ZARA -> EKO domača hrana (23.4.2011 16:40:57)
|
HRANA Domači jogurt SESTAVINE: 1 liter polnomastnega mleka ali posnetega mleka 2 žlici kupljene začetne kulture ali navadnega jogurta NAVODILA: Mleko na zmernem ognju segrevajte, da se na robu začnejo nabirati mehurčki, z površine pa začne uhajati para. Prelijte ga v veliko skledo in pustite, da se shladi na 45 stopinj (če nimate termometra, boste vedeli, da je temperatura ravno prava, če boste z lahkoto držali prst v mleku 20 sekund). Začetno kulturo ali jogurt dajte v skodelico in prilijte nekaj ogretega mleka. Sestavini dobro premešajte. Mešanico po tretjinah prilijte v veliko skledo. Po vsaki tretjini dobro premešajte. Pokrijte z debelo brisačo za 6 -8 ur ali pa čez noč postavite na toplo (npr. kozica s toplo vodo) Skledo pokrijte s folijo za živila in še za 8 ur postavite v hladilnik. Če želite gost jogurt, ohlajenega pretresite v vrečko iz gaze in pustite, da se odcedi. Pečena jabolka SESTAVINE: 30 g sesekljanih orehov 4 jabolka 60 g masla 60 g sladkorja 1/2 žličke cimeta 2 žlici vode NAVODILA: Orehe stresite na pekač in jih pražite 5 minut pri 130 stopinjah in jih nato postavite na stran. Jabolka operite, jim odstranite peščice in jih naložite na pekač. Zmešajte sladkor in cimet in primešajte maslo in orehe. Mešanico enakomerno porazdelite in z njo nadevajte vdolbine na jabolkih. Na dno pekača prilijte vodo. Pecite pol ure pri 190 stopinjah. Ponudite toplo. DODATEK: Sladici lahko dodate sladko smetano. Brokolijev narastek SESTAVINE: 500g brokolija manjša cvetača korenček 2 dl kisle smetane 2 jajci 5 dag parmezana 5 dag masla sol NAVODILA: Operimo, očistimo in narežimo zelenjavo. Skuhajmo jo v vreli slani vodi. Posodo namažemo z maslom in vanjo položimo zelenjavo. Zmešajmo jajci, kislo smetano in malce soli. Mešanico zlijemo na zelenjavo. Potresimo s naribanim parmazanom. Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah. Presna borovničeva pita Testo: 2 čajni skodelici mletih mandljev pol čajne skodelice indijskih oreščkov 1 čajna skodelica izkoščičenih datljev ščepec vanilije v prahu žlica surovega kakava Daš v mikser, dodajaš vodo za kosistenco po občutku, zmes oblikuješ v dno in robove torte, jaz uporabljam okrogli okvir za torte, takega brez dna, katerega velikost lahko sama oblikujem po želji) Prva, spodnja čokoladna plast: cca 70 gramov oreščkov mletih v mlinčku malo manj kot pol skodelice surovega kakava ( remimo kar 1/3) 1/4 skodelice kokosove maščobe ( daš pod toplo vodo da se utekočini) 1/4 skodelice agavinega sirupa ščepec vanilije mezinec čiste soli Zmešaš v blenderju da pride gosta zmes, vliješ kot prvo plast torte, daš v hladilnik za pol ure da se malo strdi Druga borovničeva plast 1,5 skodelice svežih borovnic 60 gramov indijskih oreškov, mletih v kavnem mlinčku 1/4 skodelice kokosove maščobe 1/4 skodelice agavinega sirupa sok pol limone ščepec kardamoma Zblendaš, da pride gosta zmes, preliješ kot drugo plast. Vrh okrasiš s svežimi borovnicami, lahko tudi malinami, Daš čez noč v hladilnik, postrežeš, zapreš oči in,... :) Presne kroglice Rozine operemo in nekaj časa namakamo. Medtem zmeljemo arašide in orehe (količine lahko poljubno določimo, če nimamo arašidov, lahko uporabimo tudi samo 250 g orehov), nato pa v multipraktiku zmeljemo še rozine. Če želimo, dodamo mleti janež. Vse sestavine zmešamo in iz zmesi oblikujemo kroglice. Če je zmes presuha, dodamo pomarančni sok ali vodo, na koncu pa lahko kroglice povaljamo v mleti kokosovi moki. Sestavine: 500 g rozin 150 g neslanih arašidov 100g orehov (sok 1-2 pomaranč) mleti janež kokosova moka PRESNA TORTA TESTO 1.5 kg lešnikov in mandljev (ali orehov) 700 g namočenih odcejenih mletih rozin PREMAZ 1 skodelica datljev brez koščice 300-400 ml vode 2 jž limoninega soka KREMA Banane Limonin sok OKRASITEV Zmleti oreščki Mandlje in lešnike drobno zmeljemo, rozine namočimo za pol ure v vodo in odcedimo. Nato rozine zmeljemo, dodamo mandlje in lešnike ter dobro pregnetemo. Po želji lahko dodaš tudi limonin sok. Vzamemo tretjino testa, ga oblikujemo v krog (lahko si pomagaš s pekačem za torte) in položimo na pladenj za torte. Naredimo kremo iz datljev. To naredimo tako, da jih zmiksamo v mešalniku in dodamo limonin sok ter vode. Pozor! Sestavine dodajaj postopoma, da dobiš primerno gosto kremo. Namaži na prvo plast testa. Nato zmiksaš oziroma zmečkaš še banane, dodaš limonin sok in namažeš preko kreme iz datljev. Po želji lahko dodaš še kakšno drugo sadje, čeprav se banane zelo dobro obnesejo, ker so sladke. Če želiš bolj kislo torto dodaj maline, ananas ali druge kisle sadeže. Drugo tretjino testa oblikujemo kot prvo in jo položimo na bananino kremo. Nato ponovno namaži datlje in banane ter pokrij s tretjo tretjino testa. Za okrasitev posuj torto z zmletimi mandlji ali lešniki. DOBER TEK ! Aja, pa še to. To je recept za res veliko torto, tako da brez problema zmanjšate količine. Še enkrat dober tek!
|
|
|
|