skrajšan delovni čas (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

anchika -> skrajšan delovni čas (8.4.2011 11:59:43)

No preden bom šla delat je še zelo daleč. Vendar me vseeno zanima. Prosim tiste ki ste  oz. delate 4 ure.
Pač razmišljam da po porodniškem bi šla delat le po 4 ure. Ker bom imela 4 otroke in pač bi rada delala po 4 h. Kaj moram naredit? Ali pol dobivam plačo za 4 ure in si morma ostalo kaj plačevat? Kako sploh to zgleda, ? Dobim še kaj od socialnega al kako to? Hvala vsem za napisano.

tikatoka -> RE: skrajšan delovni čas (8.4.2011 12:05:39)

anchika, jaz sem pri prvem delala samo 4 ure, pač je tako prišlo da je delodajalec za toliko rabil. Šla sem na CSD in oni ti plačujejo prispevke za ostale 4 ure, kar se pa drugih dohodkov tiče jih pa ne dobiš, dobiš plačilo za 4 ure dela.
Pri skrajšanem delovnem času ti pripada celoten dopust in regres, plačilo malice in prevoza mogoče še kaj pa se ne spomnim več. Tako je bilo 3 leta nazaj, če se ni kaj spremenilo.

manna -> RE: skrajšan delovni čas (8.4.2011 12:10:57)

Z delodajalcem skleneš anex k svoji pogodbi oz. novo pogodbo (lahko samo pač en list, dodan tvoji zdajšnji pogodbi), kjer piše da boš od __ do __ delala samo polovični delovni čas. Nato greš s tem na center za socialno delo, kjer podpišeš nek obrazec in država ti do otrokovega 3.leta starosti plačuje prispevke kot da delaš polni čas.  Plačo pa dobiš polovično+kar dobivaš za potne stroške, malico. Tko da rata malo več kot če bi dala svojo polno plačo na pol.

Odvisno je pa tudi od tvojega delodajalca - recimo lahko delaš 20 ur na teden, pa ni nujno da je to 4 ure na dan. Poznam eno ki dela trikrat na teden, skupaj 20ur na teden. Torej ni treba da je točno vsak dan enako, lahko se pač zmeniš različno če si v dobrih odnosih.

emaa -> RE: skrajšan delovni čas (8.4.2011 13:18:32)

Če imaš več otrok, pa ta pravica velja do 6. leta najmlajšega otroka. 

kajajaka -> RE: skrajšan delovni čas (8.4.2011 18:23:03)

še to... mislim, da ti velja celo do 10 leta, ker imaš 4 otroke - pozanimaj se na CSD. Pa če imaš nizko plačo dobiš več kot pol...
jaz sem imela za 8 urni delovnij 650€, za 4 ure sem pa potem dobila 400€... nekaj se drugače obračunava kot pri višjih plačah... Malica, prevoz, dopust regres... vse ostane nespremenjeno.
Samo aneks moraš dobiti od delodajalca. Srečno!

Ker boš imela nižje dohodke boš morda dobila višji otr. dodatek ali pa nižjo ceno vrtca. Samo plačilne liste moraš priložiti in reči, naj upoštevajo tekoče dohodke družine in ne pretekle po dohodninah (ko si še po 8 ur delala in si večjo plačo imela)
Meni so tako za 40€ znižali plačilo vrtca. Za otr. dodatek bom pa sedaj priložila, ko moram podaljšati...

Kiya -> RE: skrajšan delovni čas (8.4.2011 21:20:50)

Imam eno pod vprašanje, če lahko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Kako je pa če izkoriščaš polovičen delovni čas zaradi starševstva in greš potem ponovno na porodniško?

Se dobiva le neto polovičnega delovnika ali tudi še del od prispevkov, ki ti jih plačuje CSD?

kajajaka -> RE: skrajšan delovni čas (9.4.2011 20:08:38)

kiyam dobivaš celo (8 urno) porodniško, samo je nižja, ker se za izračun jemlje povprečje zadnjih 12 plač... Priapevki so pa za 8 ur.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (13.4.2011 10:45:19)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

3jeMi -> RE: skrajšan delovni čas (13.4.2011 11:46:03)

IZVIRNO SPOROČILO: živka

Pa regres se dobi polovični.

opa, regres je cel [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

benika -> RE: skrajšan delovni čas (13.4.2011 15:05:15)

Ja, regres je cel, ne polovičen.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (14.4.2011 8:39:00)

liliana -> RE: skrajšan delovni čas (14.4.2011 8:56:38)

živka....regres ti pripada cel.....5. točka 131. člena ZDR ne velja za delavce, ki imajo skrajšan delovni čas zaradi varstva otroka in za invalide.....

131. člen
(regres)

(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.

za "vas" velja 66. člen ZDR.....

66. člen
(krajši delovni čas v posebnih primerih)

(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.

(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (14.4.2011 9:20:44)

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (14.4.2011 9:31:12)

liliana -> RE: skrajšan delovni čas (14.4.2011 10:31:22)

Če ne koristiš pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva in ne zarad invalidnosti, zate velja 5. točka 131. člena in dobiš le sorazmerni del regresa......

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (17.4.2011 21:56:47)

Stran: [1]