Streptokok Agalactiae- Selena (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


jazz -> Streptokok Agalactiae- Selena (11.8.2005 13:22:09)

Hvala, Selena za včerajšnji odgovor. Sem grozno besna na naše dohtarje, mislim za znoret! Če bi takrat vedela za testiranje bi itak šla pa naj bo tisočkrat samoplačniški. Samo zanima me, zakaj mi ga niso sami naredili, ker sem dva meseca pred porodom imela sedimentacije 70 in beljakovine v urinu pa visok pritisk. Vseskozi je kazalo na okužbo in niti moja gin., niti v bolnišnici se ni nihče pobrigal zato, samo opazovali so me! In da vse skupaj še poslabša, sem takrat ko mi je odtekla voda, vedela da je nekaj narobe, ker mi je dopoldanska smena pozabila dati po dvanajstih urah tisto zdravilo proti okužbi in je potem ena pogruntala, da bi ga že zdavnaj morala dobiti. Pa saj ni res, da šele osem mesecev po porodu pogruntam, kaj je bilo takrat narobe, pa nonstop sem spraševala pa zakaj, od česa okužba??!! Ni čudno, da moram s tamalim sedaj v razvojno hodit. Eh, če še kdaj zanosim,niiiiiiikoli več v Celje rodit! MESARJI NEODGOVORNI!!!!




Anonimen -> Streptokok Agalactiae- Selena (11.8.2005 13:43:31)

Glej, če te to lahko potolaži, tudi v drugih porodnišnicah se dogaja enako. Tudi v Postojni. In nikomur ničesar ne povedo, mame vedo samo to, da so jim otroka takoj odnesli in da so otroci dobivali antibiotik. In lahko ti povem, da je takih primerov veliko. To je pa naše zdravstvo!
Ko sem svoji ginekologinji pokazala izvid, ni imela pojma, kako reagirati. Še tega ne, kakšen vpliv streptokok ima. Trdila je, da bi me morali z antibiotikom zdraviti še v času nosečnosti. Kar sploh nima nobenega smisla.
Pol ure sem pri njej sedela v ordinaciji, ko je poskušala dobiti vodjo porodnišnice, da ji pove, kako ukrepati. Na srečo je vedel. Sem pa prepričana, da je bil edini.
Sama sem sicer vedela, kakšen je nadaljni postopek, ampak me je zanimalo, kako bi ukrepali, če bi rodila v Izoli.

Pa tudi razvojna ambulanta s tem nima veze. Dokler je otrok v amnijski tekočini, je pred bakterijo varen. Okuži se medtem, ko mati rojeva (in je voda že odtekla).

lp




jazz -> Streptokok Agalactiae- Selena (11.8.2005 14:15:46)

Hvala za tolažbo, saj vem da se je okužil med rojevanjem, bil je namreč 18 ur brez plodovnice in zaradi njihove pozabljivosti bi lahko bilo še usodno. Hvala bogu, da je bilo potem rešeno in da so tudi tebi speljali zadevo kot je treba, jezi me to, da takrat vsi molčijo in ti nič ne povejo, pa lahko sprašuješ v nedogled, če pa bi bilo kaj hujšega narobe, bi pa spet kje pisalo iz neznanega razloga ali neopredeljeno....




Anonimen -> Streptokok Agalactiae- Selena (11.8.2005 18:44:44)

Jaz sem rodila v tujini in za vsak korak, ki so ga naredili, so me prosili za soglasje. Že vnaprej sem vedela, kako morajo postopati, ker mi je takoj po pozitivnem izvidu ginekolog povedal, kaj morajo narediti. Ko mi je doma odtekla voda, sem samo šibala v porodnišnico in nisem šla niti v sprejemno sobo ampak direkt v porodno sobo na infuzijo antibiotika.
Zagotovo ne bi pustila, da bi nekaj počeli brez da bi poznala razlog.
Pri nas pa je pač pri nas. Ampak tudi, če bi ti zahtevala, da ti pisno odgovorijo na tvoja vprašanja, bi se nekdo moral potruditi in ti odgovoriti, saj imaš pravico do informacij. Besede pa so itak besede... Pri pisnem pa si ne morajo izmišljevati oz. molčati. Kot pacienti se vse premalo zavedamo svojih pravic in tujih dolžnosti.

Sicer je kar je... glavno, da se je odvilo vse dobro. Saj v večini primerov se, na srečo. Bi bilo pa res prav, da so nosečnice informirane o možnosti zapletov pri tej okužbi, ki je dejansko zelo pogosta.

Srečno tebi in tvojemu fantičku!




štimana -> Streptokok Agalactiae- Selena (11.8.2005 18:52:58)

Dan,
berem tole in se čudim svoji nosečnosti in porodu, saj so tudi pri meni posumili tale streptokok.
Je pa moja g. bila toliko izkušena in vešča, da mi je takoj v materinsko knjižico z RDEČO zapisala okužba s streptokok agalactiae. Čeprav so me potem do poroda še 3x testirali se v izvidih ni več pojavil.
Rodila sem v LJ in na vsakem pregledu so me vsi opozarjali "aja, streptokok imate, pa veste kaj to pomeni". Ja, še dobro da sem si na internetu prebrala in da sem enkrat v sprejemni srečala dr. Pušenjaka in ga izprašala.
Sicer pa so mi v porodni sobi priklopili antibiotik, malega pa prav tako poslali na intenzivno.
K sreči in HVALA BOGU se je izkazalo da je šlo zgolj za vsakdanjo bakterijo stafilokok, ki pa ni nevaren.
Vseeno je otrok dobil terapijo antibiotikov in zato tudi midva hodiva v razvojno.

Da bi se le zgodilo čim več takih primerov s srečnim koncem, kot sem ga doživela sama. Prav dobro se spomnim kako je bilo in sočustvujem s tabo jazz, da so tako pomembno stvar ob porodu lahkomiselno ignorirali.

Srečno in držim pesti.




b.j.n. -> Streptokok Agalactiae- Selena (11.8.2005 20:20:13)

Zaradi te bakterije sem rodila v 24.tednu in na vso sredo je mali prezivel; Povsem se strinjam, da bi morali pri G na to bakterijo opozoriti, pa tudi je testiranje samoplacnisko. Takrat itak vse naredis, le da bo vse ok, ane. Meni je moja G samo rekla, da zal teh pregledov ne delajo avtomatsko in da bodo prio naslendji nosecnosti bolj pazili; Sem bila brez besed




Timah -> Streptokok Agalactiae- Selena (14.8.2005 0:05:28)

Pozdravljene!
Glede te bakterije (SA, kot jo kličejo) sem že pravi ekspert. Torej, meni je zdaj že bivša ginekologinja naredila ta test in to zgolj slučajno, ker sem ji težila zaradi neke druge stvari. No, sploh mi ni povedala za kaj se ta test dela, pri tem pa seveda ni pozabila 2x povedat, da je samoplačniški - kot, da je ne vem kakšen znesek - takrat je bilo to 2000 SIT. No, potem sem bila pozitivna in takrat sem izvedela, da sem pravzaprav bila testirana za SA. No, zdravnica mi je rekla, da je ta bakterija neprenosljiva, da živi zgolj v meni in da bom ob jemanju antibiotikov (predpisala mi je Hiconcil 500) 100% ozdravljena. Ker sem tip človeka, ki je raje 150% sem jo prosila za ponoven test, ne glede na to koliko stane, ona pa ne, ker da je nepotrebno. Tako me je 2x zavrnila za opravit test ponovno. Ne verjamem da zato, ker bi je hotela prihranit stroške. No,potem je prišla noč poroda in ena prvih stvari, ki so me vprašali je bila ali je bilo med nosečnostjo vse v redu. Rekla sem jim, da razen SA je bilo vse OK. Ko je zdravnik slišal, da sem antibiotike jemala v 34. tednu (jemala sem jih 2 tedna) je rekel, da je to preveč nazaj. Seveda je na žalost moja punčka zbolela. Šele na pediatričnem oddelku in porodnišnici so mi potem povedali kaj SA sploh je:
1) je bakterija, ki se nahaj v mleku in sirih (ne vem kakšnih točno) in zanjo so najprej zbolevale delavke v prehrambeni industriji, zdaj pa da je najbolj razširjena na Primorskem
2) antibiotik, ki sem ga dobila je tak, da je ta bakterija nanj najbolj odporna in bi morala dobiti drugega
3) terapija bi mi morala trajati do poroda, kajti ob ponovnem uživanju omenjenih izdelkov lahko SA spet izbruhne
4) je spolno prenosljiva - torej, če jo ima en, jo ima tudi drugi partner
5) smrtno nevarna (če ni zdravljena) je samo novorojenčkom, večjim dojenčkom in ostalim na srečo ne
6) da je okužba pri nas (sem iz Nove Gorice) okoli 70% žensk
Srečo v nesreči sem imela, da sem rodila v Šempetru pri Gorici, kjer so takih primerov vajeni in imajo odlične rezultate zdravljenja dojenčkov. Moja punčka je imela terapijo iz 2 penicilinskih antibiotikov in sicer je trajala 10 dni, ker je bila okužba res huda. Na srečo ta bakterija (če je seveda pravilno zdravljena) tudi ne pušča posledic, niti jih ne puščajo zdravila. Res, danes mojemu sončku ne bi nihče pripisal takega težkega začetka (stara je 16 mesecev). Res pa je, da nikjer niti v ordinaciji zdajšnje ginekologinje ni o tem nič napisanega (glede na visoko okuženost bi to bilo nujno potrebno). Vsem iz naših koncev svetujem, da naj gredo rodit v Šempeter, kajti v primeru ko ti zboli otrok je bistvenega pomena, da je v isti stavbi kot ti (vem, da se o tej bolnišnici govori bolj slabo, vendar jih jaz lahko samo pohvalim, še najbolj pa babico Josipo, dr. Šoštariča, dr. Zavrtanikovo, vse sestre na pediatričnem oddelku).
Upam, da bo komu to kaj koristilo.




Stran: [1]