ronja
|
Nam so v mš postregle babice s statistiko, da je za 60-80% poškodb glave kriv padec iz previjalke, za 20-30 pa padec v hojici (% se malo razlikujejo od države do države in od leta do leta, preverjala nisem, jim pa kar verjamem, navsezadnje so to študirale...). Problem pri hojici in padcih je to, da se otrok zaradi oblike hojice ne more lepo ujet na rokice, kakor lahko to naredi, ko pade iz kavča. Nobeno ni fajn, je pa iz hojice večkrat direkt na glavo - tako pravijo, izkušenj hvalabogu nimam. So me prepričale in itak nisem videla neke hude potrebe po njej. Tudi za motoriko naj bi bila slaba, čeprav verjetno nek kratek čas ne more naredit velike škode - vseeno pa se mi ne zdi fajn, predvsem pa ne vidim razloga za. Ne vem, zakaj ne bi otroka pustila plazit po stanovanju - itak je vedno plazila za mano, če sem šla na wc . Res pa je, da nam žeblji ne gledajo iz podlage, da imava vtičnice zaščitene, da ne puščam naprav tako, da bi jih otrok lahko za kabel dol potegnil in da ne uporabljamo prta (odkar sta malidve mobilni). Vsega itak ne moreš porihtat, osnovo pa navadno lahko. In tako se lahko malček igra na tleh, medtem, ko kuhaš kosilo (če se le hoče - pri nas se Ronja sama ni zaigrala zeloooo dolgo - že davno hodila prej ). Ja, pri kuhanju kosila je smotano, če se ti malček pod nogami mota, zato pač tiste najbolj "nevarne" faze (ala odcedit velik lonec testenin) pač narediš, ko sta oba starša prisotna, pa je. Res pa je, da imam fanta, ki mu to ni problem in ne pričakuje, da ga bo čakalo kosilo tipitopi na mizi. Za dve pa ni problem skuhat brez kakega prestavljanja loncev, sej ni treba vedno neke strašne gastronomije zganjat;). Fora je pač v tem, koliko resno jemlješ razne nevarnosti: enim se zdi zelo neverjetno, da bi njihov otrok padel iz hojice, jaz si mojidve komot predstavljam, da se izmuzneta od koderkoli. Tudi stolček za hranjenje je bil samo za hranjenje - ni šans, da bi bili not zato, da bom imela mir nekaj shuhat - ker sta začeli lest ven takoj, ko sta bili siti. Meni se ni zdelo varno za moji punci. To, da pa jih 10 ni padlo iz nje, ne pomeni, da 11. ne bo. Navsezadnje tudi starši dostikrat ne povejo čisto po pravici, kako se je otrok poškodoval... Tako da so po moje statistike kvečjemu hujše, ne lepše.