Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


constanca -> Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (31.1.2011 21:52:29)


Kako ste se tega lotili?

Nas 9-mesecnik zaspi samo, ce ga nosim.

Otroku to nic ne koristi, jaz sem cisto unicena ze. Nekaj bo treba ukrenit.
Ne zelim ga pustit jokat in da je prepuscen sam sebi. Zelim mu pomagat, da se sam navadi zaspat.

Kaksna dobra ideja?

Hvala in lp





Precious -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (31.1.2011 21:54:00)

Uleži se zraven njega,božaj ga ipd . prve dni bo malo kriza ,ker je navajen nošenja,a bo že potem boljše




Katy78 -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (31.1.2011 22:17:15)

Jaz sem ga nosila skoraj do drugega leta oz. sedela sem in ga imela v naročju, zaspal je pa kar hitro. Če sem ga hotela odložiti v posteljico, je bil jok. Tudi jaz nisem imela srca, da bi ga pustila jokati. Sem probala ene 2x ali 3x pa sem obupala, ker bi se bil po moje sposoben dreti tudi več kot 1 uro, tega si pa nisem želela. Navadil naročja se je pa po moje zato, ker je zelo dolgo vsak večer zaspal ob flaški. Ko pa naenkrat ob flaški ni več zaspal, pa ni hotel dol iz naročja. Potem pa je postal enostavno prevelik in pretežek za naročje (pri 9. mesecih je bila to šala mala) in tudi njemu očitno ni bilo več udobno v naročju saj je trajalo čedalje dlje da je zaspal. Potem sem ga nekega dne (malo pred 2. roj. dnem) enostavno odložila v posteljico, dala sem mu njegovo muco in dudo in sem se usedla zraven posteljice. Za čuda ni protestiral, očitno je bilo tudi njemu bolj udobno. Zdaj jaz ali mož sediva zraven njegove postelje, luč je ugasnjena, mora pa naju držati za roko. Poleg tega mu moram jaz tudi peti, očiju pa ni treba, očitno ima še manj posluha kot jaz. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  Jaz sicer nisem verjela, da bo bil prehod iz naročja v posteljico tako gladek, ampak očitno je tudi sam ugotovil, da je postelja bolj udobna. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  Poleg tega smo kmalu po prehodu v posteljico tudi brez težav ukinili dudo, ki jo je imel samo še za zaspat.

Tudi jaz sem probala tako (še preden je bil star 1 leto), da sem se ulegla zraven njega ampak je trajalo po več kot 1 uro, da je zaspal. Jokal sicer ni, ker je vedel, da sem zraven njega, se je pa premetaval, puzal po postelji, brcal, se obračal, skratka, zanj je bila to žurka in se enostavno ni in ni umiril. Če sem ga pa vzela v naročje, pa ni mogel motovilit in je hitro zaspal. Probaj še ti na tak način,da se uležeš k njemu, mogoče bo pa pri vas uspešno. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  Drugače pa sem si jaz vedno govorila, da slej kot prej bo že zaspal brez naročja in da dokler mi potem spi celo noč brez zbujanja, mu bom pač ustregla, pa naj bo pri meni v naročju. Drugače sploh ni crkljivček, zvečer se je pa k meni stiskal in mi je v bistvu še pasalo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  




constanca -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (31.1.2011 22:23:33)



Ja, ste mi dale upanje, da bo morda morda to lazje kot se zdi. Saj meni tudi ne bi bil problem, ce bi potem on spla vso noc, ampak on se skozi zbuja. Ne vem, ce smo imeloi do sedaj dve noci, da se je samo enkrat zbodil. Lahko se tudi n-krat in potem sva oba zjutraj cisto utrujena.
Tudi popoldan se zbudi vmes, vcasih ga uspem nazaj uspavat in vcasih je potem utrujen do vecera. Skratka, skozi je utrujen. So samo boljsi in slabsi dnevi, generalno je pa situacija precej slaba. Ker pa ga ne morem pustit jokat ali pa ga gledat kako je utrujen, moram nekaj narest. Ko gre v vrtec ga tam ne bodo nosili cele case, da bo zaspal itd. Rada bi, da se navadi pac samostojno zaspat. V koncni fazi je to za otroka samo stres in to bi rada odpravila. A me razumete?




constanca -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (31.1.2011 22:26:42)



Drugace pa ja, tudi nas misli, da ce lezim zraven njega, da je zdaj zabava s prevali in skakanjem po postelji.
Parkrat mi je uspelo, da je zaspal (ampak je bil res utrujen), da sem ga k sebi stisnila in je imel glavico na moji roki, ampak to tudi ne gre dolgorocno!
To, da meni pac to ustreza, ker ga pac sicer pogresam in da je pac lepo otroka imet pri sebi, v tem primeru ne igra vloge.




Katy78 -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (31.1.2011 22:28:42)

Saj vem, da ti nisem prav veliko pomagala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Res je, da je bilo pri nas lažje, ker je potem celo noč spal in tudi podnevi je vedno veliko spal. Ne vem, poskusi pač tako, da se uležeš k njemu. Lahko se greš pa metodo Spi, dete spi, ki ti jo bodo verjetno nekatere pohvalile, da deluje. Sem tudi jaz že imela namen poskusiti, ampak ga res ne bi mogla poslušati da joka.
Glede vrtca pa ne skrbi, to je popolnoma drug svet. Še tako problematični otroci tam ponavadi brez večjih težav (za)spijo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




HHH -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (1.2.2011 7:24:43)

Kolikor otrok, toliko receptov. Mi smo s prvo do 6. leta spat hodili. Ležala sem ob njej in nisem smela vstati dokler ni zaspala. Seveda sem največkrat zaspala zraven. Drugi  zaspi sam. Vedno sem ga položila in mu rekla, da pridem takoj. Jasno, da je začel jokati in sem prišla nazaj, ga pobožala, malo mu prigovarjala in šla spet ven. To je kar nekaj časa trajalo, a zdaj zaspi sam. Le cca 3x me še pokliče: "Mami, še malo stisnit!"[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 




Anonimen -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (1.2.2011 8:01:36)

jst sm našo do 6 mescov gugala na gugalniku pol se mi pa ni dalo več, ker včasih je sploh nism smela dol iz sebe dat..tko da sm jo en dan lepo v pojstlco položila na bok jo dala jo mal pobožala in je zaspala..in to kr lepo od zdej naprej delam :)




Precious -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (1.2.2011 8:45:30)

IZVIRNO SPOROČILO: constanca



Drugace pa ja, tudi nas misli, da ce lezim zraven njega, da je zdaj zabava s prevali in skakanjem po postelji.
Parkrat mi je uspelo, da je zaspal (ampak je bil res utrujen), da sem ga k sebi stisnila in je imel glavico na moji roki, ampak to tudi ne gre dolgorocno!
To, da meni pac to ustreza, ker ga pac sicer pogresam in da je pac lepo otroka imet pri sebi, v tem primeru ne igra vloge.



constanca tudi pri nas je bilo tako,ampak mu jaz nisem dovolila. Čim se je hotel ustati ali igrati sem ga nazaj polegla in delala pst spat. Jaz sem tudi zraven ležala z zaprtimi očmi.

Glede vrtca: tam je vse drugače. Ko sta moja dva šla v vrtec sem jaz še vedno z njima ležala,tam sta pa sama zaspala. In tako je pri vseh otrocih,sami zaspijo,nekatere pa vzgojiteljice samo držijo za roko in božajo




manna -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (1.2.2011 15:50:16)

Tudi pri nas smo jo dolgo, dolgo nosili. In tudi naša se je med dnevnim in med nočnim spancem vedno zbujala. Nasploh je že od rojstva zelo "nezaspan" tip otroka. Čeprav je bila utrujena, velikokrat ni hotla spati. Ali pa je spala samo 20 minut.
Ko sem se nekega dne naveličala nošenja, smo počasi prešli na to, da ležim poleg nje na veliki postelji in jo, potem ko zaspi, prestavim v njeno posteljico. Nato pa sem se odločila, da tudi tako ne gre več, in smo jo prestavili v svojo sobico. Mislila sem, da bo uspavanje cel problem! Pa se je izkazalo da gre samo na boljše! Nesem jo v sobico, jo na stolu poleg posteljice še malo pestujem, ji povem pravljico, zapojem uspavanko. Nato jo odložim v posteljico in jo še kakšno minutko božam. Nato grem ven. Seveda včasih protestira, ampak največkrat ne prav dosti. Če joče, grem nazaj k njej, jo še malo pobožam, pa grem spet ven. To ponavljam, dokler ne zaspi. Ampak ponavadi je to v max. 20 minutah. To se mi ne zdi krut način, saj vedno ko zajoče, grem vedno nazaj k njej, samo istočasno ji dajem vedeti, da je noč čas za spanje in da ne morem sedet poleg nje celo noč. Dolgo se mi je upiralo, da bi jo kar pustila in šla, ampak dejansko je ona to takoj sprejela brez težav in s tem se je tudi nočno zbujanje prenehalo, saj če se predrami, zna sama zaspati nazaj. Ta postopek moraš dosledno ponavljati nekaj dni in zelo zelo kmalu se bo spanje občutno izboljšalo.
Kar se pa tiče vrtca, ne skrbi, tudi največji razcrkljančki (kar je naša punčka zagotovo) zaspijo brez težav in brez joka.




constanca -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (1.2.2011 16:12:50)



oh, hvala vam punce.
Danes bomo prestavili posteljico v njegovo sobo. Saj se itak ponoci sprehajam in ga nosim, tako, da velike razlike ne bo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Najslabse tudi ne vem koliko gre lahko se.






Anonimen -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (1.2.2011 18:49:35)

Jaz svoje 10 mesečne  hči nikoli nisem nosila ,da bi jo uspaval.Jaz imam tak postopek.Čez dan ko vidim ,da se po učkah z rokico ,jo dan spat  v posteljico njeno,pa zaspi takoj ,je pa res ,da ji malo teme naredim.Zvečer pa tudi tam nekje od19-20 ali že prej ima svoj uro spanja.Prvo se na večerja ,umije in čas za spanje ,preberem pravljico ,čeprav se mi samo smeji nato rečem sedaj pa gre sonček spančkat in ti tudi.Ugasnem luč in že spi.Res je pridna ,Upam ,da sem ti kaj pomagala.Drugače pa še obstajajo  knjige Spi dete...si lahko prebereš o spanju.




branka81 -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (1.2.2011 20:59:30)

IZVIRNO SPOROČILO: levinjica

Jaz svoje 10 mesečne  hči nikoli nisem nosila ,da bi jo uspaval.Jaz imam tak postopek.Čez dan ko vidim ,da se po učkah z rokico ,jo dan spat  v posteljico njeno,pa zaspi takoj ,je pa res ,da ji malo teme naredim.Zvečer pa tudi tam nekje od19-20 ali že prej ima svoj uro spanja.Prvo se na večerja ,umije in čas za spanje ,preberem pravljico ,čeprav se mi samo smeji nato rečem sedaj pa gre sonček spančkat in ti tudi.Ugasnem luč in že spi.Res je pridna ,Upam ,da sem ti kaj pomagala.Drugače pa še obstajajo  knjige Spi dete...si lahko prebereš o spanju.


Prinesem še jaz svojo malo,da jo naučiš tko lepo zaspančkat hehe!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Našo smo dolgo časa mogl nosit,zdej pa jo zvečer dam na joško,potem ko ima pa dovolj se obrne stran-na velki postelji,in ko zaspi jo odnesem v posteljico.Upam,da tud nam kmalu rata,da sama zaspančka.




sanelaa -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (1.2.2011 21:41:03)

Daj ga v posteljo, bodi z njim, ga malo pobožaj, nato oddi iz sobe. Ko bo začel jokat malo počakaj in pojdi nazaj, ga pomiri, pobožaj in spet odidi. Ko bo spet začel jokat pojdi spet v sobo, ponovi vajo in jo ponavljaj dokler ne bo zaspal. Pa če eno uro, pa eno uro. Ampak to potem delaj tako podnevi kot tudi  pri večernem spanju.
9m star otrok bo hitro skapiral, je pa res da 9mesecev star otrok že zna preizkušat meje zato moraš pri tem vztrajat.




sanelaa -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (1.2.2011 21:42:49)

IZVIRNO SPOROČILO: manna

Tudi pri nas smo jo dolgo, dolgo nosili. In tudi naša se je med dnevnim in med nočnim spancem vedno zbujala. Nasploh je že od rojstva zelo "nezaspan" tip otroka. Čeprav je bila utrujena, velikokrat ni hotla spati. Ali pa je spala samo 20 minut.
Ko sem se nekega dne naveličala nošenja, smo počasi prešli na to, da ležim poleg nje na veliki postelji in jo, potem ko zaspi, prestavim v njeno posteljico. Nato pa sem se odločila, da tudi tako ne gre več, in smo jo prestavili v svojo sobico. Mislila sem, da bo uspavanje cel problem! Pa se je izkazalo da gre samo na boljše! Nesem jo v sobico, jo na stolu poleg posteljice še malo pestujem, ji povem pravljico, zapojem uspavanko. Nato jo odložim v posteljico in jo še kakšno minutko božam. Nato grem ven. Seveda včasih protestira, ampak največkrat ne prav dosti. Če joče, grem nazaj k njej, jo še malo pobožam, pa grem spet ven. To ponavljam, dokler ne zaspi. Ampak ponavadi je to v max. 20 minutah. To se mi ne zdi krut način, saj vedno ko zajoče, grem vedno nazaj k njej, samo istočasno ji dajem vedeti, da je noč čas za spanje in da ne morem sedet poleg nje celo noč. Dolgo se mi je upiralo, da bi jo kar pustila in šla, ampak dejansko je ona to takoj sprejela brez težav in s tem se je tudi nočno zbujanje prenehalo, saj če se predrami, zna sama zaspati nazaj. Ta postopek moraš dosledno ponavljati nekaj dni in zelo zelo kmalu se bo spanje občutno izboljšalo.
Kar se pa tiče vrtca, ne skrbi, tudi največji razcrkljančki (kar je naša punčka zagotovo) zaspijo brez težav in brez joka.



Evo,

nekaj takega poskusi, to metodo.....




nananaja -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (2.2.2011 8:25:23)

Poleg vseh  naštetih nasvetov se drži pravila, da otrok ne sme biti prevec utrujen, ko gre spat, vsaj dokler ga učiš. Da zaspi sam, se mora znati umiriti, kar pa navadno ni sposoben, če je preutrujen. Drugače pa moraš enostavno najti njegov način, kako se najlažje umiri. Ali mu v postelji bereš knjigo, poješ pesem, ali v naročju in potem odložiš v posteljo, poveš, da je čas za počitek, da bo naslednji dan spet se lahko igral, bodisi poleg njega ležiš, vedno moraš biti tudi sama povsem umirjena, na začetku nič hiteti. Na začetku si lahko malo dllje ob postelji in ponavljaš, da je čas za počitek, kasneje pa tega vedno manj.
Ni univerzalnega nasveta.




Anonimen -> RE: Kako navaditi otroka, da sam zaspi? (2.2.2011 21:25:43)

Branka 81 ni problema ,ti kar prinesi...




Stran: [1]