maja198 -> RE: gospodinjska pomočnica (8.1.2014 18:31:57)
|
Tudi sama sem prepozno izvedela za možnost zaposlitve kot gospodinjska pomočnica. Pa me zanima kako je sedaj s tem. Rok imam 31.01.2014, torej bi morala porodniški dopust nastopiti vsaj 03.01.2014 (28 dni prej), zaposlena bi pa morala biti vsaj 1 dan prej. Kaj se torej zgodi, če se zaposlim šele sedaj? Kaj pridobim - izgubim? Slišala sem, da če nastopim porodniški dopust kasneje, pač ta traja toliko manj (ne 105 dni, ki so razdeljeni na 28 dni pred PDP in 77 dni po rojstvu!) ampak ustrezno število dni manj. Ostali dnevi niso več porodniški dopust, pač pa dopust za nego otroka (260 dni), skupaj torej 1 leto. Po mojem razmišljanju, sem tako oškodovana za npr. 7 dni porodniškega dopusta. KAj bi to pomenilo iz finančnega stališča? Pozna kdo kak primer zaposlitve kot gospodinjska pomočnica, npr. 3 tedne pred PDP, s tem pa tudi nastop porodniškega dopusta kasneje? Koliko bi sploh znašalo porodniško nadomestilo? Predvidevam da 55% minimalne plače (Ca. 330 eur), Imam prav? Po preteku pa pripada tudi 3 mesece nadomestila iz ZAvoda za zaposlovenje? Starševski dodatek v primeru brezposelnosti pa je 251 eur? Ob tem pa si moram tudi sama plačevati osnovno zdr. zavarovanje, ki bi mi ga v primeru zaposlitve plačevala država? To si plačujem že sedaj, saj nisem upravičena do soc. podpore, s tem pa tudi ne plačila obv. in dodatnega zdr. zavarovanja... PROSIM POTRDITE IN POPRAVITE MOJE TRDITVE. HVALA.
|
|
|
|