Rota virus (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


NeylaJ -> Rota virus (25.1.2011 18:09:17)

Pozdravljeni!

Ste svoje otročičke cepili za rota virus ali ne? Sama namreč ne vem kaj naj naredim. Imate kakšne slabe izkušnje?




nincy29 -> RE: Rota virus (25.1.2011 18:37:39)

jaz sem bila tudi pred to dilemo in se nisem odločla.

1.otrok lahko useno zboli,le v milejši obliki
2.če otrok ne pije,je,bruha pač itak gledaš da ne dehidrira,če pa kaže znake dehidracije greš takoj h zdravniku
3.vsako cepljenje ima lahko stranske učinke
4.če bi blo tako pomembno cepit bi v vseh ambulantah pač to povedali da je priporočljivo itd.ne pa tako pol zdravnikov sploh ne omeni to cepljenje




zaspancek1 -> RE: Rota virus (25.1.2011 18:42:02)

Jaz pa nisem bila v nobeni dilemi - oba sta cepljena. Pač imamo slabo izkušnjo z rotavirusom v familiji, ko je mali komaj preživel. Zato sem pač mnenja, da če to cepljenje vsaj malo omili to, sem za. Pri prvem smo že imeli situacijo, ko smo vsi ostali bili res bogi, mali pa je imel samo malo bolj tekoče blato. Skrtatka - jaz sem za.




Precious -> RE: Rota virus (25.1.2011 19:02:52)

Nobenega nisem cepila. tako kot pri vsaki driski n virozi  je pomembno samo to,da otroka hidriramo oz. da otrok pije.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (25.1.2011 19:38:59)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




tejči28 -> RE: Rota virus (25.1.2011 19:55:44)

jaz sem cepila oba.Zakaj? Zato,ker je sestra rodila 8 let nazaj in takrat še niso cepili otrok,in je njen zbolel za rota virusom in je mogel bit v bolnici na infuziji.Cepivo to lahko prepreči.Mogoče vseeno zboli,ni pa v tako hudi obliki.Ker bit v bolnici je tako stresno za otroka kot za starše in če cepivo to lahko prepreči.sem jaz za.




nincy29 -> RE: Rota virus (25.1.2011 19:57:26)

hm..kaj pa to da lahko cepljenje prinese določene posledice?




tintin -> RE: Rota virus (25.1.2011 19:59:22)

prvega nisem, drugega sem. Zakaj? Ker je prvi v vrtcu in lahko marsikaj prinese in rota pri dojenčku ni ravno simpl.






Precious -> RE: Rota virus (25.1.2011 20:00:20)

cepivo dehidracije torej infuzije ne more preprečiti. če otrok ne bo pil bo vseeno pristal na inuziji

No ,ni tako stresno v bolnici bit .Odvisno kako to vse otroku "prikažeš" ,kako se ti kot starš vedeš.če si ti pod stresom bo tudi otrok,logično.

Se pa vsak odloči po svoje,samo ne promovirat da cepljenje to vse prepreči,ker ne.je pa treba cepit do 6 meseca če se ne motim




tejči28 -> RE: Rota virus (25.1.2011 20:04:11)

no,jaz sem kot otrok bila ogromno v bolnici in mi nikoli ni bilo lepo.Vedno mi je bilo stresno.Sicer pa se vsak sam odloči,če bo dal cepit ali ne.Vsepovsod so prednosti in slabosti.Vsak se odloči po svoji presoji kaj mu je najboljše za otroka.




juhica -> RE: Rota virus (25.1.2011 20:30:52)

Nisem ju cepila zaradi tega, ker imam že tako občutek, da je toliko teh cepljenj in malo zaradi strahu pred stranskimi učinki. Zbolela sta oba, s tamlajšim (takrat 18 mesecev) sva bila na štiriurni infuziji, tako da nisva nič prespala v bolnici, ker še ni bil tako dehidriran (je imel zalogice). Je pa to kar huda zadeva, sploh verjetno če zboli dojenček...




kristinaj -> RE: Rota virus (26.1.2011 8:36:19)

nisem cepila nobenega, že tako je preveč cepljenj




mini86 -> RE: Rota virus (26.1.2011 9:16:42)

sem cepila..če se lahko vsaj malo omili sem takoj za..sem ga imela sama pa tega ne privoščim nobenemu otroku..






Taddy78 -> RE: Rota virus (26.1.2011 10:54:16)

IZVIRNO SPOROČILO: tejči28

jaz sem cepila oba.Zakaj? Zato,ker je sestra rodila 8 let nazaj in takrat še niso cepili otrok,in je njen zbolel za rota virusom in je mogel bit v bolnici na infuziji.Cepivo to lahko prepreči.Mogoče vseeno zboli,ni pa v tako hudi obliki.Ker bit v bolnici je tako stresno za otroka kot za starše in če cepivo to lahko prepreči.sem jaz za.


Ojoj, če bi ti vedela, da je infuzija najboljša rešitev za vsaka bruhanja in driske...je bil 2 leti zaporedoma v bolnici zaradi črevesne bakterije (torej ne rota virusa) in cepit otroka, zato da ne bo rabil na infuzijo...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
In zame to da sem bila z njim v bolnici ni bilo nič stresno, mogoče malo zanj, ko mu vstavijo iglo, drugače pa ne vem kaj bi lahko bilo tako hudega. Še vseeno je manj stresno, ko je v bolnici pod nadzorom, kot pa doma, ko zaradi bruhanja in driskanja več ne veš kaj bi naredil.
Me pa nekaj zanima...pri  vas, ki ste dale cepit otroke, ali pa ste se že spopadali s tem. Ste imeli potrjeno, da je bil rota virus, ali se RV reče kar vsakemu bruhanju in driski?




charlyka -> RE: Rota virus (26.1.2011 11:38:58)

Sem jo dala cepit. Kmalu zatem sva oba z možem fasala rv, mala je bila super. Sem za.




janapan -> RE: Rota virus (26.1.2011 12:02:14)

prvo nisem cepla in je pri 9mesecih dobila rota virus, nato je šla zaradi driskanja bakterija na sečila in je posledično dobila hud uroinfekt, bili sva več časa bolnici in bilo je hudo, konjski antibiotiki v žilo večkrat na dan, konstantno špikanje jmanje krvi infuzije....no drugo hči sem cepila.




divans1 -> RE: Rota virus (26.1.2011 12:17:01)

NIsem dala cepit.




juhica -> RE: Rota virus (26.1.2011 12:23:29)

Taddy78, rotavirusi so dolopčena skupina virusov, ne kar vsako bruhanje in driska. Mi smo bili marca 2010 na infekcijski v Lj (popoldanska bolnišnica) in smo sodelovali v neki raziskavi (dvakrat so vzeli kri in vzorec blata otročku) in sem tako dobila izvid, da je šlo prav za rotaviruse. Starejši je zbolel 7 dni po mlajšemu, isti simptomi, je pa vsak dan vsaj trikrat lulal, tako da z njim zdravniku nisem šla, ampak sem sklepala, da je isto. Midva nasrečo nisva dobila, čeprav je bilo stanovanje polno driske in bruhanja, sva komi sprot umivala. Ne dajo pa v vsaki bolnici blato na preiskavo, naš je dobil od soseda, ki mu pa kljub tedenskemu zdravljenju z infuzijo v drugem kraju, diagnoze niso postavili (smo mu jo kar mi potem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]). 

Je pa bistvena razlika med rotavirusom in navadnimi virozicami z bruhanjem in driskanjem, tole je res drugačno no, posteljine in stvari za obleč ti zmanjka v enem dnevu...




natasarobi -> RE: Rota virus (26.1.2011 12:52:37)

Jaz sem ga dala cepit. Nekako sem bila za že ko sem slišala v materinski šoli, da se da cepit. Hvala bogu težav pri samem cepljenju ni bilo, kaj bo bomo pa videli.





Taddy78 -> RE: Rota virus (26.1.2011 13:19:09)

IZVIRNO SPOROČILO: juhica


Je pa bistvena razlika med rotavirusom in navadnimi virozicami z bruhanjem in driskanjem, tole je res drugačno no, posteljine in stvari za obleč ti zmanjka v enem dnevu...


No pri nas ni šlo ravno za virozico, saj je v 1 tednu pri svojih 11.mesecih shujšal za 1.1kg. Medtem, ga je P filala z raznimi sirupi in dajala nasvete za dietno hrano, je sin vse kar je pojedel in popil, zbruhal in poakal.
V bolnico je prišel že tako dehidriran, da je zdravnica rekla, da je bilo še samo vprašanje časa. In ja zelo dobro vem kako je ponoči 2x preoblačit posteljnino, ko zbruha še tisto malo, kar je zaužil, ko živahen otroček cel dan leži, kot da je napol mrtev. Takoj po infuziji se je bruhanje prenehalo, driska po 2 dneh. Čez 1 leto smo bili za isto "stvar" spet v bolnici in se je takoj po infuziji nehalo.
Pa še nekaj. Pri 3.letih je bil isto v bolnici zaradi uroinfekta. Ker ga ne moreš imeti zaprtega v sobi je cele dneve preživel v igralnici z otroci, ki so bili noter zaradi rotavirusa, pa se ga ni nalezel.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (26.1.2011 13:42:17)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




juhica -> RE: Rota virus (26.1.2011 13:53:31)

O Taddy78, to pa je bila kriza, bošček mali! Ne morem verjet, mi smo takoj dobili napotnico za infekcijsko.

Ampak to je bila črevesna bakterija, če prav sklepam iz prejšnjega posta, jst sm pa omenila viroze, ki ponavadi vključujejo bruhanje in drisko, niso pa ponavadi tako nevarne kot je rotavirus, načeloma so pa tudi brez vročine, ki je pri rota prisotna, vsaj tako je bilo pri nas. HB črevesnih bakterij še nismo spoznali.

Pri rota je tamal prvo noč bruhal 11X, driskal (vse čez plenico, to kar teče neka rumena voda) 7X in je bil totalno izčrpan (18 mesecev) v 17 urah, čeprav še ni bil dehidriran - skratka hotela sem poudariti, da je zelo udarniški začetek pri rota, otrok naenkrat dehidrira (tudi sosedov je - v roku manj kot dvajset ur je bil nevarno dehidriran). No pri rota je infuzija pomembna, da otrok ne dehidrira kar je življenjsko nevarno, ne ustavi pa ne driske ne bruhanja, le ta preneha po približno enem tednu, ko se telo ščisti virusa samo od sebe (tudi diete ne pomagajo, tako so mi povedali v Lj, in driske se ne zaustavlja ravno zato, da se črevesje čimprej spuca).

Pa rotavirus je načeloma zelo kužen in ponavadi v bolnici zelo striktno izolirajo otroke, pri katerih samo sumijo rota, jst sem bila enkrat zaradi krčev z dojenčkom v bolnici, in mi samo zaradi suma sploh niso dovolili iz sobe, dokler sem bila tam...




Stran: [1]