juhica -> RE: Rota virus (26.1.2011 13:53:31)
|
O Taddy78, to pa je bila kriza, bošček mali! Ne morem verjet, mi smo takoj dobili napotnico za infekcijsko. Ampak to je bila črevesna bakterija, če prav sklepam iz prejšnjega posta, jst sm pa omenila viroze, ki ponavadi vključujejo bruhanje in drisko, niso pa ponavadi tako nevarne kot je rotavirus, načeloma so pa tudi brez vročine, ki je pri rota prisotna, vsaj tako je bilo pri nas. HB črevesnih bakterij še nismo spoznali. Pri rota je tamal prvo noč bruhal 11X, driskal (vse čez plenico, to kar teče neka rumena voda) 7X in je bil totalno izčrpan (18 mesecev) v 17 urah, čeprav še ni bil dehidriran - skratka hotela sem poudariti, da je zelo udarniški začetek pri rota, otrok naenkrat dehidrira (tudi sosedov je - v roku manj kot dvajset ur je bil nevarno dehidriran). No pri rota je infuzija pomembna, da otrok ne dehidrira kar je življenjsko nevarno, ne ustavi pa ne driske ne bruhanja, le ta preneha po približno enem tednu, ko se telo ščisti virusa samo od sebe (tudi diete ne pomagajo, tako so mi povedali v Lj, in driske se ne zaustavlja ravno zato, da se črevesje čimprej spuca). Pa rotavirus je načeloma zelo kužen in ponavadi v bolnici zelo striktno izolirajo otroke, pri katerih samo sumijo rota, jst sem bila enkrat zaradi krčev z dojenčkom v bolnici, in mi samo zaradi suma sploh niso dovolili iz sobe, dokler sem bila tam...
|
|
|
|