Manja87
|
IZVIRNO SPOROČILO: resnavesna07 A imate kakšne izkušnje s tem, ko ste povedale, kako je otroku ime in ste naletele na kakšne neprijetne poglede ali celo komentarje? Tudi jaz sem ena tistih, ki ima negativne izkušnje s tem. Sama sicer nikoli nisem naletela na to, je pa to doživljala moja sestra, ki ima, mimogrede, zelo lepo in preprosto ime po eni slovanski boginji in za tisti čas, v katerem je bila rojena, je bilo to ime prava mala atrakcija. Hecno je, ko danes pogledam naokoli, pa ima že skoraj vsako 5. dekle to ime. Kakorkoli, trenutno sem tudi jaz srečka nosečka in če bomo imeli fantka, bo v kombinaciji z drugim, daljšim imenom, nosil tudi ime Jona. Včasih zasledim kje na kakem forumu ali pa ko se s kom pogovarjam o izbiri imena kaj v smislu "Jona je vendar žensko ime" in najprej me malo razjezi, potem pa se nekako pomirim in si rečem, da to samo kaže na nevedenje staršev o izvoru tega imena. Zanimivo je tudi, da je v Sloveniji kar 47 žensk, ki nosijo to ime, na drugi strani pa 12 moških. Po eni strani se mi to zdi prav smešno, saj je Jona svetopisemsko ime, bil je namreč moški, židovski prerok, ki je živel v 8.st.pr.n.št., po drugi strani pa imajo starši konec koncev otroku pravico dat tudi ime, ki ne velja za tisti spol. Sama ne bi nikoli kritizirala kakšne punčke oz. ženske, ki bi nosila to ali katerokoli drugo moško ime, me pa oz. me bo zagotovo razjezilo, če bo kdo mojega sina zafrkaval, češ, "imaš žensko ime".
|