zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Od šolarčka do šolarja

Sporočilo

ruby19 -> zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 12:02:39)

Oj! A katera ve, kdaj se opravlja zdravniški pregled bodočih prvošolčkov? A jih tja odpelje šola oz. vrtec ali jih starši individualno? A jim je treba poslat kartoteko, ki je zdaj pri pediatru ali to uredijo sami? Kako pa je glede cepljenja? Mi smo namreč proti cepljenju, pa se bojim, da nam bodo pred vstopom v šolo zelo težili glede tega.  A ima katera s tem kakšne izkušnje, če se lahko cepljenje odkloni? Do zdaj nismo dali nič cepit.

latris -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 12:23:38)

Naša je lani domov dobila vabilo, kdaj in kje se je treba zglasiti. Pripelješ otroka v ZD (šolska ambulanta), greš z njim not. Otrok se sleče do spodnjega perila, stehta izmeri velikost, preveri vid... Nato gre do zdravnika, ki ga pregleda in na koncu ima še cepljenje, ki ga lahko odkloniš na tak način, kot si ga do sedaj.

Aja, bilo pa je enkrat maja.

ruby19 -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 12:26:19)

Kako pa je potem s kartoteko? A jo dobijo od pediatra ali odprejo novo?

Precious -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 12:38:25)

cepljenje je obvezno. če ne boste dali cepit vas je zdravnik dolžan prijaviti.
otroka odpelje starš,dobite vabilo in pridete. če nimate zdravnika v istem kraju ,morate do svojega zdravnika da pošlje ali pa vam osebno da kartoteko in jo prinesete s sabo

ruby19 -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 12:50:21)

Ja, vem da je kao zdravnik dolžan prijavit Zdravstvenemu inšpektoratu, če ne damo cepit. A katera ve, kakšna je kazen?

*pepelka* -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 12:54:35)

Za pregled dobite vabilo. Otroka odpeljete sami, kartoteko pa vam v primeru, da niste v istem zd otrokov zdravnik pošlje do zdravnika, ki bo opravljal pregled za šolo. Kartoteke ne dajejo več v roke, jih le pošljejo tja, kamor jim spročite

KIKI**** -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 13:40:11)

IZVIRNO SPOROČILO: ruby19

Oj! A katera ve, kdaj se opravlja zdravniški pregled bodočih prvošolčkov? A jih tja odpelje šola oz. vrtec ali jih starši individualno? A jim je treba poslat kartoteko, ki je zdaj pri pediatru ali to uredijo sami? Kako pa je glede cepljenja? Mi smo namreč proti cepljenju, pa se bojim, da nam bodo pred vstopom v šolo zelo težili glede tega.  A ima katera s tem kakšne izkušnje, če se lahko cepljenje odkloni? Do zdaj nismo dali nič cepit.

Očitno boste cepljenje zavrnili (tako spklepam po zadnjem krepkem delu).

Ne vem, zakaj te sploh zanima vse ostalo?

alda -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 14:05:59)

pri nas so jim pregledali še kri in vodo, tako da so bogi bili na koncu kot cedilo:
kri iz prsta in cepljenje v vsako ramo 1x in čez 3tedne še ena revakcinacija.

Nika v službi -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 14:10:32)

Mi smo vabilo že dobili, vendar smo pregled zaradi zadržanosti prestavili na začetek aprila (sicer bi ga imeli že ta teden). Ker smo v istem ZD, je karton že tam, v nasprotnem primeru pa naročiš otrokovem P, da karton pošlje k dr., h kateremu gre otrok na pregled.

Glede cepljenja, kazni in vsega ostalega pa ne vem, mi smo do zdaj dali cepiti in tudi tokrat gremo po programu...

ruby19 -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 19:05:14)

[Očitno boste cepljenje zavrnili (tako spklepam po zadnjem krepkem delu).

[/quote]

KIKI****, zanima me zato, ker vem da so sankcije, če se cepljenje zavrne. Rada bi zvedla točno kakšne, saj cepit ne bomo dali. Sem preveč informirana in vem kaj se skriva za temi cepivi, zato res ne morem preko svoje vesti in dat otroka cepit.

sazi -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.3.2011 19:48:52)

[Očitno boste cepljenje zavrnili (tako spklepam po zadnjem krepkem delu).

KIKI****, zanima me zato, ker vem da so sankcije, če se cepljenje zavrne. Rada bi zvedla točno kakšne, saj cepit ne bomo dali. Sem preveč informirana in vem kaj se skriva za temi cepivi, zato res ne morem preko svoje vesti in dat otroka cepit.

Ob tako (pre)veliki informiranosti glede cepiv bi človek pričakoval, da si se sposobna pozanimat glede cepljenja tudi na straneh, kjer se dobijo uradne in verodostojne informacije - torej kako je po pravilih. je pa jasno, da dela vsak dr. malo drugače. Zato se ali pozanimaj na uradnih straneh kako je z necepljenjem ali pa ugotovi h kateremu dr. grejo in potem tu vprašaj za izkušnje s točno določenim dr.

ruby19 -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (25.3.2011 17:44:11)

sazi, narobe si me razumela glede prevelike informiranosti glede cepiv. Poznam zapisane formalne postopke, vendar jih ne poznam v praksi. Kar se pa tiče prevelike informiranosti pa je bilo mišljeno tako, da dobro poznam kaj vse dajo v cepiva in kaj so nekateri ljudje že morali doživeti glede cepiv. Osebo vem za primer, ko je bila deklica cepljena proti paralizi. V cepivu so bili oslabljeni virusi paralize, pa se je en virus prijel in od takrat je deklica paralizirana (ne more hodit, je na invalidskem vožičku). To se je zgodilo 2 dni po cepljenju, prej pa je normalno hodila. Zdravstvo pa itak ne prizna, da je bilo krivo cepivo. Saj veste, kako težko zdravstvo prizna svoje napake. Saj če bi dali vse kar je že bilo glede cepljenj v javnost, noben starš ne bi bil več za cepljenje, farmacija bi bila pa ob dober vir zaslužka. Več informacij glede škodljivih posledic cepljenja lahko dobite na društvo za Svobodo odločanja. Tam dobite kontakt tudi s starši, ki so svoje otroke dali cepit v dobri veri, da pediatri že vedo kaj delajo, zdaj pa imajo bolnega otroka. Takšnih staršev je v Sloveniji več kot si mislite.

eva1 -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (25.3.2011 20:00:21)

Sem preveč informirana in vem kaj se skriva za temi cepivi, zato res ne morem preko svoje vesti in dat otroka cepit.

Ja ja samo zarota proti človeštvu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] , Daj, no pojma nimaš, nekje si nekaj preberala, slišala, videla in sedaj slepo vrjameš, upam, da tvoj otrok ne dobi nobene bolezni proti kateri se cepi-to bi bla največja kazen, vse ostalo je kaplja v morje

bloempje -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (2.4.2011 10:54:01)

Ruby19, zgleda, da smo v istem čolnu. Tudi mi ne cepimo. Včeraj smo imeli sistematski pregled pred vstopom v 1. razred. Zdravnica je to čisto lepo sprejela, brez vsakršnega koli prepričevanja v nasprotno. Bomo videli, če bo ostalo samo pri tem. Sestre pa so kar godrnjale :-). Kar se pa tiče kazni....jaz sem veliko prebirala forume o tem, kaj bo bomo pa videli. Kakorkoli že, verjamem, da je `duh časa´ z nami, pa naj pišejo in govoričijo kar jim paše.

bloempje -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (2.4.2011 11:00:25)

Daj no, eva1, tudi ti si kar nekaj prebrala in slišala, pa temu verjameš. Srečo ali pa nesrečo[sm=zmeden.gif] imaš samo v tem, da je tvoje prepričanje splošno sprejeto. Tisto, kar pa ni splošno sprejeto je pa `teorija zarote proti človeštvu´ [sm=smiley11.gif]. Zelo fini bi bilo, če bi ljudje, preden se spustijo v debato temeljito preštudirali temo dotične debate. Če so strokovnjaki na področju, ki ga obravnava debata, še ne pomeni, da so to področje resnično temeljito proučili. Veste, absolutne resnice NI, tudi znanje je nekaj`organskega´ in se ves čas spreminja, širi in poglablja.

bloempje -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (2.4.2011 11:06:15)

Sazi, kateri viri nam nudijo verodostojne informacije, je vprašljivo, pa naj bodo le-ti 3x uradni. Ni vse zlato, kar se sveti (v tem primeru tisto, kar ima štempel `uradno´). Stvari so mnogo bolj zapletene. Sploh pa je čas, da začnemo sami razmišljati s svojo glavo in prevzeti odgovornost za lastno življenje, kolikor nam to dopušča naša modrost.

ruby19 -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (4.4.2011 19:08:56)

bloempje, veseli me, da so še kakšni enako misleči starši. A že od začetka niste dali cepit, torej otrok sploh še nikoli ni bil cepljen. Mi smo namreč na začetku šli na popolno zaupanje, pa se je izkazalo, da so bile reakcije na cepive mnogo hujše od običajnih. Seveda pa je tudi pri cepljenjih tako, da kar enemu ne škoduje (vsaj opazno ne), lahko drugega zaznamuje oz. mu zelo škoduje.

ruby19 -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (4.4.2011 19:10:31)

bloempje, pa še to me zanima, ali vam je zdravnica na tem zadnjem pregledu dala kakšno izjavo za podpisat, o tem da ne soglašate s cepljenjem?

bloempje -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (5.4.2011 17:06:55)

Ne, nič nam ni dala za podpisat. Sem pa zvedela od prijateljev, da jih je nekdo prijavil, kljub predhodnemu nekompliciranju. Ne vedo pa, kdo jih je prijavil. Zdravnik ali kakšno drugo zdravniško osebje (seveda, če imajo za to pristojnost).

bloempje -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (5.4.2011 17:15:16)

oprosti ruby19, čisto sem spregledala tvoj prvi post. Ne naša ni bila nikoli cepljena. Je na pol Nizozemka in tam cepljenje ni obvezno. K pediatru sem jo peljala le enkrat, prvič, kjer smo se `zmenili´, da bomo takovrstne `obveznosti´ opravljali na Niz. Moj mož izhaja iz zdravniške družine, tako da imamo o teh stvareh veliko znanja. Je pa tudi njena sestrična (hčerka od moževe sestre, ki je bila sprva, v nasprotju s svojo mamo, ki je zdravnica in proti rutinskemu cepljenju, odločno za cepljenje) imela hudo reakcijo na cepivo in 6! tednov ni hotela nič jesti, od tega je imela 3! tedne 39 stopinj vročine. K sreči jo je mamica pri treh letih še vedno dojila in to jo je tako rekoč rešilo, ker je hotela piti le materino mleko.

Precious -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (5.4.2011 19:02:04)

bloempje prijavo da zdravnik. Drugo zdr. osebje ne more.

sminc -> RE: zdravniški pregled in cepljenje bodočih prvošolčkov (21.5.2011 8:11:20)

No punce, moj 6 letnik je pa točno 4 tedne po 2 cepljenju za v šolo, ko so cepljeni prozi hepatitisu in rdečkam-ošpicam-mumpsu zbolel. Zbudil se je z za jajc otelimi bezgabkami ob ušesi. Zgledalo je in še zgleda GROZNO. Moja prva misel je bla MUMPS. Smo sli k zdravnici. Diagnoza: vnetje obušesnih žlez, 10 dnevno jemanje Amoksiklava, povzroča ga pa virus mumpsa. Blaga oblika torej.
Trenutno sem čisto zmedena. Grozno se počutim.

Stran: [1]