ronja -> RE: Kerensaaa, opravljajo te :) (7.4.2011 10:56:23)
|
špinačni rezanci z omako iz mletih orehov moram poizkusit, hvala za idejo - se ne spomnim, da bi to že naredila - delala sem navadne rezance z omako iz mletih orehov, samo to je bilo sladko, pa špinačne z drugimi omakami - seveda slanimi. No, poizkusim, pa poročam, če nam je bilo všeč. a še kdo dela domače rezanceuser posted image jaz jih v še življenju nisem Še, pa to niti najbolj čudna stvar, ki se jo spravimo delat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Še najdražji rezanci niso toliko dragi, da bi namesto tega raje pacala z moko in jajci. Res ne vem, v čem naj bi bili domači rezanci toliko bolj zdravi (sploh iz bele moke), da jih v 21. stoletju ženske še vedno doma delajo hehe, no, nekaj razlogov: - ker so boljši - torej okus - ker malidve uživata pri njihovi pripravi - torej: otroško veselje - ker se lubiju očke zasvetijo, če samo omenim domače testenine (ja, ful jih ima rajši kot kupljene, pa že na tiste sva oba nora - ampak domače so enostavno še boljše) - torej očijevo veselje - včasih jih pa naredim zato, ker lubija še ni doma, pa nočem malih samih pustit, da bi šla v klet (ker se tam ne znajdem, to ma lubi čez, tako da malo potraja, predno jaz kaj najdem, ma en svoj sistem, narejen za precej višjega človeka;), dol se mi ju pa ne da vlačit; sem jih pa tudi včasih delala enostavno zato, ker se mi NI DALO it ponje (po kupljene torej) v klet. Se mi zdi, da sem bila hitreje gotova - torej mamina lenoba/hobi (vem,to se sliši malo kontraverzno, samo jaz rada kuham, po kleti pa ne brskam tako zelo rada...) - mislim, da so sicer testnine na splošno kar zdrava hrana, tudi če so kupljene, vendar pa se mi zdi, da je sveže jajce vseeno bolj zdravo od tistega, ki so ga pri visokih temperaturah potisnili skozi šobe in posušili... Je pač sveže manj obdelano. Pa ni ti treba dat samo bele moke, komot malo mešaš in si narediš take, kot so ti všeč. torej: zdravje - in recimo ajdove testenine niti niso več tako zelo poceni in so daleč od evra za pol kile. Tako da raznorazne drugačne testenine se tudi cenovno kar ornk splačajo. Sicer te pa pol kile domačih testenin pride vseeno zelo poceni: moka je 0,89, za pol kile testenin je rabiš cca 330 g - torej moka te pride 0,3 €, pa 3 jajca, ki jih mi v glavnem dobimo, pa tudi če jih kupimo, so recimo max. 2€ za 10 (talna reja), torej 0,2€na kos, rabiš 3, torej 0,6€ skupaj + 0,3 € moka te pride 0,9€. Da bi se ti cenovno splačalo gotovo ni, je pa toliko boljše, da se splača:) - torej pri raznoraznih ajdovih, koruzih, itd... tudi cena - žlikrofe sem pa recimo naredila tašči, ko je prvič prišla na obisk k nama, ker sem vedela, da ji bo to nekaj pomenilo, pa kadar delam mlince, naredim večjo količino in jih dam še babicam in dedkom, da se jim ni treba s tem matrat - torej za nekoga malo pocrkljat Pri nas se tašča muči še s tortelini, da jih sama naredi Jaz se tudi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Dokler nisem imela malih, sem se celo zezala z miniaturnimi - sem izrezala krogce z zamaškom od flaše vode - na morju. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] mika, multipraktik je praktičen tudi za sekljat zelenjvavo - zato je v bistvu narejen, to, da dela testo, je pa samo dodaten bonus:). Moj je čisto enostaven, ne dela vsega boga, ker imam rajši različne mašince za več opravil,ker praviloma delam več stvair hkrati v kuhinji (no, tudi drugje, ampak zdaj govorimo o kuhi), pa tega ne bi mogla, če bi vse delala ena mašinca, pa še posodo moraš potem non stop umivat. In seveda specializirane mašince boljše opravijo svoje delo in so občutno cenejše od raznih vesoljskih umotvorov. Nekaterim je pa fajn, da vse naredi ena - odvisno od načina kuhe.
|
|
|
|