vijolca
|
Ko že vidim, da se je razvnela debata, kaj je za otroka bolje, da je v vrtcu do spanja (pri nas do 12.00) ali še spi tam. Mislim, da ni primerjave, če je otrok v vrtcu samo do počitka, sploh pri teh najmanjših. Že tako se mi je včasih zdelo, da imamo malo od dneva: zjutraj smo bolj malo skupaj, pač nahitro se zrihtamo, pojemo in gremo, ko sva prišli domov je itak odspala 1-2 uri (ponavadi je zaspala že v avtu), potem kosilo (najprej midve, kasneje poje še ati), malo igranja zunaj, kako uro pred spanjem se pa spet začne rutinska procedura (večerja, umivanje, uspavanje). In tako si z otrokom efektivno samo nekaj ur na dan, približno enako kot vzgojiteljice! Ker je do sedaj v vrtcu zamujala le spanje, se mi ne zdi take panike, če bo sedaj še spala v vrtcu, kasneje se bo pa tudi še malo poigrala, pa ji tudi ne bo hudega, ampak to govorim za sedaj in prihodnje mesece, ko bo tudi že večja (poleti bo še dan daljši, verjetno bo kasneje hodila spat). Pri enajstih mesecih se mi pa zdi čisto preveč, da je otrok 8 ur v vrtcu. Ok, zdaj bom bolj na hitro dokončala, ker se je mala zbudila. Mogoče še enkrat poudarim, da me pri celi zadevi najbolj mori misel na to, da bo otrok stal pri vratih in čakal in da ji nič ne bo jasno. Ampak ste napisale, da bo razumela, na kar tudi računam (do sedaj me je že velikokrat presenetila, kaj vse razume). S strahovi je tudi bolj tak, ko sva šli prvič v vrtec, sem bila čisto prestrašena, pripravljena na jokanje za naslednje mesece, zgodilo pa se je ravno nasprotno. Hči je vsako jutro stala pri vratih doma in čakala, da gremo, tudi čez vikend! Hvala za vaše spodbudne besede, bom sporočila, kako na bo laufalo!
|