6. letni otrok in učenje tujega jezika (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


nutela -> 6. letni otrok in učenje tujega jezika (26.5.2011 20:54:11)

Pozdravljene,

zanima me ali je katera od vas pri starosti otroka 6 let (dopolnila jih bo junija)začela otroka učit tuji jezik, ker ga pač sama obvlada.

Zadeva je sledeča:sama obvladam italijanski jezik, živim pa na Štajerskem.Razmišljam, da bi z njo začela jaz govorit italijansko v najinem vsakdanjem življenju,  partner pa pač slovensko.Prepozno za učenje jezika tako da ni nikoli le mal težje se je zdej tega lotit kot pa pri malčku.

Ima katera te izkušnje?Hvala za vsakršen odgovor.

LP[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




uškinamama -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (26.5.2011 21:12:15)

Škoda, ker si čakala 6 let [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], mi sicer živimo tik ob it. meji in govorim z malim že od malega, pa tudi v vrtcu imajo ure ita.jezika kjer se učijo pesmice, barve, številke...Po mojem se bosta super imela....ciao[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Nika v službi -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (26.5.2011 21:47:49)

Jaz to prakticiram kakšno leto, dve, ampak ne tako, da bi z njo govorila angleško ali nemško, ampak skozi igro, fraze, kratki stavki, pesmice. Slednje se itak učijo tudi v vrtcu, ker imajo angleške urice. Otrok tuji jezik hitro pobira, sploh če ga jemlje naravno, skozi igro. Da bi pa zdaj kar naenkrat začela govoriti izključno v tujem jeziku, pa meni ne potegne.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (27.5.2011 0:12:09)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




alda -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 8:40:01)

Če je želja kar daj, ker nikoli ni prepozno in seveda tudi ne prezgodaj.
Moja šjora je zgodaj začela kazat zanimanje za tuje jezike in zdaj pri 13. malo "obvlada" tudi sanskrit in je čist važna,
fanta pa ne zanima razen angleščine, ki jih rabi [sm=jezicek.gif] za igranje igric prav noben drug jezik, zato ga tudi ne matram!




bomboncek1 -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 8:43:10)

Iskreno?
Menim, da tvoja hčerka ne bo imela veliko od tega.
Najprej pojasni kaj pomeni "obvladam italijanski jezik"? Si italijanka, preseljena na Štajersko? Si slovenka z Obale, si se učila 12 let italijanščino in se preselila na Štajersko? Pa ne jemlji me za slabo, samo sprašujem zaradi česa bi hčerko dejansko učila italijanščino. Če si slovenka s tečajnim znanjem italijanščine, boš hčerko slabo naučila tujega jezika, bi bilo najbrž bolje, da se uči na tečaju od nekoga ki mu je italijanščina madre lingua. No, povej kaj več, od kod ta želja. Sicer pa, če bosta s tem začeli, potem je smiselno, da vajin skupni jezik za vselej postane italijanščina. Jaz sem doma z Obale in poznam veliko mešanih parov, kjer je en od staršev slovenec, drugi pa italijan ali italijanska manjšina v Sloveniji. Tisti, ki je italjanskega porekla, striktno uporablja italijanščino, tako doma, kot v družbi, kot v javnosti, v dokumentih, etc. Ti otroci navadno obiskujejo italjanske šole (osnovna, gimnazija), selektivno ločijo s kom govorijo v enem in s kom v drugem jeziku.




malibauc -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 8:56:05)

IZVIRNO SPOROČILO: bomboncek1

Iskreno?
Menim, da tvoja hčerka ne bo imela veliko od tega.
Najprej pojasni kaj pomeni "obvladam italijanski jezik"? Si **italijanka, preseljena na Štajersko? Si ** slovenka z Obale, si se učila 12 let italijanščino in se preselila na Štajersko? Pa ne jemlji me za slabo, samo sprašujem zaradi česa bi hčerko dejansko učila italijanščino. ..............


To pa mene bolj podrobno zanima. Zakaj ne?
Po moje ni bistvo,da šestletni otrok obvlada jezik, ampak da tu in tam osvoji kako besedo, stavek,....IN DA MU JE FAJN!!! Taki mali škrati so kot 'spužve' -srkajo znanje /če imajo veselje, seveda/.

**Tu pa dobim kurjo kožo.............................................




alda -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 9:06:49)

Bombonček1: jaz tudi nisem indijka pa sem se "tečajno" zelo dobro naučila sankrist, čeprav se tam skoraj da ne uporablja, je pa dobra podlaga za učenje hindujščine.
Ja in ob mojem služb. obisku Indije lani decembra HB nisem imela težav pri tistih redkih , ki angleščine ne govorijo dovolj razumljivo ali sploh ne.
Tako da se s to tvojo tezo ne strinjam!




kristinaj -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 11:02:26)

jaz živim ob meji pa mi na kraj pameti ni padlo, da bi jo italijansko učila...




*alja* -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 11:16:16)

Moja bo avgusta stara 6 let in govori tekoče nemško.
Ti kar, noben tuji jezik če ga obvladaš ni odveč!




t5t6 -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 12:38:10)

Moje mnenje je, da si za tak način učenje prepozna, poskušaj pa boš videla. Punca bo postala vsa živčna ker te ne bo razumela, ti pa moš popustila in ji povedala v Slo. Moje osebno mjnenje je, da bi s takim načinom učenja morala pričeti od rojtva dalje, ko je otroku učenje naravno, samoumevno. Ker tudi sama znam italiansko sem nekje pri starosti treh le poskušala z otrokoma govoriti po italiansko, pa sta ful zatežila, da naj govorim normalno, ker me ne razumeta. Sedaj, ko imata italianščino v šoli pa jim kar šiba in jim pri učenju z veseljem pomagam.




mateyka -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 15:23:32)

mislim, da ni nikoli prepozno. mislim, kako le prepozno - a v šoli je pa ok, da se kaj učijo, doma pa bognedaj?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
jaz predlagam, da začneš smipl stvari v praksi. naša tamala je 3 lingivstična, s tem, da ji je sloveščina primarni jezik. se pa trenutno na veliko uči in pobira iz švedščine in angleščine (pappa govori švedsko in midva angleško). ima 4 leta - se mi zdi, da je zdaj eno obdobje, da je prešaltala v višjo prestavo, samo nima veze - slediš otroku kakor njemu sede. it`s all in good fun, right? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

sicer so vsi komentatorji, praktično ti pa noben ni dal kakega primera [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] evo, bom jaz probala napisat kaj na hitro. probaj začet z zelo enostavnimi stavki in besedami. vedno prevajaj sproti (bodi dosledna s tem). samo poslušanje ji ne bo razširilo slovarja (mora vedet besede, da lahko kaj pove). redno jih ponavljajta (prvi primer) in nauči jo da proba sama poiskat ekvivalent v slovenščini (drugi primer).

npr. (2 primera)
- jaz rečem (na igrišču): glej, to je tobogan. tobogan je "slide". reci "this is a slide" (in ponovi). in potem ponoviva slovensko in angleško besedo skupaj (tobogan, slide). nato rečem kako se mu pa reče po švedsko? (in pove - če ne, jo spomnim jaz - če vem seveda [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] če ne vem, ji povem da morava vprašat pappo, ko pridemo domov - in to res narediva). in ponoviva vse tri zapovrstjo. nato redno kdaj prešaltava na ta angleški stavek, ko greva mimo igrišča, vidiva na slikici, ali ko jo vprašam na katero igrišče greva, omenim "there is a big slide there, and a small one.." in ona reče "oh, ja a slide" - ker jih ima ful rada [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (zdaj že razume en kup angleščine - tudi risanke ji damo v originalu, Nemo, Wall-E, Dora the Explorer, Bolt..)

- ko gresta pappa in Inara po cesti (ona sicer razume zdaj že dosti švedskih besed in se uči nove), ji pappa reče po švedsko "vi gor i skuggan" (hodimo po senci - ko sta hodila po senci in jo gledala in ji jo je s prstom pokazal) in je ona sama rekla "skuggan je senca" [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ko prideta domov, mi povesta kaj sta počela in jaz rečem "senca je shadow, shadow - skuggan - senca" in potem vsi trije ponovimo vse tri besede [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley4.gif[/image] + moj mož se namreš tako uči sloveščine in jaz švedščine skupaj z njo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

tako nekako za začetek v glavnem.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley4.gif[/image]




nutela -> 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 15:35:44)

Da razjasnim: sem preseljena iz Obale, kjer sem imela v celem obdobju šolanja italijanski jezik-od osnovne pa do faksa.Doma smo govorili slovensko. Na Štajerskem pa sem sama ravno zaradi obvladanja italijanskega jezika dobila službo - tukaj je nihče ne obvlada (predvsem pisno ne).Zato ne vem čemu se bombonček1 čudiš zakaj bi učila italijansko. Sama sem tukaj vodila tudi osnovne tečaje italijanskega jezika za odrasle (ob službi) -dokler mi je časovno zneslo. Jezik obvladam, čeprav nisem ita. manjšina.

lp[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mateyka -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 15:44:12)

aja, naj povem, da se s tamalo obe zdaj učiva še japonščine, ker jo moj mož študira (in nikoli ne veš ali bomo šli kdaj tja). in alda - moj mož se bo tudi čez nekaj let spravil (še) sanskrt učit, mu je to ful želja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] in tukaj lahko vidiš korenine slovenščine v določenih besedah - meni je tako zanimivo ko vidim "treta yuga" in si mislim: aha, še en "j" pa bi blo že po slovensko razumljivo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




ZARA -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 16:01:48)


IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
- ko gresta pappa in Inara po cesti (ona sicer razume zdaj že dosti švedskih besed in se uči nove), ji pappa reče po švedsko "vi gor i skuggan" (hodimo po senci - ko sta hodila po senci in jo gledala in ji jo je s prstom pokazal) in je ona sama rekla "skuggan je senca" [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ko prideta domov, mi povesta kaj sta počela in jaz rečem "senca je shadow, shadow - skuggan - senca" in potem vsi trije ponovimo vse tri besede [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley4.gif[/image] + moj mož se namreš tako uči sloveščine in jaz švedščine skupaj z njo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

tako nekako za začetek v glavnem.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley4.gif[/image]

To učenje imate pa fajn zaokroženo.[sm=smiley1.gif]




alda -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 16:04:48)

Matejka [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] za moža!

Jaz bi pa rada kak skandinavski jezik osvojila, pa tu na našem koncu Primorske ni lih kakih tečajev , v Lj. mi je pa muka že občasno zaradi službenih obveznosi hodit, kaj šele ,da bi morala večkrat na teden.[sm=zmeden.gif]




end1 -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 16:23:10)


IZVIRNO SPOROČILO: bomboncek1

Iskreno?
Če si slovenka s tečajnim znanjem italijanščine, boš hčerko slabo naučila tujega jezika, bi bilo najbrž bolje, da se uči na tečaju od nekoga ki mu je italijanščina madre lingua.

polpa bi redko kdo znal tuj jezik, ker ni vsem učiteljem in profesorjem, ki učijo tuj jezik, ni to materin jezik.

Moja tudi zna nekaj italijansko in ja sem jo jaz pa Tv naučila, pa tudi ni to moj materin jezik, tolk znam, da vse razumem, kar dobro govorim in še kar dobro pišem...

Me je pa tudi mene mama učila, ko sem TV gledala in kar pač nisem sama pogruntala, mi je prevedla, pol pa še v šoli. Gotovo je da znanje ne škoduje.






titania -> RE: 6. letni otrok in učenje tujega jezika (27.5.2011 19:31:47)

:9 pomoje je to dobra ideja, ker sedaj bo še besede dojemala kot sopomenke slovenščini in ji bo lažje, kot pa čez nekaj let




Stran: [1]