nananaja -> RE: Zunajzakonska skupnost (19.5.2011 13:02:52)
|
Kot prvo bom rekla, da je res okoli tega družinskega zakonika res veliko nagajanja med pozicijo in opozicijo na račun partnerskih razmerij, dejstvo pa je, da gre to predvsem na škodo pravic otrok, ki varovanje po zakonu potrebijejo. Predvsem pa je to amandma k predlogu družinskega zakonika, za katerega pa tako opozicija kot lds govorijo, da ga ne bodo podprli, torej bo veljal le v primeru, če bo zakonik sprejet. Jaz razumem to registracijo kot olajšanje v primerih, ko je potreno ugotavljanje za nazaj ali je izvenzakonska zveza obstajala ali ne. Torej, primer, ko hoče eden od partnerjev drugega uveljavljati v davčni olajšavi kot vzdrževanega družinskega člana (tu je bil do sedaj pogoj enoletnega bivanja na skupnem naslovu). Lahko se najde še mnogo primerov, ki bi skrajšali postopke na sodišču. Zame je registracija pač opcija, poleg te morajo obstajati še dogodki, ki partnersko zvezo pravno enačijo z zakonsko, ki se dokazujejo (rojstvo otroka, skupno bivanje...). Bi pa rekla, da ne moremo govoriti o možnostih mnogoženstva/mnogomoštva, ker tudi danes, če jaz živim nekaj let z moškim, se on prizna kot moj izvenzakonski partner, potem pa se preselim k drugemu moškemu, pa se spet on po določenem času prizna kot izvenzakonski moški, vseeno se lahko prvi sklicuje, da sva izvenzakonska partnerja, saj sva pogoje izpolnila, in jaz moram dokazat, da nisva več v izvenzakonski skupnosti.
|
|
|
|