9 mesečnik premalo je.... (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


nincy29 -> 9 mesečnik premalo je.... (24.1.2011 22:43:29)

Spet imam novo težavo.Naš skoraj 9 mesečnik zadnje čase poje zeloo malo.Do cca 2 tednov nazaj je bilo ok,smo jedli že skoraj vse.Res je da količinsko če primerjam s prijateljico ki ima enako staro punčko ,je punčka pojedla dnevno tudi 2x,3x več kot on,ok ampak je čez dan se  nabralo nekaj hrane..zdaj pa...2 tedna nazaj se je mulc odloču da on bo samo se dojil in nič drugega jedu,to je trajalo cca 3 dni,potem je spet začel sadje,keksolino,čokolino in kar je sladkega jest,ampak v zelo manjši količini.če pojemo 1 frutek čez dan je to ful!(še to z žlico za njim hodim).zjutraj je prej pojedu 1 skodelico keksolinota,zdaj če poje pol je to že fuul,slučajno mu še kakšn dan kakšno žličko jogurta upam dat.in potem itak še dojenje.meni je to za 9 mesečnika ful premalo??še posebno na to da je prej ful več jedu.drugače je  ok,tudi na kilaži dobi ker sem ga malo več vagala zadnje čase odkar štrajka pri hrani(čeprav nevem od kje mu teža gor).ampak me skrbi,vsaki dan si govorim bo boljš,bo boljš...ampak ni[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




ursi -> RE: 9 mesečnik premalo je.... (24.1.2011 22:52:54)

tudi jaz imam toliko starega otroka. Kakšne znanstvene stvari ti ne znam povedat, ampak mogoče ima pa samo kakšno tako obdobje. Saj če se drugače dobro doji (da poje vsaj tako dovolj mleka) in se povrhu vsega še redi, sploh ni tak problem.

V kolikor je drugače zdrav in vsaj mleka dost poje se jaz nebi zaenkrat preveč obremenjevala. Mogoče ga kmalu mine in bo spet normalno jedel.

Držim pesti.




sami0804 -> RE: 9 mesečnik premalo je.... (24.1.2011 23:08:01)


Oba moja otroka sta okrog enega leta postala zelo neješča.Pri sinu,ki je bil moj prvi otrok,sem se sekirala tako kot ti-neprestano se mi je zdelo,da premalo poje,še posebej zato,ker je uvajanje GH prenesel zelo dobro in je bil dober jedec,potem pa naenkrat vedno manj.
Še bolj mi je bila pomebna prehrana,ker je bil kronično zaprt in so mi vsi zdravniki polnili glavo,da se prebava uravnava samo s hrano.
Sedaj je star 6 let in je neprestano lačen,hb,da je precej telesno aktiven,drugače ne vem,kaj bi bilo...
Hčerka je bila tudi dober jedec,do cca 1 leta-še bolj kot sin.Kljub temu je bila vedno na spodnji meji pri teži,je pa res veliko kakala.Okrog 1 leta je tudi ona jedla vedno manj in manj,to traja še danes,pa je stara 3 leta.Kljub temu je zrastla,pridobila na teži in je sedaj po tabelah na sredini-res pa je,da je v času te hitre rasti postala malo slabokrvna,to se je sedaj,ko se je umiril poskok teže,uredilo brez zdravil[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Moj nasvet bi bil,čim manj sekiranja,čeprav vem,da je težko,ponavadi vsi začnejo jest,razen izjem,ki potem celo življenje ostanejo izbirčneži[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].Pa srečno!




nananaja -> RE: 9 mesečnik premalo je.... (25.1.2011 9:23:10)

A pa ti to ponudiš dojenje po vsakem obroku še mal zraven...
Poskusi, da mu dovoliš se dojit zjutraj, opoldne pred spanjem in večer pred spanjem in mogoče ponoči kdaj, čeprav ni več nujno (razen če uspavaš tako). Zjutraj mu ponudi zajtrk, če ne poje, pospravi, pripravi malico čez dve uri, potem po spanju mu ponudi kosilo, če ne poje, čez dve do tri ure ponudi malico. Zvečer mu daj večerjo in potem šele po kaki uri mu dovoli dojenje.
Več kot bo imel na razpolago dojenja, bolj se bo zmišljeval pri gosti hrani. Pa če bi rada dojila še dolgo, boš vseeno lahko brez problema, pa četudi samo 2x na dan. Ti se pa ne obremenjuj in ne letaj za otrokom z žlico, navadi ga, da se je za mizo in pika. Ma v nedogled otrok že ne bo lačen, sit od mleka bo raje čakal na naslednji obrok.
Samo dojenje nonstop brez goste hrane pri taki starosti dovoliš le bolnemu otroku, zdravemu pa ne. Zdrav tudi lahko je že precej pestro hrano. Pa namesto linotov mu skuhaj mlečni riž, polento, gres, kašo z mlekom, pa kdaj kaj na kruhu ponudi. To je precej bolj okusno kot pa linoti. Pa kompot skuhaj namesto frutka, ali pa kar sveže sadje. Pa daj otroku sadje in zelenjavo v kosih, da bo sam jedel.
Sicer pa kakor sama hočeš.




j6 -> RE: 9 mesečnik premalo je.... (25.1.2011 10:56:26)

Ne  letaj za njim z žličko, nikoli, kar poje poje, je se zamizo, ko bo lačen verjemi bo že jedu.  jaz imam 4 otroke in nikoli nisem letala za njimi in so hitr pogruntal kdaj se je.  Pri devetih m. pa so že brihtni ko strela in  tud točno vejo kaj lahko in kaj ne.




lenčy -> RE: 9 mesečnik premalo je.... (25.1.2011 11:52:03)

najprej se umiri pa bo takoj bolš. ko te prebiram, vidim sebe, ker sem se tako sekirala, če ni hotel jesti. moj sinko je bil včeraj star 10 mesecev pa se tudi kdaj zgodi, da manj je. pa kaj naj nardim? bolj se bom sekirala, slebše bo. in mu dam jesti, ko sam hoče. ti samo poskrbi, da dovolj pije pa če vidiš, da mu nič ne manjka, bo vse ok.




Anonimen -> RE: 9 mesečnik premalo je.... (25.1.2011 12:03:22)

Ne primerjat svojega otroka z drugimi, ker so si glede hrane (in vsega drugega) zelo različni, pa je z vsemi vse OK. Naša starejša poje recimo lih pol toliko kot mlajša, že od malega bolj malo je, tako količinsko kot tudi glede vrste hrane, a ji nič ne fali, samo hecno je videt, da še ne dveletnica zmaže cel krožnik, štiriletnica pa komaj tretjino, pa še to je bolj če...
Se strinjam s predhodnico, ne letat za njim z žličko, naj sedi za mizo, daj mu v roke žlico, naj še sam malo packa, pa kos kruha zraven, mogoče bo pa to pojedel. Lahko tudi skupaj kuhata, bo ustvarjal, krepil motorične sposbnosti in še hrana bo zanimiva.
Merilo naj ti ne bo količina hrane, temveč počutje otroka. Je zdrav, vesel, energičen, pridobiva na teži? potem je ok.
Sta pa tudi obe naši imeli obdobje, potem ko smo GH že kar konkretno uvedli, da sta en čas pojedli precej manj. Manj sta pojedli tudi, ko so jima rasli zobje, ko sta bili bolni ali ko sta imeli kakšen velik razvojni preskok, recimo začeli hodit. takrat je to bolj zanimivo kot hrana[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




nincy29 -> RE: 9 mesečnik premalo je.... (31.1.2011 13:09:58)

sem napisala že en dan post pa vidim da ni objavilo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]
naslednji dan ko sem to napisala je naš čudežno začel spet malo več jesti,zgleda da sem morala malo pojamrat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





Anonimen -> RE: 9 mesečnik premalo je.... (31.1.2011 19:49:03)

No sam ,da ti je začel jesti.Drugače pa ne primerjaj koliko drugi otrok več poje od tvojega.Otroci so si različni eni veliko pojejo ,pa se jim nič ne pozna,eni malo pa se jim že pozna-dolžina teža.Gled žlice pa hodenje za njim ,da kar zmanjšaj ,otroci se hitro to zapolnijo.
Je pa tudi možno ,da kaj dojenje vpliva na to ali pa tudi ne.Sem imela podoben primer pri naši,a se je vse zrihtalo.




Stran: [1]