Kdaj z otrokom v cerkev? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Anonimen -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 11:34:55)

Vem, da so mnenja o cerkvi, o veri križajo, da so si različna in prav je tako. ZAto tudi pričakujem različne odgovore in razmišljanja na to temo.

Postavlja se mi vprašanje - kdaj je primerno začeti z otrokom hoditi v cerkev - k maši npr.:zmeden2:

Ali je prav, da greš k maši z dojenčkom starim nekaj mesecev? Odgovori kot so: Saj otrok itak ne ve, zakaj se gre...ne pridejo v upoštev. Seveda ne ve. Vendar zakaj se nekateris starši tako zgodaj odločijo za obisk maše:zmeden2: Ker otroka nimajo dati kam v varstvo? :zmeden2: Ali želijo, da kot družina obiščejo nedeljsko mašo? :zmeden2: ALi se jim zdi to kar nekako samoumevno? :zmeden2:

Ali je bolje malce počakati in pri dveh letih peljati otroka prvič v cerkev? :zmeden2: In potem se križati, ker je prvič tam in počne takšne vragolije, da ti je potem še lep čas nerodno? :zmeden2:

Kaj menite?

CUKRČEK -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 11:37:19)

Če je mulc tak, da ne more biti sekundo pri miru, potem je bolje, da ga ne voziš v cerkev. Če pa je miren in priden, ne vidim problema, da je mali že od majhnega tam.

ZARA -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 11:37:50)

Ja jst Zare absolutno ne bi,pa ne zato ker mam predsodke,ampak je preveč živa za v cerkev,sploh za mašo...pa molijo pa tako,una bi pa razturala....ne,ne...Zara je zihr še en cajt ne bo vidla odznotraj...

Anonimen -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 11:40:44)

Da ne bo pomote-ne sprašujem zase in za mojega otroka. Na splošno sprašujem. :)

ZARA -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 11:41:38)

OK,na splošno - NE ;)!

karinka -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 11:42:37)

Mi smo začeli hoditi z našo ko je bila stara okrog dve leti. Pa še takrat smo imeli cel kup opreme s seboj (dudo, čaj, kakšen bonbon). Nikoli ni bilo problemov. Zdaj je stara skoraj 5 let in je tudi pridna. Pa molit tudi že zna malo. Mi hodimo največkrat k maši ob 10. uri ko poje mladinski pevski zbor. Njej se zdi to super, ko sliši mlade ki pojejo.

Anonimen -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 11:44:18)

V novejših cerkvah se prakticira proktiranje posebnega prostora za mamice očkote z otroci, vse se sliši in vidi, je pa za enim ful debelim steklom, k se ven ne sliši. Tko, da če so starši 'sposobni sodelovati' pri maši je to to. Če ne pa je vseeno bolje da ostanejo doma.

Menda so mojo mamo zarad mene sosede iz cerkve metale :ups:. K sem bla tak :hudicek:.

Anonimen -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 11:45:31)

Takrat, ko s svojim obiskom ne moti drugih. Ja, najbolje je, ko je še dojenček in mašo povečini prespi :)- Z vsakiom mesecem pa je večji križ. Moj je npr. na eni poroki pri dobrih dveh letih zdržal ene 20 minut, potem pa začel štalirat. Pa nič zato, sva itak sedela bolj zadaj, pa sva šla ven počakat, da se je vse skupaj končalo.

Se mi pa zdi, da bi zdaj (3 leta in pol) spet počasi lahko šla, saj nenehno sprašuje tako o Jezusu, angelih, Mariji....in vsakič ko greva čez mesto, morava zaviti tudi v cerkev.

Ampak še vedno bova šla sedet bolj zadaj oz. na konec vrste, da lahko vsako minuto zapustiva prizorišče. če
drugega ne, verjamem, da mu bo mudilo lulat al pa kakat, kot vedno, kadar se začne dolgočasit. :ups:

žabica -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 12:03:16)

Mi smo stari že štiri leta pa se sploh ne obnese. Vsakič znova je treba pojasniti, zakaj je tisti stric lahko tam gor, ona pa ne, zakaj tam teče kri... Čisto odvisno od otroka..

miša1 -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 12:18:05)

Oh joj!
Ko sem jaz hodila z mojim v cerkev je zganjal tak cirkus, da me je kar minilo. Ampak me je g. župnik skoz tolažil, da njega to sploh ne moti, da naj le pride, saj otroci so otroci in je zelo vesel, da pridejo otroci k maši. On je to tako lepo vključil v svojo pridigo.
No in zadnjič enkrat smo bili zopet pri maši in je bilo nekaj otrok malo glasnih. Župnik je tolažil starše, da to vse mine. In je javno pohvalil mojega sina in pokazal nanj, ki je stal poleg njega v ministrantski obleki. Rekel je: "Poglejte si tega fanta, kako je priden in kako pomaga in ko je bil majhen, tudi včasih mama ni vedela, ali bi prišla z njim ali ne. Sedaj je pa čisto tiho, samo takrat, ko je to potrebno lepo moli ali poje.
No seveda sem imela takoj solzne očke.
Je pa res, da smo na vasi in se nekako vsi poznamo med sabo in tudi naš župnik je zelo toleranten in razumevajoč.
Menda sem tudi jaz hodila okrog župnika in ga "cukala za kiklo", ko sem bila stara 2 leti. Pa danes nisem nuna. No malo heca, saj me razumete, v teh deževnih dneh.

klavdijas -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 12:32:44)

Pri nas je star 3,5 pa je nemogoce se iti z njim k masi. Mogoce bi bilo bolje, da bi ga vozila ze od dojencka naprej. Ali pa sploh ne bo nikoli zdrazal do konac mase.

Lp,

Klavdija

Anonimen -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 12:42:56)

Pr nas tud ni neke panike, če so otročki glasni pri maši.
Enkrat je en fantek hodil po cerkvi mami pa ga je na daleč merkala. Naenkrat se je postavil pred oltar in vse ampak res vse ponavljal za kaplanom. Komaj smo ostali resni... š+e kapalnu se je fajn zdelo.

pa enkrat je en mali lutal po cerkvi... pa je bil ob strani položen en križ (brez Jezusa gor), tak bolj majhen. In tamali ga vzame si ga da na ramo in ga odnese... mama farba... leti za njim, kaplan pa (je bil sredi pridige) utihne, gleda malega in mamo, potem pa reče: "Vzel je svoj križ in šel za menoj." Se obrne nazaj k ljudstvu in nadaljuje pridigo.
Cela cerkev je umirala od smeha.

No... torej sem jaz za to, da se otroka že malega pelje v cerkev... pa se mu v cerkvi tud pusti mal svobode za sprehode in raziskovanje. Malo ... ne preveč... Pa če je preglasen se ga potem utiša al pa ven odpelje.
Mislim da bo vsak noirmalen župnik vesel malčkov pred oltarjem.

bini -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 12:45:22)

midva greva recimo vsako drugo nedeljo z malo k maši, ampak samo zato, ker imamo tak poseben prostor, kjer se pač zamoti po svoje ali z drugimi otroci, potem ko ima zadost opazovanja v cerkvi.. za v cerkev je zaenkrat veliko preglasna in preživa.. ko se ji bo pa dalo dopovedat vsaj to, da je treba biti tiho, takrat bomo šli pa tud notri sedet - ampak tko kot albina prav - v zadnjo vrsto, da potem lahko ven smukneš, če ga začne preveč biksat :rozica:

Natasa-6 -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 12:50:00)

Teja je bila stara 1 teden manj kot 2 meseca, ko smo jo krstili in od takrat redno hodimo vsako nedeljo in praznike, včasih še med tednom, zdaj je stara 17 mesecev, pa ni težav, sicer se malo sprehaja po cerkvi, a gremo k otroški maši ali pa na kor (sem prej igrala orgle, pa še zdaj večkrat gremo zapet), pa ni težav.

Natasa-6 -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 12:51:10)

Aja, pa nikoli nismo nosili s sabo igrač, dude tako ni imela, ker sva z možem želela, da že od začetka ve, da je v cerkvi drugače kot na obisku, pa sva do zdaj mogoče 3x šli prej ven.

puncica -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 12:54:37)

Evo kako je bilo pri nas itak že vsi veste da smo v mali vasici in temu primerna mala cerkev s 80-letnim župnikom. Ta je kako naj rečem alergičen če se otrok med mašo joče, pogovarja, debatira, laufa,... kar pa večina otrok dela tam do šole cca 5 let. In seveda nama se je zdelo primerno da jo tud peljeva v cerkev pri enem letu, no mogoče 13 mesecev: kako je to izgledal. tamala živa ko sam :hudicek: laufala po cerkvi gor in dol, a ja še to imel smo vso prtlago zraven, kekse, čaj, igrače, voziček dudo,... pol je hodla kr do ljudi in enga cukala za hlače da bi dol pogledal se smejala, hotla kamenčke na tleh brcat, pa itak se ne da ker je marmor :)- , metala igrače po tleh tako smo dočakal pridgo, ko je župnik lepo rekel:
Jaz nimam nič proti otrokom, lepo da jih priprelete v cerkeva ampak ljudje ne bodo imel nič od pridige če otrok vpije, saj so vsi skoncentrirani na tega otroka, pridige pa noben ne posluša in če lahko greva z otrokom za 5 min ven, sej pol lahko nazaj prideva in da ni nič naobe če je živ ampak za pridigo pa je fajn če je mir.
No itak sva šle ven mal po britofu, pa nazaj noter, pol je šele bilo, tamala pogrunta da fajn odmeva če zavpije iiiiii in kaj je počela vpila :)-, hitro jo pobašemo in gremo ven, prav smešno je blo že vse skupaj, ko se je vidl kako živčn ratuje župnik :)-

Evo to je bil naš prvi obisk, poleg krsta seveda. Tako da ne vem če jo bomo še kej peljal v cerkev, no v celju ni problema ker je ful otrok in seveda tud jočejo, niso prmir, pa nobenga ne mot, v kakšnih manjših vasicah pa sem spoznala da je to kr moteče predvsem za stare mame in ate, pa za župnika. Tako zdaj gremo k maši skupaj samo ko smo v Celju, pri nas doma pa ne.

Zakaj ljudje vozijo tako male otroke v cerkev, no na moje primeru je bilo predvsem zato, ker sem hotla da gremo kot družina, ne da je treba tamalo puščat v varstvu in se mi zdi lepo če pride cela družina k maši.

polona2 -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 13:34:02)

Se strinjam z Al bino, takrat ko otrok ne moti ostalih, pa naj bo to pri dveh ali pri šestih letih. Na vsakih sto let grem v cerkev, pa še takrat se podi kakšna otročad med mašo in kriči, mene to moti, ko bo Hana izrazila željo, bova šli skupaj, prej pa najbrž ne.

Pikabu -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 13:40:04)

Tudi midva z Emo hodiva že od njenega drugega meseca. Do nekje 5. meseca je lepo vse prespala, potem ji je postalo zanimivo in je začela opazovati vse okoli sebe. Zdaj je že bolj živa, vendar ne moti ostalih. S seboj vzamemo le čaj, drugače ji pa dam kakšne robčke ali kaj podobnega, da se zamoti. Zaenkrat ni težav, če bo pa začela zelo motiti, se bova pa odločila, kako naprej.

Zakaj tako delamo? Več je razlogov. Od čiste moje "lenobe" pa do "vzvišenih" namenov. Na začetku sva hodila tako, da sem šla jaz ob osmih, on ob desetih. Da bi bilo obratno, ni bilo šans, ker on poje v zboru, ki vedno poje samo ob desetih. Malo mi je bilo zgodaj vstajati, pa sem rekla, da bi raje poskusila ob desetih, pa da gremo vsi. Potem mi je petje bolj všeč ob desetih, več poznanih ljudi, tudi drugi starši pridejo z otroci in še in še bi lahko naštevala. Najbolj mi je pa bilo pomembno to, da gremo skupaj k maši in smo tam kot družina. Sicer je bilo na začetku tako, da je bil mož na koru, midve spodaj, zdaj sva pa tudi midve gor in je prav lep občutek.

Še to bi dodala. Motijo me pa drugi ljudje, ki mislijo, da jo morajo zabavati in zaposliti. Ema se sama zelo lepo zamoti in ni moteča za druge ljudi, potem pa razne tetke silijo vanjo in ji dajejo vse mogoče stvari v roko, pa zganja kraval. Včeraj ji je ena hotela celo dati že bonbon. Če ji pa jaz tisto vzamem, pa dam nazaj, je pa spet hudo, potem pa moti ostale. Sem potem začela prakticirati, da sem se vsedla z njo stran od ljudi, da je drugi ne motijo. Jaz sama se pač ravnam pa načelu, da dokler ne moti, jo pustim.

jožica-2 -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 14:04:37)

Verjetno odvisno od vsakega otroka, ker eni so res zelo živahni... Vsekakor pa čim manjši tem boljše, lažje ga je uvajati in obvladati.

Mi hodimo skupaj k maši že od krsta, ko je bil sinček star 2 meseca:bravo:. In to se je pri nas zelo dobro obneslo, do zdaj ko ima 2,5 let nismo imeli težav. Mu je zelo všeč petje... in tudi po svoje moli.

Res pa, da živimo v župniji, kjer je veliko otrok in se tudi kakšen včasih sprehaja okoli oltarja. Župnik je zelo odprt in pravi, da ga to ne moti: ker tako z veseljem prihajajo v cerkev cele družine, drugače pa ne bi prišel nobeden.

Jaz sem mnenja, da raje prej kot pozneje, tako otroku tudi sproti razlagamo določene zakaj-e. To je tako kot pri spolni vzgoji, ki se začne že v materinem telesu...

LP

Joži :rozica:

bskrle -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 14:21:46)

Včasih se zgodi,da nimam varstva in gresta tudi zato obe k maši. Drugače, pa po moje pred 3 letom ni nujno, sedaj pa že razume, za kaj se gre in jo zanima (poje, moli, poklekne, se pokriža, gre po blagoslov, pozdravi Jezusa - mu pomaha ...):bravo:.
Če je vera sestavni del družinskega življenja, potem ni ovir za otrokovo prisotnost pri maši.
Je pa res, da smo začenjali z delavniškimi mašami in gremo kam, kjer vemo, da so maše kratke.
Je pa res, da se ti včasih dere in moraš ven. Ali pa se pokaka ...:zmeden:

nejcko -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 15:02:11)

Z našim skoraj 4-letnikom smo bili v cerkvi ene 4x. Najbolj se je "obnesel" na svojem krstu pri 8-ih mes in je bil res priden, kasneje, na raznih porokah in krstu od tamale, pa je vedno nekdo moral z njim oditi ven že po 5-ih minuta. GROZLJIVKA!!!

Verjetno ga v cerkvi ne bodo videli več tja do njegovega 18. leta, haha.

Anonimen -> Kdaj z otrokom v cerkev? (16.8.2005 19:11:19)

Meni so zelo všeč otroci pri mašah, seveda primerno stari. Niso mi všeč odrasli, ki se nad otroki zgražajo. Všeč mi je, da gre družina ob nedeljah skupaj k maši. Ni mi všeč, da vlačijo k maši dojenčke.

Skratka, težko posplošujem, odvisno od otroka. Ana gre z mano občasno na kor, ker blazno uživa, kadar pojemo. Problem za nekatere nastane, kadar njen oče bere berilo, Ana pa se po cerkvi dere: A-tiii, a-tiiii :)-

nak -> Kdaj z otrokom v cerkev? (19.8.2005 17:22:08)

da nav šla Hana slučajno kdaj u cerkev

Stran: [1]