Jana73
|
IZVIRNO SPOROČILO: anak Da se vam javim in povem kako je bilo pri nas: V ponedeljek sem klicala v porodnišnico, če lahko počakam na pregled (imela sem ga naslednji dan) ali moram takoj na pregled glede na to, da mi nekaj že 2 dni odteka. Počasi sem se odpravila proti Celju...prepričana, da grem na pregled in pridem domov :) Tam so mi naredili neki test in ugotovili, da odteka plodovnica. Ostati sem morala v bolnici. Na popoldanski viziti pa mi zdravnica pove, da gremo čez 1 uro rodit (ful presenečenje)...naredili so CR zaradi velikosti ploda in zato ker bi prvič rodila. Miha je bil velik 54, težek 4520 in obseg glavice je imel 37. Je ful priden, poje ogromno...samo krči ga malo mučijo :( Mene pa šivi še vedno malo bolijo, za piko na i sem obupno slabokrvna....tako, da se komaj vlačim sem in tja po stanovanju :( Ampak tale mali čudež je vreden vsega :) anak To pa je konkreten pob! lananai Malinov čaj... pri meni ni bogve kako deloval. Kondicija, jo imam še kar nekaj, kljub kilaži; tudi ta ni bogve kako pomagala... ... da opišem zakaj in kako... Torej... Imela sem dva roka. 24.10. po ZM in 3.11. po UZ. Rodila sem točno na sredini 29.10.! Bilo je pa takole: V petek 28. sem imela CTG in pregled v P SG. Popadki, kot vam je znano, od prejšnjega petka na ~ 10 minut (jih pokaže tudi CTG) in odprta centimter že tri tedne. Pa je G malo poširil (neprijetna in boleča zadeva) in naročil pregled 30. Zaradi popadkov pa pravi, da bi rad videl CTG tudi v soboto 29. Sem rekla, da ni problema in da se bom pripeljala v SG pač vsak dan. Torej pod tuš in ob 6.00 v SG. Prispem ob 6.30, parkiram, študiram ali naj nesem tudi neseser... Eh, kaj mi bo, saj grem samo na CTG. Stopim v bolnico... Mast! Nekaj prteče... grem proti liftu... še prteče... Pa študiram: Če se grem vpisat, pa se ulije, ne bo fajn... Js u lift pa 4. štuk. Pozvonim, povem, da sem zmenjena za CTG in da nekaj teče... Pogleda babica, ne more definirat in mi da vložek. S posnetim CTG grem do G. Povem štorijo, sledi pregled in test. JP... odteka plodovnica. "Ja gospa, kar v porodno sobo boste šli," pravi G. Pred tem sem se morala it še vpisat na urgenco in po neseser v avto... Pridem v porodno. Tam te čaka tuš, tehtanje, porodni zapisnik, katerega sem imela že izpolnjenega zaradi hospitalizacije v 34. tednu. Naštimajo kapalno (beri: mučilno napravo), katera je bila "neopazna" in "nečuteča"... zaenkat... Popadki na 5 minut. Okoli 9.30 pridejo gledat in tipat, 3 cm odprta. Babica še tipa plodni mehur, zato ga G predre (Prvič poizkusi, ne gre... vzame pean, ne gre... še tretjič poizkusi, no končno rata. Pogruntajo, da prvi ni imel kavelčka ). No, to prediranje je zaradi "tehničnih" težav trajalo ene, 5 minut! Popadki začnejo štepat na 2-3 min. Rečejo mi tudi, da sedaj lahko pokličem partnerja (ob 7.30 je bil še v Nemčiji) oz. mamo (je prišla okoli 10.30). Okoli 12. še kar 3 cm. Isto ob 13. uri. Kljub temu, da so mučilno napravo na vsako uro od predrtja mehurja dvignili za 10. Mama je bla zakon! Pogovarjali sva se in masirala mi je križ. Pa pravi G, da mi dajo analgetike (v porodni načrt sem napisala, da jih ne želim), ker bo pomagalo mehčat MV. Ok, če ne škodi otroku, pa dejte. Sem bla mal v rožicah . Okoli 14. spet tipajo, no, zdaj je blo pa dobre 4-5 cm . Nakar ne najdejo več otrokovega utripa s CTG napravo . Zato G naštima elektrodno sondo na otrokovo glavo, katera meri otrokov utrip. No, spet traja, ker nekako ne gre. Otroku drastično pade utrip... . Slišim, da G kliče drugega naj počaka za sekcijo?!?!?!?!? Da se bo v pol ure vedelo... No, sedaj je šlo pa res čisto za nohte in otroku se je godilo zelo slabo. Mučilna naprava se je sedaj pokazala v vsej svoji svetosti, saj okolja nisem več ne videla, slišala pa sem samo še mamin glas in čutila toploto njenih rok. Zdelo se je cela večnost popadkov, ki so dobesedno trgali. Vmes sem slišala babico, ki je rekla: "Smo na 8. cm. Ne še prtiskat!" "Kje je še 2," sem rekla. Saj nisem prtiskala. Kolikor pač samo prtiska. Ne vem, koliko časa je še minilo, ko sem čutila, da se je spustil v porodni kanal. Obrnili so me na hrbet in mi rekli, da lahko potiskam, ampak enakomerno in ne na silo, ampak z "andohtjo" (občutkom). Nekaj je dogajalo... glavica je zunaj. Še en popadek in ob 15.21 je bil PATRIK rojen (3100 g, 50 cm, 34 og, pa dva dni je bil brez imena ). "Novopečena" Bica je prerezala popkovnico, ati pa je žal, zamudil in je prišel, ko je Patrik bil star 2 uri in pol. Ekola! Toliko o tem, kako se v drugo lažje in hitreje rodi... Myth... BUSTED! Sedaj sva že doma, kljub temu, da je Patrik malo zlateničen. Dojke mi bo razneslo in mleka imam, kot združene slovenske mlekarne! Za izvoz! Hvala Bogu, ima Patrik krasen sesalni refleks in se polno dojiva, kar povzroča popadkom podobne bolečine. Toliko! Sem se pa razpisala . No, saj sem post pisala cel dan, po obrokih.
|