za par ur mesečno? Bega me namreč en podatek, ki sem ga našla v Zakonu o poslovodnih osebah, ki govori, da je minimalna zavarovalna osnova 884€ bruto. mojcaziga, ustanovi lahko podjetje kdorkoli; če je zaposlen ali ne, na ustanovitev ne vpliva. Če ustanovitelj podjetja nima druge zavarovalne osnove, se ga avtomatično zavaruje po zavarovalni osnovi za (po novem) 113, minimalna zavarovalna osnova pa je višja kot pri navadnem zaposlenem (recimo ji 'minimalna direktorska plača'). Prav tako zastopstvo podjetja ni vezano na zaposlitev v tem podjetju. Razlaga sodišča je, da v enoosebni d.o.o. ustanovitelj podjetja ne more biti zaposlen v njem, ker ne more hkrati nastopati v dvojni funkciji. V večosebni d.o.o. lahko družbeniki zaposlijo drug drugega, saj sta vsaj 2 podpisnika pogodbe. Zastopstvo je v večosebni družbi lahko neomejeno ali omejeno, skupno ali posamezno. Gre za stvar dogovora in strinjanja ustanoviteljev oz. lastnikov. Problematika je na tem področju zelo kompleksna. Podatki o določenih stvareh so dostopni na ZPIZ-u, davčni, določene pa boš našla na podjetniških in računovodskih forumuh. Hvala lp, mojca
|
|
|
|