Helgga -> RE: Noseča in brezposelna (15.6.2011 13:35:46)
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: Helgga 1. Rok poroda imam 18.11.2011., torej nastop porodniške z 21.10.2011. Vlogo bi želela oddati že avgusta, ker želim zajeti čimveč mojih prihodkov iz leta 2010, ko sem bila še zaposlena inimela dobro plačo. Torej upam na to, da mi bodo obračunavali teh 12 mesecev z vključno Avgustom 2010. Ali je to realno možno? Vlogo je mogoče oddati najhitreje 60 dni pred PDP, prej je ne sprejmejo - ti jo torej lahko oddaš najhitreje 18.9. IZVIRNO SPOROČILO: Helgga OK, razumem. POtem mi je na CSD dala napačno informacijo, češ da lahko že avgusta to naredim. Očitno je imela v mislih nastop porodniške, ne pa PDP. 2. Stanje v 2011: - od 1.3. do 1.5. usposabljanje, za katerega sem prejela plačilo, nisem pa prepričana , da sem imela v tem času krite bilo kakšne prispevke za starševsko varstvo? Osnovno zdravstveno si od 1.1.2011 plačujem sama, kot tudi dodatno zavarovanje. Če si si morala sama plačevati prispevke za osn. zdr. zav., potem tudi drugih prispevkov nisi imela plačanih iz naslova tega usposabljanja, torej se ti meseci ne štejejo pri porodniški. IZVIRNO SPOROČILO: Helgga - z 10.6. so mi odobrili denarno socialno pomoč, za 3 mesece, torej do vključno avgusta. Ali so s tem kriti tudi prispevki za starševsko varstvo itd.? Žal ne - in se to tudi prav nič ne šteje za porodniško. IZVIRNO SPOROČILO: Helgga 3. Stanje v 2010: - zaposlena od januarja do vključno septembra (povprečje prejete bruto plače za teh 9 mesecev je znašala 1.864€) - oktober, november, december izkoristila pripadajoče nadomestilo za brezposelnost (697€ neto) 4. Stanje v 2009, 2008: - zaposlena od maja do decembra (povprečje prejete bruto plače znaša 2.000€) - svoj s.p. od 1.10.2008 do 1.5. 2009 Če prav razumem, si bila v zadnjih 3 letih, gledano od 18.11.2011 nazaj, zavarovana skupno 17 mesecev: 18. 11. do 31. 12. 2008 - to je dober mesec, v letu 2009 jan-konec aprila, torej 4 mesece, in leta 2010 celo leto - 9 mesecev zaposlitve +3 mesece nadomestila za brezposelnost. Če boš na dan nastopa porodniške brezposelna, bi ti iz tega naslova pripadalo t.i. starševsko nadomestilo brez starševskega dopusta v višini: 55 + 17*2 = 89 % minimalne plače IZVIRNO SPOROČILO: Helgga Nisva se čisto prav razumeli, ker sem pozabila napisati letnico, in tega potem pride več mesecev! Ali si lahko prosim še enkrat pogledaš? Po novem to znese torej 25 mesecev zaposlitve, ali ne?: - zaposlena od maja do decembra 2009 (povprečje prejete bruto plače znaša 2.000€) - svoj s.p. od 1.10.2008 do 1.5. 2009 O kateri minimalni plači potem tukaj govoriva: o "gospodarski" (748,00€ bruto) ali o tisti "socialni" (660,74€ bruto)? Ali res velja, da če bi bila zaposlena, s prikazano minimalno plačo, da mi potem država ob nastopu porodniške vzame za osnovo Povprečno plačo v Sloveniji? 1.) Ali se mi splača fiktivna zaposlitev, Jaz bi rekla, da se ti fiktivna zaposlitev ne splača, ker boš, tako kot si si ti to zamislila, imela več stroškov kot pa potem od tega koristi in boš na koncu skupno gledano na slabšem, kot če koristiš starševsko nadomestilo brez starševskega dopusta, ki ti pripada, ker si bila v zadnjih 3 letih pred nastopom porodniške več kot 12 mesecev zavarovana za starševsko varstvo. OK. Samo kako je pa z delovno dobo, zavarovanji, v primeru bolniške... Na CSD-ju pravi, da imam opcije: - fiktivna zaposlitev 1 mesec pred (zdaj pa ne vem) ali pred 18.9. ali pred 21.10, in potem ni prekinitve =aktivna zaposlitev do konca porodniške - isto zaposlitev 1 mesec prej, a prekinitev takoj po nastopu (kaj zdaj, po nastopu PD ali po oddaji vloge za porodniško?) = teče zavarovanje za bolezni in invalid. in pok., za brezposel., in staršev., ker me CSD zavaruje - da ostanem brezposelna, in prejemam Starševski dodatek=195€/mesec (te opcije ne razumem čisto- ali potem ne prejemam tudi Starševskega nadomestila, če prejemam Starševski dodatek?) Ja - delodajalcu je treba od minimalne plače povrniti 286 € prispevkov na mesec, moraš pa upoštevati še, da ti bo durs za te fiktivne plače zaračunal še dohodnino, ker kar se njih tiče si te plače prejela, čeprav jih v resnici nisi. Varianta, da bi bila zaposlena samo do oddaje vloge, potem pa več ne, sploh ne pride v poštev, ker je za pravico do porodniške pommebno, da si zaposlena oz. zavarovna za starševsko varstvo dan pred nastopom porodniške, če ne ti ta ne pripada. Se pravi, da je potrebno, da sem zaposlena na dan oddaje vloge in na dan pred nastopom porodniške? Po tej logiki bi lahko oddala vlogo le kak teden pred nastopom porodniške, kar pa mi ne ustreza, ker potem izgubim plačo od septembra 2010 v izračunu. Se pravi, da ni nobene opcije, da se npr. zaposlim le teden prej in sem tako vsaj zavarovana in mi teče delovna doba? Poleg tega moraš vedeti še to, da se itak štejejo samo plače, ki so že izplačane do dneva oddaje vloge, kar pomeni, da ti zadnja ali celo zadnji dve plači itak celo izpadeta iz izračuna. V letu 2011 to misliš, ne? Bo pa sigurno zajeta plača od septembra 2010? kar se bolniške tiče, ti jo ZZZS res plačuje od 30 dni dalje, vendar samo, če to odobri komisija in še na eno zadevo se rado pozabi - delodajalec mora plačati pravih 30 DELOVNIH dni, ne koledarskih, torej v resnici skoraj mesec in pol bolniške. IZVIRNO SPOROČILO: Helgga 3.)Kaj so potem še drugi prejemki, na katere lahko računam kot mamica samohranilka? - starševski dodatek? - enkratna pomoč države ob rojstvu otroka (279€) - enkratna pomoč občine (opcijsko) - otroški dodatek (odvisen od dohodkovnega razreda mene ali tudi očeta? Je pa od 20-115€, od 1-18 leta?) - alimetacija (kako se to izračuna?) Starševski dodatek dobivajo 1 leto mamice, ki jim ne pripada starševsko nadomestilo (po domače rečeno porodniška). Enkratna pomoč države ob rojstvu otroka (to je lahko paket ali denar) ti vsekakor pripada, za občinsko pomoč je odvisno od tega, v kateri občini si - tiste občine, ki to dajo, dajo vsem novorojenčkom (seveda je treba dati vlogo, če ne ni nič), z izjemo LJ, ki da samo socialno ogroženim - kareri so to, pa odloča LJ CSD. Otroški dodatek ti seveda tudi pripada - od rojstva dalje, ne šele od 1. leta - višina odvisna od dohodkov staršev. Če te je oče otroka zapustil, bo moral plačevati preživnino in v tem primeru se njegovi dohodki ne bodo šteli za OD, ampak se bo štela višina preživnine. Preživnine (ali alimentacije, kot ji praviš) pa ne moreš izračunati po nekem splošnem ključu, ampak je načeloma stvar dogovora med vama z očetom otroka, če ne moreta doseči sporazuma glede tega, pa višino določi sodišče na podlagi njegovih prihodkov. Hvala za vse odgovore. Zanimivo, da npr. računovodkinja pa navija za to, da se zaposlim...ker mi naj bi to izdatno dvignilo višino porodniške. Samo če pa sama izračunavam po Informativni izračun višine osnove starševskega nadomestila na CSD Šiška (s tem, da vzamem plačo od sept.2010, podam bruto znesek za nadomestilo, za ostale mesece pa pustim prazno=minimalna plača), pridem na 536€, če pa bi se zaposlila za minimalno plačo za Junij, Julij, Avgust, (748€), pridem na 612,72€. S tem, da bi seveda morala za 3 mesece vračati prispevke 286€/mesec+dohodnina (nimam pojma, koliko to je). Plus da je iz vidika "aktivne porodniške" potrebno biti zaposlena potem do 21.10, kar nanese dodatnih 2 meseca prispevkov. Imam prav, da se tole skoraj ne izplača? Vprašala bi te še sledeče: če želim, da očetovski dopust koristi nekdo drug (npr. prijatelj), ali je to možno? Ali je tudi možno pustiti prano polje za očeta, če to ne želim zdaj dorečti? Ne bi želela kasneje imeti vse tiste komplikacije, da mora novi partner zaprositi za posvojitev itd., če se lahko kako temu ognem... A po drugi strani mi pa potem alimentacija ne pripada...argh... lp Hellga
|
|
|
|