kako priti do porodniske?kot druz. pomočnica? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

maktub -> kako priti do porodniske?kot druz. pomočnica? (13.4.2011 19:04:04)

punce.. zasledila sem in slisala da je mozno pridobit  tudi porodnisko ne sam da te kdo zaposli 3m pred porodnisko in da je s.p. ampak da je mozno tudi da te stars,sorodniki zaposlijo kot druzinsko pomočnico in da ti v tem primeru  pripada porodniska?
namreč sem brezposelna, 5m noseča in problem je v tem da nobenega ne poznam od bliznjih ki bi bil s.p. da bi lahko naredili tako vslugo?
a ve kera za to varianto gospodinjske pomočice?

zmajaz -> RE: kako priti do porodniske?kot druz. pomočnica? (13.4.2011 21:05:08)

Ja - to se da. Pa niti ni nujno 3 m pred porodniško, ampaj je lahko to tudi recimo samo 1 teden pred nastopom porodniške (ta se nastopi 28 dni pred PDP). Če se namreč zaposliš 3 mesece prej, je to precej stroškov (tudi pri minimalni plači), na koncu pa sama porodniška ni toliko višja, da bi se stroški za te 3 mesece pokrili. Postopek je pa tak, da ta fizična oseba odda na Zavod za zaposlovanje obrazec "Potreba po delavcu", in te nato zaposli (te prijavi v zavarovanje na ZZZS).

lola_J -> RE: kako priti do porodniske?kot druz. pomočnica? (13.4.2011 22:36:07)

Imaš prav, lahko se zaposliš kot gospodinjska pomočnica. Zaposli te lahko mož oz. partner, starši, .... Tukaj ni ovir, tudi najožji družinski člani te lahko zaposlijo. Če te zaposli nekod od ožjih družinskih članov, ne rabiš oddajat potrebe po delavcu na zavod (obrazec PD). Z delodajalecm podpišata pogodobo o zaposlitvi. Dobiš jo tudi v obliki obrazeca, ki jo lahko kupiš v DZS. Potem pa z pogodobo in izpolnjem obrazcem M1 greš na Zavod za zdravstveno zavarovanje. Na (oz. do) plačilni dan  moraš na DURS oddati še plačilno listo in poravnati stroške za prispevke od plače ter plača mora biti nakazna na tvoj TRR. Za koliko časa imaš sklenjeno pogodbo o zaposlitiv, toliko časa moraš oddajat plačilne liste na DURS, tudi v času porodniškega dopusta. Ta je potem pač prazna.
Pogodbo pa moraš skleniti vsaj 1 dan pred nastopom porodniškega dopusta. Če skleneš pogodba 3 dni pred nastopom porodniškega dopusta boš DURSu dolžna 40, 83€, če skleneš pogodbo za minimalno plačo. Porodniška pa bo mesečno znašla 250€ neto.
Se ti pa splača skelniti pogodbo za 1 leto, ker ti tako teče delovna doba in v primeru, da greš po končani porodniški na zavod, ti tako pripada nadomestilo za 3 mesece. Delodajalec pa itak nima nobenih stroškov v času, ko si ti na porodniški, le (kot sem že omemila) mora vsak mesec oddati plačilno listo na DURS.

Upam, da sem bila jasna, če te pa še kaj zanima pa kar vprašaj.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ruby19 -> RE: kako priti do porodniske?kot druz. pomočnica? (20.4.2011 12:40:59)

Lola_J, mene je pa glih par dni nazaj prijateljica spraševala glede tega. Napisala si, da porodniška mesečno znaša 250 EUR neto. meni se to zdi full malo, pa me zanima, če se da dobit višji znesek? Mogoče tako, da bi v pogodbi o zaposlitvi napisali višjo plačo in se potem izračuna tudi višjo porodniško?

Greenie -> RE: kako priti do porodniske?kot druz. pomočnica? (24.4.2011 12:36:00)

IZVIRNO SPOROČILO: ruby19

Lola_J, mene je pa glih par dni nazaj prijateljica spraševala glede tega. Napisala si, da porodniška mesečno znaša 250 EUR neto. meni se to zdi full malo, pa me zanima, če se da dobit višji znesek? Mogoče tako, da bi v pogodbi o zaposlitvi napisali višjo plačo in se potem izračuna tudi višjo porodniško?

To bi bilo pa res fino ja. Naj napiše v pogodbo, da ima 10.000€ plače, pa bo imela 1000€ porodniške [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]

Stran: [1]