nusi -> RE: gosta hrana (15.2.2011 11:07:40)
|
Malo v pomoč, pa ne se preveč strogo tega držat. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Naravni sladkorji: - sadje in sadni sokovi - zelenjava in zelenjavni sokovi Naravni škrob: - polnozrnati žitni izdelki - polnozrnata moka - polnozrnati kruh - polnozrnate testenine - neoluščeni (rjavi) riž - krompir - posušeni fižol in leča - grah, banane... (sadje in zelenjava) Nenasičene maščobe: - sončnično olje - sezamovo olje - sojino olje - repično olje - olivno olje - polinenasičena margarina - oljne ribe Vitamin A (rast, zdrava koža, zobna sklenina, dober vid...): - jetra - oljne ribe - korenje - temna zelenjava - sladki krompir - pomaranče - grenivke - paradižnik - leča - vodna kreša - marelice in breskve - polnomastno mleko in jajca - maslo in margarina Vitamini B-kompleks (rast, za spreminjanje hrane v energijo, za zdravo živčevje in dobro prebavo...): - meso, posebno mesni sok in jetra - ribe - mlečni izdelki in jajca - žitni kalčki - temna zelenjava - krompir - kvas - orehi - posušeni fižol - banane Vitamin C (za rast, zdravo tkivo in celjenje ran; pomaga pri vsrkavanju železa): - brokoli - brstični ohrovt - regrat - špinača - paprika - krompir - cvetača - pomaranče in ostali agrumi - črni ribez - melona - papaja - jagode - paradižnik - ... Vitamin D (za pravilno rast kosti – pri tem sodeluje s kalcijem) - oljne ribe (ribje olje) - jetra - olja - jajca - margarina - mlečni izdelki Vitamin E (za oblikovanje celične strukture, za pomoč pri ustvarjanju in vzdrževanju rdečih krvničk): - rastlinska olja - margarina - žitni kalčki - orehi Vitamin K (pomaga pri strjevanju krvi, vzdržuje kosti in ima svojo vlogo v črevesju): - v mnogih zelenjavah - v polnozrnatih žitnih izdelkih Kalcij (za močne kosti, dobre zobe in rast): - mleko in mlečni izdelki - konzervirane ribe s kostmi (npr. sardine) - posušeno sadje - kruh in moka - brokoli - stročnice Železo (za dobro kri in mišice): - jetra in rdeče meso - oljne ribe - rumenjak - posušeno sadje (še posebej marelice) - polnozrnati žitni izdelki - leča in posušeni fižol - listnata zelenjava - čokolada Roki hrambe v zamrzovalniku: - sadje: 6 mesecev - zelenjava: 6 mesecev - mlečni pirejčki: 4 – 6 tednov - ribe: 10 tednov - meso: 10 tednov SADJE IN ZELENJAVA (ČETRTI/PETI MESEC): JABOLKO: Sladko jabolko olupite in narežite, skuhajte v vodi, da se zmehča, nato vzemite iz vode in ukašite. Po želji lahko jabolko kuhate skupaj s cimetovo palčko. HRUŠKA: Enako kot pri jabolku (ko otrok dopolni 6 m., zrelih hrušk ni potrebno kuhati!) BANANA: Zrelo banano pretlačite, po potrebi lahko dodate malo prekuhane vode ali dojenskega mleka. PAPAJA: Srednje velik sadež prepolovite, odstranite semena in izjemite pulpo. Osoparjajte 3-5 min., potem ukašite. Po 6. m. je ni potrebno več kuhati. SADNE KREME: Olupite, otrebite, osoparite ali poširajte in ukašite sadje, dodajte žlico riževih kosmičev ter nekaj žlic dojenskega mleka. TRISADNA KAŠICA: Po eno desertno žličko hruškove in jabolčne kašice zmešajte s polovico pretlačene banane. Po 6. mesecu lahko uporabite zrelo hruško, banano in jabolčno čežano. KORENČEK: Ostrgajte, narežite korenje, soparite ali kuhajte do mehkega. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, s katero se je korenje kuhalo. Večji ko je otrok, manj je potrebno korenje kuhati. KOLERABA, REPA, PASTINAK: Izbrano zelenjavo narezano na kocke kuhajte , odcedite in pretlačite. STROČJI FIŽOL: Strokom porežite vršičke, odstranite nitke, narežite in soparite. Ukašite, lahko dodate malo vode, s katero se je fižol kuhal ali pa dodate malo dojenskega mleka. Ko bo otrok večji, bo stročji fižol jedel kar cel. BROKOLI IN CVETAČA: Vzemite vsakega enako količino in skuhajte (ca. 15 min.), nato ukašite, po potrebi dodajte malo kuhalne tekočine ali pa dojenskega mleka. Lahko pa vršičke tudi kuhate nad soparo, tako ohranijo več vitaminov. Ko otrok raste, lahko čas kuhanja skrajšamo. BUČKE: Operite bučko, lupiti je ni treba, narežete na majhne kocke, ki jih skuhte nad paro, nato pretlačite. KROMPIR: Operite krompir in ga skuhajte. Nato ga olupite in pretlačite, lahko dodate malo dojenskega mleka. KREMNI KORENČKOV PIRE: Najprej skupaj zmešajte riževe kosmiče in dojensko mleko, nato to mešanico vmešajte med zelenjavni pire (npr. korenček). KROMPIR, BUČKA IN STROČJI FIŽOL: Nad soparo dajte kuhati krompir, čez nekaj časa dodajte stročji fižol in še sesekljano bučko. Nato vso zelenjavo ukašite. TROJČEK Z BROKOLIJEM: Nad soparo kuhajte krompir, čez nekaj časa dodajte brokoli in cvetačo, ko se skuha, ukašite. Lahko dodate malo dojenskega mleka ali vode. KORENČKOV IN CVETAČNI PIREJČEK: Skuhajte korenje in cvetačo, dodajte malo dojenskega mleka in ukašite. SADJE IN ZELENJAVA (PETI/ŠESTI MESEC) BRESKEV IN MARELICA: Nad soparo skuhajte breskev, jo olupite in ukašite. Enako pripravite marelice. Oboje lahko otrok po 6. m. je presno. DINJA: Nad soparo kuhajte nekaj minut, nato ukašite. Po 6. m. presno. ČEŠPLJA: Češplje olupite in kuhajte nekaj minut. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, v kateri so se kuhale. Po 6. m. presno. MARELICE IN HRUŠKE: Očistite nekaj marelic, olupite in narežite hruško in vse kuhajte nad soparo nekaj minut. Marelice olupite in vse skupaj ukašite. SUHE ČEŠPLJE IN SUHE MARELICE. Suhe češplje namočite v mrzli vodi čez noč in odcedite. Marelice operite, češplje in marelice kuhajte 10 min., odcedite in ukašite. Lahko dolijete malo kuhalne tekočine. VKUHANO JABOLKO Z ROZINAMI: Jabolko očistite in narežite na koščke, dajte v kozico z malo vode in nekaj rozinami. Kuhajte nekaj minut, nato odcedite, ukašite in po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je jabolko kuhalo. GRAH: Skuhajte grah, ga ukašite z malo vode. PARADIŽNIK: Paradižnik za minuto potopite v vrelo vodo, nato ga prestavite v mrzlo vodo. Olupite, razsemenite in meso kuhajte približno dve minuti. Dobro pretlačite in pretisnite skozi cedilo. (v Sloveniji paradižnika ne priporočajo pred enim letom!) ŠPINAČA: Operite špinačne liste in odstranite trša stebla. Kuhajte v vodi ali nad soparo, nato ukašite. STEBELNA ZELENA: Operite zeleno in ji odstranite čimveč nitk. Razrežite na koleca, prelijte z vrelo vodo in kuhajte do mehkega. Odcedite in ukašite. Enako lahko skuhate ribano zelje. RDEČA PAPRIKA: Operite, odstranite semena in narežite na kocke. Prelijte z vrelo vodo in kuhajte 5 min. Odcedite, odstranite kožico in pretlačite. AVOKADO: Zrel avokado olupite in pretlačite. Hitro postrezite, preden porjavi. (Avokada nikakor ne smete zamrzovati!). RECEPTI OD ČETRTEGA DO ŠESTEGA MESECA IN ODSTAVLJANJE KIVI IN BANANA (1 porcija) 1 zrelega kivija, olupljenega 1 zrele banane, olupljene Ukašite kivi in ga pretlačite skozi fino sito, da se znebite črnih semen. Ukašite banano in jo zmešajte s kivijem. Postrezite nemudoma, preden banana porjavi. JABOLKO IN BANANA S POMARANČNIM SOKOM (1 porcija) 1 jabolka, olupljenega in sesekljanega 1 banane, olupljene in sesekljane 1 čajne žličke pomarančnega soka Osoparjajte jabolko do omehčanega, ukašite in zmešajte skupaj z ukašeno banano in sokom. BRESKVE, JABOLKA IN HRUŠKE (14 porcij) 2 jabolki, sesekljani 1 cm vanilijeve palčke 2 zreli breskvi, sesekljani 2 zreli hruški, sesekljani Jabolko in vanilijo stresite v kozico s 50 ml vode. Poširajte 5 min., dodajte breskvi in hruški in kuhajte še 5 min. Odstranite vanilijo in ukašite. VKUHANO SADJE, PRESNO IN SUHO (18 porcij) 50 g suhih marelic 50 g suhih hrušk 50 g suhih češpelj 1 jabolko, olupljeno, sesekljano 1 hruška, olupljena, sesekljana ali 3 presne marelice Stresite suho sadje v kozico, nalijte obilo vrele vode in poširajte do omehčanega (25 min.). V kozico denite zdaj še jabolko in bodisi hruško bodisi marelice. Podvrevajte še nekako 10-15 min. in po potrebi dolivajte vodo. Ukašite. ZELENJAVNI FOND (900 ml) Zelenjavni fond je osnovna sestavina mnogih zelenjavnih receptov. Splača se pripraviti lastno zalogo, ki ne bo vsebovala aditivov in soli. Zamrznjena vam bo prihranjala čas. 1 čebule, olupljene 1 korenček, ostrgan 1 steblo zelene 175 g mešane gomoljne zelenjave (repa, pastinak, repica...), olupljene 1 začimbni šopek 1 vejica svežega peteršilja 1 lovorov list nekaj semen črnega popra Sesekljajte vso zelenjavo, denite jo v ponev in čez in čez zalijte z vodo. Dodajte začimbe, pustite, da zavre, in poširajte (podvrevajte) nekako 1 uro. Izcedite, odvrzite zelenjavo, kuhalno vodo pa uporabite oz. spravite kot fond. PIREJČEK IZ BUČKE IN BANANE (2 porciji) 1 manjša bučka, narezana 1 banane, narezane Bučko osoparjajte 8 min., potem skupaj z banano ukašite. KOSMIČKI IN ZELENJAVA (16 porcij) 1 drobne čebule 2 bučki 50 g brokolija 2 korenčka 25 g zelenega naribanega zelja 25 g mladega graha zelenjavni fond 3 jedilne žlice riževih kosmičev ZELENJAVNA MEŠANICA (10 porcij) 50 g stročjega fižola, narezanega 50 g cvetače 50 g bučke, narezane 1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in nerezan Nekako 6-7 min. osoparjajte fižol, cvetačo in bučko. V soparnik pridenite paradižnik in kuhajte do omehčanega (še ca. 4 min.). Ukašite in precedite zelenjavo. PIREJČEK IZ BUČKE, VODNE KREŠE IN KROMPIRJA (12 porcij) prgišče vodne kreše 1 velik krompir, olupljen in narezan 350 ml zelenjavnega fonda 1 žlička sesekljanega peteršilja 75 g buške, narezane dojensko mleko Odstranite lističe vodne kreše in jih sesekljajte. Denite lističe in krompir v fond, pustite da zavre, potem pa nekaj minut še poširajte. Mešanico ukašite in če želite, dodajte še malce dojenskega mleka. AVOKADO IN PAPAJA (1 porcija) 1/4 avokada 1/4papaje Odstranite meso z obeh sadežev in ju spasirajte POROV KVARTET (13 porcij) 1 krompir, narezan 50 g porovega beljaka, opranega, sesekljanega 1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in narezan 1 korenček, narezan 250 ml zelenjavnega fonda 1 jedilna žlica sesekljanega peteršilja Zelenjavo skuhajte v fondu in ukašite. OD ŠESTEGA DO DEVETEGA MESECA PEČENA BANANA (1 porcija) 1 banana, razklana 1 čajna žlička javorjevega sirupa cimet v prahu margarina ali maslo Banano denite v pekač. Polijte z javorjevim sirupom, potresite s cimetom in nanesite nanjo malo margarine ali masla. Pokrijte s stanjolom in 10 min. pecite v pečici na 180°C. AVOKADO, BANANA IN JOGURT (1 porcija) 2 rezini avokada 1 majhne banane jedilna žlica navadnega jogurta Izdolbite avokadovo meso iz kože in ga zmešajte skupaj z drugima dvema sestavinama. JABOLKO S KOSMIČKI (6 porcij) 1 jabolko, narezano 85 ml naravnega jabolčnega soka 2 čajni žlički kosmičkov 2 čajni žlički navadnega jogurta Jaboko kakih 15 min. kuhajte v jabolčnem soku in vodi (2 žlici). Vse skupaj ukašite in potem vmešajte še kosmičke in jogurt. HRUŠKA Z RIŽEM (10 porcij) 50 g rjavega riža jabolčni sok 2 zreli hruški, narezani navadni jogurt Riž prekrijte z jabolčnim sokom in kuhajte do omehčanega. Ukašite hruške, vmešajte riž in za 15-20 min. denite v namazani posodi v pečico pri 180°C. Ukašite in postrezite z malce vmešanega jogurta (po želji). JABOLKA IN SUHE SLIVE S KRUSTADO (20 porcij) 8 suhih sliv, čez noč namočenih 4 jabolka 1 jedilna žlica Gustin-a 200 ml mleka 1 čajna žlička sladkorja v prahu Slive kuhajte v vodi od namakanja do omehčanega (10 min.). Medtem ukašite jabolka. Slive otrebite in ukašite. Zmešajte skupaj z jabolčnim pirejčkom. Krustada: 175 mleka pustite v kozici, da zavre. V preostalo hladno mleko do gladkega vmešajte Gustin in sladkor. Vse skupaj vmešajte v vroče mleko, ki ste ga odstavili. Potem naj vse skupaj zavre. Mešajte, dokler se ne zgosti. SKUTA IN KAKI (2 porciji) 1 kaki ali 2 rezini manga ali papaje 2 jedilni žlici navadne skute Kakiju odstranite kožo in ga zmešajte s skuto do gladkega. LEČIN PIREJČEK (36 porcij) Lečo ponavadi namakajo čez noč, vi pa pojdite po bližnjici: oplaknite jo, na debelo pokrijte s fondom, pustite, da zavre, in vrite 2 min. Odstavite, pokrijte posodo in pustite lečo, da bo 1-2 uri vsrkavala fond. Leča je dober, cenen vir beljakovin, vendar je pred koncem 8. meseca ni priporočljivo dajati otročkom. 50 g posušene in razluščene rdeče leče 600 ml piščančjega fonda 1 korenček 1 krompir 1 drobne čebule 1 porovega beljaka 15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja Čez noč namočite lečo v fondu. Naslednji dan olupite in nakockajte korenček, krompir in čebulo, oprani por pa sesekljajte na drobno. Na margarini ali olju na hitro prepražite čebulo in por, potem pa dodajte še korenček in krompir in kuhajte še 5 min. Dodajte lečo in fond, pustite, da zavre, potem pa kuhajte kakih 40 min. oz. dokler leča ni mehka. Po želji ukašite. STROČJI FIŽOL S PARADIŽNIKOM IN JABOLKOM (10 porcij) 75 g stročjega fižola 1 jabolko, sesekljano 1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in sesekljan Fižol oluščite in operite. Do omehčanega (10 min.) ga soparite skupaj z jabolkom. Po 6-ih min. dodajte paradižnik. Ukašite. PIRE IZ ŠPINAČE IN KROMPIRJA (14 porcij) 1 čebula, sesekljana 25 g margarine 225 g špinače, sesekljane 1 velik krompir, nakockan 120 ml piščančjega fonda Čebulo 4-5 min. pražite, dokler ni mehka. Dodajte špinačo in krompir, dolijte fond in podvrevajte kakih 35 min. Ukašite. PIRE IZ OVSA IN ZELENJAVE (20 porcij) 1 steblo stebelne zelene 1 porov beljak 2 korenčka 50 g šampinjonov 50 g kolerabe 50 g cvetače 50 g brokolija 3 jedilne žlice ovsene kaše 1 žlica sesekljanega peteršilja Olupite, otrebite in na drobno sesekljajte vso zelenjavo. V kozici jo čez in čez zalijte z vodo in dodajte ovseno kašo. Pustite, da zavre, potem pokrijte in podvrevajte kakih 20 min. oz. dokler se zelenjava ne zmehča. Ukašite do željene gladkosti. Vmešajte peteršilj. TROJČEK CVETAČE, RDEČE PAPRIKE IN SLADKE KORUZE (10 porcij) Če bi rade zamrznile jed, ki vsebuje sladko koruzo, morate pri pripravi uporabiti bodisi mlado bodisti konzervirano koruzo – že zamrznjene koruze ne smete še enkrat zamrzniti. Sladko koruzo vselej obdelajte v mlinčku, da odstranite žilavo povrhnjico. 100 g cvetače 120 ml mleka 25 g sesekljane rdeče paprike 75 g sladke koruze Cvetačo denite v kozico skupaj z mlekom in kuhajte na počasnem ognju nekako 12 min. Medtem skuhajte v drugi kozici v vodi papriko in koruzo (ca. 6 min.). Odcedite koruzo in papriko. Skupaj s cvetačo in mlekom ukašite. CVETAČNI SIR (15 porcij) 175 g cvetače Sirova omaka: 15 g margarine 1 jedilna žlica koruzne moke 175 ml mleka 50 g nastrganega edamca ali kakega drugega sira Operite cvetačo in jo osoparite do mehkega. Medtem na šibkem ognju v kozici stopite margarino, vmešajte koruzno moko, da dobite gladko pasto. Dodajte mleko in mešajte, dokler se ne zgosti. Ostavite kozico in vmešajte še sir. Mešajte, dokler se sir ne stopi in postane omaka gladka. Dodajte cvetačo in, če je otrok še primajhen, ukašite. Starejšim otrokom pretlačite z vilicami ali pa na drobno sesekljajte. GRATINIRANA BUČKA (18 porcij) Namesto bučke lahko vzamete tudi stročji fižol ali brokoli. 1 krompir, olupljen 175 g bučke, narezane na rezine 120 ml mleka 25 g ementalca, nastrganega 1 vejica sesekljanega peteršilja malo margarine Krompir kuhajte v vreli vodi do mehkega in ga odcedite. Bučko osoparjajte 8 min. Ukašite vse skupaj. PIRE IZ PORA IN KROMPIRJA S SMETANOVIM SIROM (vrsta skutke) (16 porcij) 25 g margarine ali 2 jedilni žlici olja 175 pora, narezanega 225 g krompirja, olupljenega in nakockanega 450 ml piščančjega fonda 2 žlici smetanovega sira Margarino segrejte v kozici, dodajte por in na blagem ognju kuhajte do mehkega (ca. 10 min.), pri čemer občasno mešajte. Dodajte krompir in fond ter kuhajte še 25-30 min. do mehkega. Ukašite in vmešajte še smetanov sir. SLASTNI PIREJČEK IZ LEDENKE IN BUČKE (4 porcije) 1 čebule, sesekljane 15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja 50 g bučke, narezane na tanko 100 g solate ledenke, na drobno scefrane 50 ml piščančjega fonda Na blagem ognju tri min. pražite čebulo. Dodajte bučko in solato in kuhajte na šibkem ognju še 3 min. Prelijte s fondom in kuhajte še 3 min. Ukašite. Jed je lahko kot juha za celo družino. MINEŠTRA (7 odraslih ali 40 otroških porcij) Silno prilagodljiv recept, saj lahko dodajate riž, testenine in/ali tako rekoč vso zelenjavo. Meni se zdi najbolj okusna s piščančjim fondom. 15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja 1 čebule, sesekljane 1 korenček sesekljan 1 stebla stebelne zelene, sesekljan 1 stebla porovega beljaka, sesekljanega 100 g zelja, naribanega 1,2 litra vode ali piščančjega ali zelenjavnega fonda 1 krompir, nakockan 3 jedilne žlice graha 1 žlica sesekljanega peteršilja 2 čajni žlički paradižnikove omake 50 g testenin (po želji) V kozici pogrejte margarino, popražite čebulo, dodajte korenček, zeleno in por. Pražite 2 min., dodajte zelje in kuhajte še 4 min. Čez in čez zalijte z vodo ali fondom. Dodajte krompir, grah, peteršilj in paradižnikovo omako ter kuhajte 20-25 min. na blagem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča, tako do jo bo otrok lahko prežvečil (če je še majhen, lahko zelenjavo pretlačite). Če želite v juhi še testenine, jih dodajte pred koncem kuhanja. GLUTEN PREPOVEDANE VRSTE ŽIT: - PŠENICA tudi PIRA, TRITICALE (križanec pšenice in rži) in KAMUT - RŽ - JEČMEN - OVES DOVOLJENE VRSTE ŽIT: * RIŽ * KORUZA * PROSO * AJDA * SOJA * LEČA * ČIČERIKA * TAPIOKA * MANIOKA * QUINOA * AMARANT * ROŽIČ * KOSTANJ * SEZAM
|
|
|
|