Odpoved in subvencija Zavoda (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

RoZala -> Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 9:52:10)

Zanima me naslednje: sem redno zaposlena. Služba je ok, plača tudi. Zdaj razmišljam, da bi dala odpoved, se prijavila na Zavod in zaprosila za subvencijo. Zakaj? Ponujeno mi je bilo delovno mesto identično zdajšnjemu, le da bi bil urnik bolj fleksibilen in krajši, denar pa isti - delala bi na pogodbo kot s.p. Poleg tega bi lahko tudi uradno delala stvari, ki jih zdaj počnem za hobi.

Ali je kdo izmed vas dal odpoved in šel za Zavod samo zaradi subvencije? Vem, da se čaka nekaj mesecev na subvencijo ampak to ni problem, ker začetnega kapitala niti ne rabim. Na Zavod sem že pisala in odgovor je bil v smislu, da če imam dober poslovni načrt, da bo šlo čez. No, jaz sem tajnica, teh danes mrgoli vsepovsod. Če bi šel moj načrt skozi, pa ve samo podjetniški svetovalec, s katerim je treba imet razgovor.

Kerensa* -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 9:56:39)

Poleg redne zaposlitve odpri še "popoldanski s.p.". [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Zavodu oz. poslovnemu svetovalcu je pa menda tudi jasno, da ne boš 3 mesece brez dohodka (toliko se menda čaka na subvencijo).

Aja - pa kolikor jaz vem, teh subvencij trenutno ni.

Kerensa* -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 9:59:35)

Se popravljam - subvencij za delodajalce ni, za samozaposlitev pa so. Sorry.

RoZala -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 10:29:42)

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Poleg redne zaposlitve odpri še "popoldanski s.p.". [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Zavodu oz. poslovnemu svetovalcu je pa menda tudi jasno, da ne boš 3 mesece brez dohodka (toliko se menda čaka na subvencijo).

Aja - pa kolikor jaz vem, teh subvencij trenutno ni.

Če bi odprla popoldanski s.p., potem ne bi mogla delat na pogodbo pri drugih, ker ima dan samo 24 ur, jaz pa doma 2 mlajša otroka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].  Mislim, da sem celo nekje prebrala, da če bi odprla zdaj popoldanski s.p., da kasneje ne bi mogla dobit subvencije. Naj me kdo popravi, če to ni res (bom vesela [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).

Medea10 -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 10:40:55)

///

Medea10 -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 10:41:52)

Moj je bil zaposlen pri bratu, sporazumno sta prekinila pogodbo za nedoločen čas (decembra). Dva tedna nazaj mu je bila odobrena subvencija.
Moraš pa bit na borzi 3 mesece da jo dobiš. En kup paprijev je treba uredit, na koncu pa neka x oseba odloča o tem ali sploh dobiš subvencijo. Mislim pa, da se splača, saj si sam svoj šef, treba je pač imet neko disciplino in red.
Veliko sreče.  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

TomTaylor -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 10:42:28)

Malo logično razmišljam; kadar delavec da odpoved NI upravičen do nadomestila za čas brezposelnosti, zato domnevam, da velja enako tudi pri subvenciji. 

Medea10 -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 10:43:38)

Ali se pogodba prekine sporazumno ali pa jo prekine delodajalec. Vsaj mislim, da ti v teh primerih "pripada".

TomTaylor -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 10:44:18)

IZVIRNO SPOROČILO: Medea10

Moj je bil zaposlen pri bratu, sporazumno sta prekinila pogodbo za nedoločen čas (decembra). Dva tedna nazaj mu je bila odobrena subvencija.
Moraš pa bit na borzi 3 mesece da jo dobiš. En kup paprijev je treba uredit, na koncu pa neka x oseba odloča o tem ali sploh dobiš subvencijo. Mislim pa, da se splača, saj si sam svoj šef, treba je pač imet neko disciplino in red.
Veliko sreče.  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

TomTaylor -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 10:45:23)

Ali se pogodba prekine sporazumno ali pa jo prekine delodajalec. Vsaj mislim, da ti v teh primerih "pripada".

to pa ja. Z enostransko odpovedjo pa ne bo šlo, sem skor 99%-na.

RoZala -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 10:55:09)

///

Hvala. Napisala si, da moraš biti na zavodu najmanj 3 mesece? To potem pri meni ne pride v poštev, ker bom brez dohodkov. Mogoče veš ali je dolgo čakal na predavanje?

mika -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 10:59:10)

http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/programi_za_iskalce_zaposlitve/samozaposlovanje

Tukaj je obrazložitev. Mogoče se z vodstvom dogovoriš, da ti oni dajo odpoved. Itak imaš odpovedni rok in v tem času se na zavod prijaviš kot iskalec zaposlitve, ker je tvoja zaposlitev ogrožena in lahko zaprosiš za subvencijo.

Medea10 -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 11:02:41)

Na predavanje še čaka. Mislim da ga ima zdaj v marcu enkrat (3 dni po 8 ur). Nimaš nikakršnje možnosti "kaj počet" v tem času? 

RoZala -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 12:09:41)

Sem mislila, da so predavanja vsak mesec. Očitno ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Na to me prej ni nihče opozoril.

mate0ja -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 12:18:34)

Ni potrebno biti na zavodu tri mesece, le brezposelen moraš biti. Čeprav je timig še vedno vprašljiv. Pred odprtjem s.p-ja moraš opraviti tečaj podjetništva in včasih se nanj čaka več kot mesec dni. Šele nato ti odpreš s.p. in ko je odprt oddaš prošnjo za sudvencijo. 

Medea10 -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 20:34:00)

Moj je MORAL bit na zavodu 3 mesece. Vsi tam so mu tako povedali. Mogoče je prej veljalo da ni potrebno, tdaj vsekakor je. 

oka -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 20:42:24)

3 mesece je rok v katerem je treba odpreti s.p. od datuma opravljenega seminarja če se poteguješ za subvencijo in 3 mesece od odprtja s.p.-ja je rok v katerem dobiš subvencijo. Nikakor pa ni treba biti prijavljen na zavodu 3 mesece. S.p. lahko odpreš takoj naslednji dan, ko pridobiš potrdilo, da si zaključil trodnevno usposabljanje.

oka -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 20:49:02)

Vem, da se čaka nekaj mesecev na subvencijo ampak to ni problem, ker začetnega kapitala niti ne rabim. Na Zavod sem že pisala in odgovor je bil v smislu, da če imam dober poslovni načrt, da bo šlo čez. No, jaz sem tajnica, teh danes mrgoli vsepovsod. Če bi šel moj načrt skozi, pa ve samo podjetniški svetovalec, s katerim je treba imet razgovor.

Ta razgovor s podjetniškim svetovalcem ni nič takega. Najprej je na Obrtni zbornici krajše predavanje kaj in kako in izpolniš nek vprašalnik kjer opišeš kaj boš delala, predvidene prihodke, predvidene stroške, konkurenco... Dobro je, da sama napšeš kratko vsebino svoje vizije in to priložiš k vprašalniku oz. pokažeš svetovalcu. Potem dobiš uro za pogovor s svetovalcem. To ni nič drugega kot pet minut, da vse kar si napisala potrdiš. Redko, res redko kdo dobi negativno mnenje.

Medea10 -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (7.3.2011 22:05:47)

Mojemu je blo rečeno: 3 mesece je treba bit na zavodu, da dobiš subvencijo ob odprtem s.p.-ju (ne vem kako sem napisala, če sem prej napisala drugače, se zdaj popravljam). Subvencija je odobrena, (jo dobi 100%) zdaj čaka predavanje oz. seminar.
Pri mojem je blo tako in nič drugače.

TomTaylor -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (8.3.2011 5:40:06)

Ampak če ona da ODPOVED. Močno dvomim, da bi bila upravičenka do subvencije.

madona77 -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (8.3.2011 6:20:54)

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

Ampak če ona da ODPOVED. Močno dvomim, da bi bila upravičenka do subvencije.
Se strinjam. Mislim, da v tem slučaju ni upravičena do subvencije.

RoZala -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (8.3.2011 8:41:47)

Sem že bolj skeptična glede subvencije. Ne vem, če jo sploh hočem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Svetovalka iz Zavoda je napisala, da "načeloma razlog za prekinitev delovnega razmerja ne vpliva na odločitev ali je brezposelna oseba upravičena do subvencije za samozaposlitev..."  Da je to odvisno od svetovalca ali mu bo tvoja ideja všeč... malo me skrbi tisti "načeloma". Poleg tega še vedno niso spremenili, da se subvencija ne bi upoštevala pri dobičku...
Rabim še malo časa za premlet vso zadevo.

oka -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (8.3.2011 10:40:35)

Poleg tega še vedno niso spremenili, da se subvencija ne bi upoštevala pri dobičku...

To je tako, da se ti subvencija v prihodek šteje le toliko, kolikor si je porabila za prispevke. Npr. če porabiš v letu 2011 za prispevke recimo 3000 se ti toliko šteje v prihodke in ne cela, ker preostanek prerazporediš v naslednje leto. Se pravi imaš na obeh straneh 3000, kar pomeni, da imaš iz tega naslova 0. Problem je v tem, ker drugače grejo prispevki od plač v stroške in ti zmanjšujejo osnovo za davek od dobička, ker pa imaš subvencijo se ti v tem času oz. dokler je ne porabiš s prispevki ne štejejo. Oz. se, samo ti zmanjšujejo prihodek od subvencije in ne ostalih prihodkov (izstavljene račune). Tukaj potem pride do odstopanja, ker imaš jasno še druge prihodke in od teh se ti potem obračunava davek od dobička.

Je pa tako, da načeloma svetovalci niso sitni glede tega, če le prikažeš, da boš s svojo idejo lahko prišla skozi. Se pravi, da jim poveš, da stranke že imaš, da jim okvirno poveš koliko denarja bi dobila, koliko predvidevaš stroškov. Skoz res ne grejo tiste ideje, ki so meglene (brez strank, brez ideje o zaslužku ipd.). In glede na to, da bi ti imela s.p. za nekaj kar že obvladaš ne vidim ovire. Edino kar je mogoče riziko pri tebi je to, da bi ti zakomplicirali glede tega, da bi ti dala odpoved. Tu se pa res dobro pozanimaj.

Ja res premisli. Sploh če boš vezana na samo enega kupca.

RoZala -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (8.3.2011 11:22:48)

Oka!

Najlepša hvala za tvojo obrazložitev. Se bom še malo bolj pozanimala o vsem (pa sem mislila, da sem že), da me kaj ne preseneti.

noranate -> RE: Odpoved in subvencija Zavoda (8.3.2011 11:41:26)

Sem sam na hitr preletela napisano. Sam a ni več tega, da če ona da odpoved, se ne more takoj prijavit na zavod. A ni blo včasih tako?

Stran: [1]