latris -> RE: zelo povišan mišični tonus (31.5.2011 21:33:15)
|
Pozdravljena, kot prvo, ne obupat. Otroci so ful učljivi in res lahko veliko ali vse nadoknadijo. Poznam veliko otrok s povišanim mišičnim tonusom (sama imam otroka s cerebralno paralizo), ki so shodili pri 2,3 letih in zelo dobro hodijo. To če tvoja punčka pri 1 letu še ne sedi brez opore, še nič ne pomeni in ni nič izgubljeno. Pri teh otrocih je tako, da dolgo ni nič, potem pa kar na enkrat velik napredek. Kot si tudi že sama ugotovila. Prijatelčina hčerkica, ki je bila rojena veliko prezgodaj, prav tako do devetega meseca ni zmogla nič, potem pa napredovala tako hitro, da je pri treh letih ujela vrstnike. Moj sonček ima zelo veliko možgansko poškodbo. Seveda ni zmogel ničesar, kar so njegovi vrstniki. Pri 2 letih je začel sedeti brez opore. Zdravniki so rekli, da ne bo nikoli hodil, imel slab spomin, ne bo imel logike, bo zelo težko govoril, če sploh bo... Shodil je pri 4 letih, gre sam po stopnicah gor in dol, govori kot "raztrgan dohtar", da sem ga včasih že prav sita, spomin ima odličen, edino logike ima malo manj, ampak pravijo da bo to še pridobil. Pomembno je, da se z otrokom veliko ukvarjaš in delaš vaje ki ti jih pokažejo na nevrofizioterapiji. Drugače pa ja, seveda da si šokiran in te prizadane ko vidiš da tvoj otrok ne napreduje tako kot bi moral, ampak kot sem že rekla, ti otroci rabijo več časa. Pri enem letu je še prekmalu za obupovati, prehiteti nimaš kaj in več kot toliko tudi ne moreš narediti. Ne se obremenjevat kaj bi lahko naredila še več. Želim ti veliko uspehov z obema punčkama in kot je že predhodnjica napisala, sta različni in taki jih sprejmi.
|
|
|
|