Fleka
|
IZVIRNO SPOROČILO: mižek IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55 mizek: Slovenija je tako majhna, da se da vozit kamor koli. Samo v nasi zavesti ni, da bi se vozil vsak dan 2-4 ure na delo in z njega. Naj ti dam primer treh prijateljev, ki delajo v UK: 1. ena dela prekvalifikacijo, dodaten studij, ker ima druzino, ki zivi v Svici se vsak teden pripelje za 2 dni v London in studira ob delu ...karte kupuje mesece v naprej zato, da so cim cenejse in noce se preselit, ceprav za eno leto,ker so otroci v solah v Svici. Hoce diplomo iz UK, ker jo bo mela hitreje (krajsi studij) in ker bo veljala vec (ime univerze). 2. Mozakar v svojih 30ih je dobil super placano sluzbo v eni izmed vodilnih bank v UK. Njegova zena je tudi bancnica, a kaj ko ima sluzbo v Atenah. Imata malega, starega 2 leti. Ona ostaja v Atenah, dela tam, njemu sluzba placa stanovanje v Londonu, sam se vsak teden (!!) za vikend pelje domov v Atene, da je druzina lahko skupaj. Kupuje karte po 6 mesecev vnaprej, da so cim cenejse. 3. Kolegica, iz Gane, nekaj cez 30, ima 3 otroke, najmlajsi je star 2 leti. Odlocila se je za doktorat, ker ga v Accri ne more naredit (ni te smeri). Ko bo mela doktorat ji je zagotovljeno predavateljsko mesto na univerzi. Preselila se je v London zdej prvo leto, noro pogresa otroke, sem in tja se ji solze ulijejo pravi, da misli da bo znorela...ampak ma prijatelje, pa ji pomagamo, pa skype dela cudeze...in bo, se 3 mesece, pa gre domov... Taksno je stanje preko meja nase male drzavice. Zavedati se je treba, da je stanje resno in da je treba ogromno volje, potrpljenja, iznajdljivosti itd. da se do dela pride. Zal je prav dejstvo, da je Slovenija tako majhna, pripomoglo k temu, da se sluzbe tala pogosto pod mizo...ampak vse pa tudi ne, in mejte me za optimistko, ampak jaz se vedno verjamem, da se znanje in delovne navade vedno izplacajo. Slej ko prej ljudje ugotovijo, da se te splaca obdrzat...v Angliji recejo "you only need to get your foot in the door". Zravn je treba prit...in to je tezko, zelo zelo tezko. In ja, marsikaj je treba zrtvovati...tudi cas in voljo, da se clovek vozi v drug kraj ali celo prestolnico. Gita...nismo razumeli napacno tvojega posta, prej nasprotno. Lahko je samo vzpodbuda za mnoge. Odgovor je bil na Coltov post...verjamem, da se mu je prehitro zapisalo in da niti ni cisto prav razmislil o razseznostih svojega pisanja...morda je tudi to lekcija, da je forum mesto, ki zdruzuje ljudi...realne ljudi s custvi in svojimi zivljenjskimi izkusnjami, ne pa navidezne alter-ege, ki eksistirajo izkljucno v vitrualni resnicnosti. milijonarka in betty.ford...tudi jaz sem en tak butelj in za Slovence totalno ubrisana, da delam se dodatna izobrazevanja. Sej smo tudi tukaj slisali...30+ pa se vedno v soli, taksni so za ne vem kam...v redu, niti se mi ne da komentirat. Povem samo to, da v Londonu sem ena izmed tisocev taksnih ubrisancev, zdej pa ali vsi delamo narobe ali pa smo vseeno na pravi poti. V skladu s slovensko mentaliteto torej: sledim credi, ce je pa ta creda prava ali napacna se bo pa kmalu pokazalo. pokaži mi enega delodajalca, ki bi ti bil pripravljen plačati potne stroške za 100 km v eno smer, včeraj sem bila glih na razgovoru za službo pa so že zavijali z očmi, ko sem jim povedala, da sem 10 km oddaljena iz kraja. Pa dajte no vse se vrti okoli denarja, da ti je nekdo pripraljen plačat več potnih kot pa plače, potem že moraš bit nek strokovnjak na njihovem področju in te potrebujejo bolj kot pa ti njih, skratka ne mi govorit o takih forah, na našem koncu je toliko ljudi brez službe, ki so pripravljeni delat, pa jim ni treba niti € plačat potnih stroškov! Jaz sem bila prejšnji teden na razgovoru na Vrhniki(pomoč v kuhinji-le dopoldan).Vse je bilo o.k.le šefico je motilo,ker bi se vozila cca.38 km daleč(v eno smer) in zato sem "zvisela". Ja,danes se skoraj vse vrti okoli denarja.Večina delodajalcev išče "poceni"delovno silo-da imajo čimmanj stroškov.