ronja
|
Akcija - reakcija ; ce ne bi bilo suzenjstva v ZDA, tudi Kinga ne bi bilo treba... Moja prva misel. Čeprav je suženjstvo starejše od ZDA, samo so ga pa one od "zahodnih" držav daleč najdlje vlekle... Ne morem si predstavjat, kako dolgo, kako malo časa nazaj je to v bistvu bilo! In tudi segregacija - to so bile naše babice že žive! Sicer pa - kot že rečeno: r&r in veliko njegovih izvajalcev (mislim, da je bila tudi janis iz am), blues, dylana, cohena (če mislite na celo S Am. on je namreč kanadčan), kavbojke, alstarke, par www strani "crafts", martho stewart, south park, na sploh risanke in Disneya, on je vplival še na našega Mikija Mustra... Razumem tvoje stalisce ins e v bistvu strinjam, samo če pogledas malo bolj sistematicno in bolj podrobno (brez prostorsko casovne omejitve) - edino kar najdem, da je pozitivno je krompir - evropa ni ostala brez hrane... Vse ostalo so pa reakcije na ne kaj pretirano pozitivne stvari ali obratno. Vse je igra v kateri glavno vlogo ima denar. No, ne bit preveč pesimistična . Če gledamo cel kontinent, potem so poleg krompirja tu še paradižnik, paprike in bučke in buče - to je vsekakor nekaj, kar meni skoraj vsak dan polepša, vsaj 1x na teden pa ziher, ker obožujem paradižnikove omake. Pa glasba, ki je bila sicer res reakcija, ampak vseeno - mi naredi dan. Sama glasba je večinoma pozitivna. Navedbe kaj je njihov izum... so pravzaprav zelo diskutabilne. Tu se pa strinjam - za večino izumov stojijo priseljenci - iz Kitajske, Indije, Evrope... (tisti, ki so dali idejo). Aja najboljši izzum je elektrika, čeprav bi jo morda lahko v končni fazi pripisali tudi evropi. Uh, te jim pa ne dam: Tesla je bil iz Like doma! Je pa res, da v LIki ne bi mogel naredit tega, kar je naredil. Ampak oni so mu dali možnost, genijalna ideja je bila pa njegova - in on ni bil Američan. Hkrati pa temu povečuje dimenzijo - iz M naredi XXXL. hehe, saj poznaš rek: everything is bigger in amerika. Pa skupaj znajo stopit - patriotizem imajo večji kot mi vsi skup - pri nas si smešen, če mahaš z našo zastavo, tam si čuden, če je na 4.7. ne obesiš... kaj je v svetovnem merilu naredila 'dobrega' slovenija? ker če se za ameriko iz glave spomnim tegale, se za slovenijo pri mili volji ne morem niti 1 zadeve. No, mi smo malo manjši, zato so tudi dobrobiti malo manjše, ampak recimo: idrijska čipka (bobin lace), pa lipicanci, pa ladijski vijak, ostale ste pa že omenili. Sem se pa lih spomnila na mormone , jehove priče, KKK, amiši ..a niso to prav "proizvodi" ZDA? Nočem bit nesramna - ampak a so oni kaj dobrega prinesli ostalemu svetu? Razen da ne porabljajo enormnih količin elektrike in nafte kot ostali američani?