Colt -> RE: Veliki ptici na Brniku (29.1.2011 4:06:20)
|
Ptice in letala...to nekako ne gre skupaj. Nočna mora vsakega pilota je da faše ptiča v motor. Namreč reaktivni motor je sestavljen iz mnogih hitro vrtečih delov (občutljive lopatice) in ponavadi malo večji tujek polomi eno lopatico, ta potem polomi drugo itd itd. Sledi ogenj v motorju, ugašanje le tega in orenk švicanje pilota. Na Brniku imamo posebej trenirane sokole, ki ustrahujejo/eliminirajo/preganjajo manjše ptice, katere imajo čudaške želje končati svoj ptičji life, kot pečenke v motorju. Spomnimo se samo ''čudeža na reki Hudson''. Am, tudi če govorimo o jadralnem letenju, znajo biti ptiči zanimiv pojav. Mi jim v žargonu rečemo ''profesorji'', ker ptiči imajo prirojen čut za termiko in so odličen pokazatelj kje ''gre gor'' oz se zrak dviga. So boljši pokazatelj kot vsak inštrument. Sem pa enkrat nad Begunjščico fasal enega poor bastarda v pleksi, je počilo tako glasno da sem mislil da mi je najmanj pol krila utrgalo. Verjetno je on končal nesrečneje kot moj DG-300. Sumim da je bil iz družine ptičjih kamikaz... G
|
|
|
|