ronja -> RE: Brezposelne mame in vrtec (2.6.2011 10:23:29)
|
Prav je, da tudi nezaposleni lahko dobijo vrtec, vsekakor pa se mi NE ZDI prav, da imajo prednost pred zaposlenimi - to nima nobene logike! Oni bojo enkrat nekoč mogoče rabili varstvo (pa se še ne ve, ali letos ali drugo leto - pojdite pogledat statistike, koliko časa so ljudje prijavljeni na zavodu, predno dobijo službo) - zaposleni pa 100% rabimo varstvo že takoj! Zato bi morali imet zapolseni prednost pred nezaposlenimi, ne pa obratno! Ja, poskusi najprej ti, pol nam pa poročaj! Damo ti eno 15 mesečnico, ki je komaj shodila in se ji trže od ljubosumja in pomanjkanja pozornosti zaradi prihoda novega družinskega člana in enega 1-mesečnika, ki ga dajejejo krči in bi neprestani visel na joških. Mož pride domov ob 17ih. No, jaz sem mela doma starejšo -sicer je bilo 2 meseca več razlike kot pri tebi, ampak vseeno to ni takoooo velika razlika. In mene so vsi prepričevali, tudi v vrtcu, da naj ne bom neumna in naj jo dam v vrtec - pa se mi je zdelo nefer nekomu vzet mesto, zato da bo meni malo lažje, pa tamalo dajat v vrtec, če je lahko doma. Pri 1 letu res še ne rabijo ne vem kaj socializacije, pa itak nismo skoz doma zaprti. Se mi pa zdi, da je tudi to pomagalo, da mala ni bila dolgo ljubosumna (14 dni) in da je dobila svojo pozornost. zdaj ne vem, če bi imela 3 doma, če bi imela še enega - na začetku mogoče, celo leto gotovo ne, ker bi itak ne mogla izpisat malih iz vrtca, ker bi se bala, da ga potem ne bi več dobila za vse 3 otroke v isti enoti. Če bi mi pa en to zagarantiral, bi pa tudi odstopila mesto nekomu, ki ga tačas bolj rabi. PS: pa sem sama imela veliko srečo, da sem dobila vrtec odobren za tastarejšo, tisto leto, ko se je potem tamala rodila, samo je takrat nisem vpisala - in velik argument je bil ta, da nekomu brezveze odžiram mesto (poleg tega, da se mi je zdelo fer do tako malega otroka, da če mu ni treba bit stran od mami, da ni - če delaš itak nimaš izbire). In potem sem imela spet srečo, da so mi vzeli obe punci in to celo v isti vrtec in celo v isto enoto! Kar je sploh sreča na kvadrat! (vem pa, da to ni samo sreča - je precej vplivalo to, da se nisva šmuglala in sva bila že prej oba lepo prijavljena skup, tu kjer živimo in tudi otroka, seveda, ko sta se rodila in se nismo šli nobenega samohranilstva nikoli). Tako da sama zase se nimam kaj pritoževat - ampak vidim pa zaposlene mamice, ki nimajo kam dat otroka - in to je res grozno! Meni je težko sfolgat že za takrat, ko sta bolni, pa moram kaj nujno naredit... Pa flikamo vsi skup - in navsezadnje takrat lahko greš na bolniško - čeprav je to včasih precej nemogoče - ampak vsaj zadnji izhod je. Kaj šele, če niti zdravega otroka nimaš kam dat... PPS: ko sem ravnateljici povedala, da se mi zdi nefer vzet nekomu mesto, če jo mam lahko doma, je bila čisto paf! je rekla, da je lepo, da sem tako altruistična, ampak da naj mislim nase: da mi bo težko z dvema doma in da mi za drugo leto ne morejo garantirat, da dobim mesto (in po zdajšnji logiki bi mi dejansko verjetno zato tudi šlo mesto - ker če zdaj zavrneš mesto, potem imaš drugo leto manj točk - potem vsak rajši za vsak slučaj vpiše[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]). Sem šla po svojem občutku, da bomo tudi drugo leto dobili in na srečo smo - ampak če ne bi, bi se pa tepla po glavi in z zdajšnjo zakonodajo pa vprašanje, če bi si upala tvegat... Ne gre zato, da nezaposlene mame ne bi imele svojih razlogov, da dajo otroke v vrtec, gre zato, da zaposlene mame pa resno NIMAJO nobene možnosti imet otroka doma - in imajo poleg vseh tistih istih razlogov, ki jih imajo nezaposlene, še en razlog več - kar dober razlog: da morajo v službo in morajo nekam dat otroka zjutraj. lean, res nisem zdaj iskala službe (v resnici je še nikoli nisem, mi je padla v naročje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] - sem pa očitno nekaj imela, da so me kar tako izbrali, navsezadnje je z mano sedelo še vsaj 30 drugih ljudi, ki jim je nihče ni ponudil; me pa to čaka v kratkem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]), ampak sem pa to dokaj od blizu videla pred par leti in tudi zdaj - pogodbe se iztekajo in ljudje, ki jih imam rada, so morali najt druge zaposlitve. Večina ni čakala doma na razpise. Ti imajo danes tudi že službo. in nihče je ni v gostilni našel, niti na kavici... So šli kar direkt v potencialno službo... Ne vem no, jaz sploh nisem pomislila, da tamale ne bi dala v vrtec, saj sem upala na čimprejšno zaposlitev. Čisto razumem, tudi jaz ju ne mislim izpisat, ko se mi izteče pogodba. Ampak razumi tudi ti zaposlene, da enako kot ti oz še bolj RABIJO varstvo za otroka. Zato ni fer, da so za tabo na vrsti za vrtec. Jaz sem pač vrtec dojemala zmeraj kot institucijo, ki je dobra za otroka in ne samo v smeri varstva. Včasih je pač to bilo za starejše otroke od 4 let dalje, zdaj so otroci drugačni in rabijo take vzgojno izobraževalne institucije prej. Ah, daj no! A so se otroci genetsko spremenili v 20ih letih? Japajade! Starši in način življenja se je spremenil -otrokom še vedno paše bit doma s starši, ne se slepit! paše jim kdaj tudi it k prijateljem, valjda, ni pa to nujno vrtec in nihče ga ne rabi za svoj razvoj. lej, jaz nisem bila nikoli v vrtcu - pa kot vidiš, nimam glih problemov s socializacijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. In tudi otroci, ki so bili do 4. leta doma, kar jih jaz poznam - nimajo nobenih problemov. vem, da tiste resnične samohranilske mamice brez službe res težko živijo To je vsem jasno - nihče se ne zgraža nad resničnimi samohranilkami, jaz ne bi nikoli menjala! Itak, da je grozno bit brez službe in samohranilka - saj nimaš iz česa samohranit! Ampak ravno zaradi lažnih, dobite ve manj!
|
|
|
|