monty
|
tudi jaz imam skoraj dvoletno punčko, ki pa je v nagajivosti kar ekspert. sem poskusila že vse mogoče od prigovarjanja pa do ene po riti, pa včasih ne pomaga nič. lahko ji miljonkrat rečem ,da mora dat roko ker hodiva tam, kjer so avtomobili... pa na lep način, da vem kako je pridna in se bova lepo za rokce držali, pa tudi do povzdignjenega glasu. ampak ko ima svoje muhe ne pomaga nič, meče se po tleh, puli roko in se obrača stran, na noge je ne moreš postavit ker ima namesto nog hrenovke, kriči in skratka uprizori popoln prizor nevzgojenega ragrajača. ko vse metode odpovedo mi preostane le še da jo popokam in nesem sto metrov da se ohladi. včasih pa uboga in se ji da dopovedat. vidim pa da prav uživa ko nagaja, ker če ji le uspe pobegnit se smeji in uživa ker jo je ušpičila po svoje. ko greva metat kamenčke v reko, sili vedno še dlje, da že skoraj v vodi stoji pa ji ne na lep ne na grd način ne morem dopovedat, da bo padla v vodo. ja kdo ne bi znoru! tudi za mano so neprespane noči, služba, pospravljanje stanovanje, kuhanje... in potem še trma, ki je ne morem nadzorovat. včasih si dopovedujem KUL DOWN...... miljonkrat, da mi ne poči film. pri nas še najbolj zalže , da ji pač fizično preprečim tisto kar dela, če se meče po tleh jo dvignem in ne more dol, če hoče v vodo je konec z metanjem kamečkov in greva druga.... kar ji seveda prej jasno povem, da če ne bo ubogala greva. naj povem še to, da ponavadi poskusim prej s pozitivnim omejevanjem: če boš pridna.... bova šle še tja pa taj... skratka želim jo motivirat za željeno obnašanje, ampak ko ne gre ne gre. in doma odpiranje predalov in metanje stvari ven, pa nenehno obuvanje naših čevljev... včasih mi ne preostane drugega kot to, da jo po roki, ker če ji petstokrat rečem , da naj neha, da tega ne sme.... in slučajno še jaz v kuhinji kuham in ne morem stat eno uro zraven nje in ji dopovedovat, da ne sme cot ven jemat... potem mi ne preostane drugega kot da sem "slab starš", ki svojo največjo ljubezen včasih tudi po riti! jaz mislim, da so imeli vačsih manj težav z mulci in potem mladostniki, ki se niso toliko ukvarjali z njimi, ko so imeli otroci malo več "rešpekta " pred ta straimi. pa še zdaleč nisem pristaš kakega tepeža, da me ne bo katera narobe razumela, daleč od tega, samo to kaj se dogaja zdaj je pa spet oabsurd. v šoli so pa potem spet učitelji tisti, ki jih ta mali zaj.... do onemogolosti, pa ga danes še ven iz razreda ne smejo več poslati, kaj šele kaj drugega. pa dajte no. vačsih smo se jih bali, danes pa ti še oče ne sem ure navit....???? ni čudno da so taki divjaki. je pač tako, da je ene treba malo bolj trdi prijeti, druge pa lahko vzgajaš samo z lepo besedo. tudi jaz neizmerno uživam, če lahko svoji malčici vse lepo povem in se zmeniva, pa me uboga.... ampak ko mi sredi parkirišča zganja neumnosti in se meče po tleh in beži... pa si mi slučajno še mudi v službo... ? ja vzgoja je res umetnost!
|