plašen triletnik (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

resnavesna07 -> plašen triletnik (11.3.2011 17:02:42)

Moja sestra ima triletnega fantka, ki pa je še pri treh letih tako plašen, da se npr. na igrišču umika drugim otrokom, če ga kdo ogovori mu je nerodno itd. V vrtcu pa je tud čist zase. Doma potem pove, da bi se rad igral s tistim pa tistim fantkom, ko se ga pa vpraša zakaj se ni, pa pove da mu je bilo nerodno. Kaj narediti?

watershine -> RE: plašen triletnik (11.3.2011 18:06:45)

poznam punčko ki je bila taka vse do osnovne šole...
sama nimam teh težav z mojim sinom-on se zelo hitro vklopi in je včasih preveč "domač" =)

no pri deklici ki sem jo omenila sem naprimer opazila naslednje:
ko si jo pozdravil je zlezla mamici med noge
njena mamica pa je rekla: ja kaj je, a ti je nerodno, ja booooogaaaaaaa...

jaz bi na njenem mestu rekla kaj takega:
no reci dober dan, saj ti nihče nič noče
pozdravi nazaj saj en grizejo

ali pač kaj takega da bi jo spodbudila... ne trdim da je to vzrok za njeno sramežljivost samo to je edini primer ki ti ga lahko podam in kar se mi tukaj ni zdelo ok

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.3.2011 8:56:46)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

betty.ford -> RE: plašen triletnik (12.3.2011 9:54:09)

Kaj narediti?

naj sestra poprosi vzgojiteljico, da pomaga otroku pri vključevanju v skupino.
z novimi prijateljstvi se krepi samozavest.

jaz sama ne bi poudarjala otrokove plašnosti pred njim samim, bi jo bolj ignorirala, a hkrati skozi igro vključila otroka v družbo.

betty.ford -> RE: plašen triletnik (12.3.2011 9:57:05)

nas prvi je sicer blazno druzaben in gobcen, ampak ce ga kdo udari, se ne zna braniti in samo joka in tozari. drugi pa takoj zacne tolci nazaj - pa vzgoja ni tko bistveno drugacna

s tvoje strani morda ne, a od rojstva naprej imata drugačno pozicijo.
prvemu se ni bilo treba boriti, drugi se že od rojstva naprej bori z bratom za tvojo pozornost... načeloma so drugorojeni otroci prisiljeni boriti se, izboriti si mesto, če je razlika v letih med sorojenci manjša.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.3.2011 14:03:37)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

dreamhorse -> RE: plašen triletnik (14.3.2011 11:53:57)

IZVIRNO SPOROČILO: resnavesna07

Moja sestra ima triletnega fantka, ki pa je še pri treh letih tako plašen, da se npr. na igrišču umika drugim otrokom, če ga kdo ogovori mu je nerodno itd. V vrtcu pa je tud čist zase. Doma potem pove, da bi se rad igral s tistim pa tistim fantkom, ko se ga pa vpraša zakaj se ni, pa pove da mu je bilo nerodno. Kaj narediti?

Naj na igrišču ona stopi z njim do drugih otrok, pa naj se najprej ona igra z njim in se potem počasi umika. Moja, ko se hoče igrat s kom, ki ga še ne pozna, vedno pride po mene, ga skupaj spoznava, potem pa gre brez težav se igrat. pa še ni stara 2 leti.

Res pa je, odvisno od otroka in karakterja

D.anna 76 -> RE: plašen triletnik (16.3.2011 17:42:34)

Mislim da je veliko v karakterju in nekaj v tem kateri po vrsti se otrok rodi. Moj starejši je bil tudi zelo plašen in sramežljiv. Do 2 leta je zelo počasi zaupal drugim, nepoznanim ljudem, tako odraslim kot otrokom, vendar se je v privat varstvu navadil na družbo otrok in tako tudi prehod v vrtec ki se je zgodil pri njegovih 2 letih in 4 mesecih ni bil noben problem.
Tamali ki je star dobro leto pa je kot tank. Pr varuški je šlo brez uvajanja tako da je pri njej spal že prvi dan, jokal je do sedaj 2 x in sicer 3 dan ko je šel v varstvo, saj je očitno pogruntal da mamice nekaj časa ne bo zraven in za pustni torek ko so bili otroci napravljeni v maškare pa mu je bilo malce čudno, pa čeprav je bil tudi on maškara.

Kaj narediti z plašnim otrokom .... čim več v družbo, raznorazno, otroško, odraslo, mešano. Takrat pa nobenega stiskanja za mamino kiklo pač pa spodbujanje da se vklopi v igro otrok v pogovor z odraslimi. Jaz sem ponavadi starejšemu rekla recimo ''Daj povej stricu kako ti je ime, kako je bilo v vrcu ipd...'' in potem se je otrok počasi začel odpirati, zaupati,...

ksenjaka -> RE: plašen triletnik (23.3.2011 14:26:56)

Imamo enak problem z našim prvim, ki je sedaj star 4 leta. Še vedno je plašen in gleda v tla ko ga ogovori kak neznan otrok... morda je vseeno malenkost bolje kot je bilo pri treh letih. Če najdete rešitev jo podelite še z mano...

Stran: [1]