calpol - da ali ne (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

Brbs -> calpol - da ali ne (27.5.2011 13:33:04)

Naš 4letnik se trenutno bori z virozo, kašelj je že mimo, ostaja še vročina rahlo nad 38.
Sama ne odobravam vnos nepotrebnih zdravil, raje izbiram alternativo oz. preventivo.

Z možem sva na različnih bregovih glede dajanja calpola - on bi ga dal že pri najmanjši vročini (torej 37,5), jaz pa sem mnenja, da se telo z vročino brani in da s tem skuri vse viruse. Nad 38,5 se strinjam, da je Calpol potrebno dati, do takrat pa - če se otrok ok počuti - raje ne.
Naši otroci sicer zelo dobro prenašajo vročino, tudi pri 39 praktično čisto normalno živahni in nobene slabe volje.
O tem sem se pogovorila tudi z zdravnikom, ki je sicer opozoril na možnost vročinskega krča, ampak načeloma se strinja, da calpola (če ni bolečin, zelo slabega počutja) do 38,5 ni potrebno dati.

Poskusila sem tudi že z drugimi zadevami (krompir, rdeča pesa) ampak zaenkrat ni bilo učinka.

Kaj mislite vi? Naj otroku omogočim popolnoma dobro počutje in mu dajem calpol že ob najmanjši vročini ali naj vztrajam pri tem, da se do višje vročine (cca 38,5) ob dobrem počutju otroku le-tega ne da?
Hvala.

KOKICA32 -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 13:40:13)

Jaz ga ne dam, če ni vročina nad 38,5°C! 

Neca1313 -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 13:44:06)

Odvisno od otroka. Naš tavečji pri 39°C še normalno funkcionira, pri 39,3°C se sam od sebe uleže na kavč (drugače se nikoli) in takrat vem, da je čas za Calpol. Tamlajša pa ima že po naravi nižjo temperaturo in je pri 38,5°C že precej boga, tako da ji damo Calpol že takrat. Z vročino se telo bori proti okužbi in po mojem okužba traja dalj časa, če se vročino prehitro zbija.

Najaa -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 13:52:42)

Jaz do 38,5 načeloma ne dajem, razen če vidim, da se res slabo počuti ali pa zvečer, preden gre spat in ima recimo 38,2 pol kar dam, da je ponoči mir. Čez dan pa sta tudi moji dve živahni, tak da čakam do 38,5 ali čez. 

janapan -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 14:14:16)

Jaz ji dam calpol če je vročina čez 38,5. Calpol pa ji dam tudi če ima npr dva dni zaporedoma vočino konstantno čez 38(vendar ne doseže 38,5) in vidim, da jo je zdelalo. takrat ji dam calpol zvečer pred spanjem.

blaža -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 14:16:30)

Meni je en naš kolega, ki je pedijater razložu, da je vročina zato, da se telo segreje in se bori proti virusom. In zato ni potrebe, da se znižuje že zgodaj, pri nizkih temperaturah.

kristinaj -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 14:20:54)

če je vročina nad 38,5 je potrebno zbivati če ne pa ne..... , ker je vročina koristna pri uničevanju virusov.. možu pa predlagej naj si kakšno internetno stran o vročini ogleda...

ronja -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 14:24:23)

Nad 38,5 se strinjam, da je Calpol potrebno dati, do takrat pa - če se otrok ok počuti - raje ne.

nama je tako tudi p. rekla in se tega drživa - do te vročine ne dajeva. KO sem brala eno malo knijžico o vročini, sem začela delat tako, da takrat, ko vročina narašča, otroka pa zebe, ga ful oblečem, pokrijem, dam termofor... ker takrat zdravila itak ne primejo, ker bo temperatura naraščala do tiste točke, kjer jo je telo nastavilo. Se pa da to fazo, ki je najbolj izčrpujoča, precej skrajšat, če otroka fejst pokrijemo, da vročina čimprej doseže plato, takrat pa če je treba, damo calpol ali pa samo mlačno kopel - takrat je otroku namreč vroče. Meni se ot najboljše obnese. meni je tudi mami vedno hotela zbijat že prej s temi raznimi alternativami in mene je zeblo kot psa, ona bi me pa hladila in sem se samo brezveze mučila dlje kot je bilo potrebno -ker vročina bo šla do tja, kjer jo je telo nastavilo, tega ne moreš spremenit - šele potem jo lahko zbijaš.

Zoja Lara -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 15:15:27)

Tako kot si povedala, Brbs, vročino dobimo z razlogom in pomaga telesu, da se bori proti slabim virusom.

Jaz calpola svojima fantoma ne dam, razen, če vročina naraste nad 39- pa še takrat ne zmeraj (sicer sta samo 1x do zdaj imela tako visoko vročino).

Verjamem, da so vročinski krči nevarni, ampak kadar ima moj otrok vročino sem skoz ob njem, tudi ponoči ga imam pri sebi.

Polynesia -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 15:29:58)

Moj otrok je imel 4x vročinski krč in ja, takšnemu otroku je potrebno zbijanje temperature že prej, vsaj pri 38,0.

"Normalnim" otrokom naj bi zbijali vročino pri 38,5. In tudi ni prav niti fer do otroka, da se ga matra nad 38,5 vročine in se mu ne da nič proti zbijanju.

Zoja Lara to da si pa ti pri otroku ko ima vročino (verjamem, da smo vse mame takrat pri malčkih), pa ne boš mogla preprečit vročinskega krča!

In tudi ni res, da otrok dobi vročinski krč samo pri nižji vročini. Moj otrok ga je dobil pri 40,1 in 38,5.
Toliko v vednost in razmislek!

Pa srečno.

Katy78 -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 16:11:19)

Vročina sama po sebi ni bolezen ampak se telo z njeno pomočjo bori proti virusom. Vročine nikakor ne zbijam dokler ne doseže 38.5, ko pa doseže 38.5 pa otroka opazujem - včasih precenim, da bi bilo vročino fajn zbiti, pri zadnji vročini pa sem npr. čakala do 39.0 saj je bil sin normalno razpoložen, sem se pa bala, da mu ne bi še kar naraščala, zato sem mu jo zbila. Ali pa če ima pred spanjem okoli 38.0 in vidim, da bo še naraščala, takrat mu tudi dam svečko. Zdaj v zadnjo je visoka vročina trajala 2 dni, potem pa je odšla tako na hitro kot je tudi prišla. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Peli -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 20:39:19)

Jest ga dam pri vročini 38,5°oziroma prej, če vidim da je otrok slab, ali da ga kaj boli, pred spanjem pa dam, če gre preko 38°C.

Najaa -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 20:42:59)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Nad 38,5 se strinjam, da je Calpol potrebno dati, do takrat pa - če se otrok ok počuti - raje ne.

nama je tako tudi p. rekla in se tega drživa - do te vročine ne dajeva. KO sem brala eno malo knijžico o vročini, sem začela delat tako, da takrat, ko vročina narašča, otroka pa zebe, ga ful oblečem, pokrijem, dam termofor... ker takrat zdravila itak ne primejo, ker bo temperatura naraščala do tiste točke, kjer jo je telo nastavilo. Se pa da to fazo, ki je najbolj izčrpujoča, precej skrajšat, če otroka fejst pokrijemo, da vročina čimprej doseže plato, takrat pa če je treba, damo calpol ali pa samo mlačno kopel - takrat je otroku namreč vroče. Meni se ot najboljše obnese. meni je tudi mami vedno hotela zbijat že prej s temi raznimi alternativami in mene je zeblo kot psa, ona bi me pa hladila in sem se samo brezveze mučila dlje kot je bilo potrebno -ker vročina bo šla do tja, kjer jo je telo nastavilo, tega ne moreš spremenit - šele potem jo lahko zbijaš.

Sam a ni s pokrivanjem še večja možnost vročinskega krča? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Se spomnem, ko sem bila majhna, da me je tud mama zadekala in sem se spotila, sam zdej pa tega ne priporočajo več. Tako da imam pri vročini otroke raje manj kot več oblečene.

aprilčica07 -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 20:58:25)

Ta velikemu ga dam že pr 37,5, ker ga že najmanjša vročina fejst zdela. Tamala pa do 38,5 funkcionira čisto normalno, tako, da do te meje nikoli ne zbijamo. Potem pa ja. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Doll -> RE: calpol - da ali ne (27.5.2011 23:09:31)

ne dajem calpola dokler se otrok dobro počuti.ne gledam na TT ,ampak gledam na počutje otroka!!!

Stran: [1]