pikica* -> RE: NLB-mastni regresi.... (5.6.2011 20:34:12)
|
IZVIRNO SPOROČILO: mizantrop IZVIRNO SPOROČILO: sazi Eh, o dohodninskih razredih je, kot bi govorila steni... Glej, po domače. Fiktivni dohodninski razredi: - do 100 0% - od 100 do 200 20% - nad 200 pa 40% plače ti nanesejo skupaj v leti 180. Plačati moraš 20% od 80, torej 16. DObil si neto 164. Potem dobiš regres (če si v JU) v višini 20. Z dohodkom še vedno nisi presegel 2. razreda, plačaš 20% od 20, torej 4. SKupno si imel dohodka 200, dohodnine si plačal 20, neto si dobil 180. 2. varianta - dobiš regres, ogromen, ker si zaposlen v NLB - torej 40. Od 20 plačaš 20% od naslednjih 20 pa 40%. Neto dobiš 192. Raje imam 2. varianto[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ja, plačal si več dohodnine, ampak ti rudi več denajra ostane. Zakaj naj bi se sekirala, ker sem "padla" v višji razred?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jaz res ne razumem teh vaših dilem in problemov s preskokom (ne padcem) v višji razred. In tu ni nobene naslednje dohodnine, da potem "padeš" kam višje. Plačaš od višine dohodkom in to je to. Pa za isto izobrazbo vem, da ima konkretni zaposleni v NLB nižjo plačo, kot jo je imel prej v gospodarstvu - pa saj NLB ni JU in itak nimajo visokih plač. hm, ne vem, če bo tole čisto tako. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image] a praviš, da se moja plača do zneska 627,42€ obdavčuje po eni stopnji, ostalih 300 pa po višji? al se meni, ker sem že v štartu v drugem razredu, vse obdavči po enotni 27% stopnji? ker: - podjetje ti, ker si na minimalcu recimo, med letom odvaja dohodnino v višini 16%. torej bi na koncu leta moral biti na ničli - glede na mejnik dohodninskih razredov (vir ) je meja 627,42€ neto/mesečno. torej lahko dobiš še tisti minimalni predpisani regres in ostajaš v svojem razredu. - dodaš še kakšno olajšavo za otroke, dobiš še kaj nazaj. - zdaj pa dobiš regres 2x večji. torej padeš v višji razred, v 27% obdavčitev. - plačeval si manjši %, obdavčijo te pa po višjem. pa tudi, če tvoja teorija vzdrži. 2x večji regres je npr. presežek za 500€. 27% od 500€ je 135€. tisti na minimalcu si to težko privošči plačat v enem kosu. a potem je bolje, da regresa sploh ne uporabijo za to, čemur je namenjen in naj ga raje šparajo za plačilo dohodnine? moja stena v glavi je bolj trda. vsebuje železobeton... 1.Tvoja matematika ne štima. Bo kar držalo to, kar pravi sazi. Obstaja dohodninska lestvica. Do določenega zneska osnove (ne bruto plače!, temveč osnove, ki se izračuna po formuli bruto-prispevki-olajšave=osnova). Znesek nad to mejo se obdavči po višji stopnji itd. 2. Tvojamatematika glede zneska dohodnine od regresa prav tako ne štima - regres se ponavadi obdavči po povprečni stopnji in ne po lestvici, kar pomeni, da se ga razdeli na dvanajstine, potem pa se upošteva še bruto znesek tega meseca in od tega obračuna dohodnina. Zato se ponavadi dogaja, da vsi v podjetju dobijo isti bruto regres, neto pa je različen.
|
|
|
|