Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: bomboncek1 Pravzaprav se ne skrivam za pogojnikom. Kot sem prej povedala imam izkušnjo v bivši zvezi z zasvojenostjo in vem skozi kaj gre maktub. Nisi odgovarjala maktub ampak uporabnici Pia. Povsem konkretno njej in o njeni situaciji. Tako pozabljivi in povrsni pa menda nismo... Izkušnje pa naredijo človeka bolj pozornega in z več intuicije v prepoznavanju tovrstnih problemov. Tvoja intuicija je zgolj tvoj strah. Tebe tvoja izkusnja hromi. Hromi te strah, ki izhaja iz izkusnje. Utisas ga pa tako, da projiciras. Še posebej, če greš skozi zapleteno izkušnjo, skozi katero sem šla jaz. Z glavo skozi zid. In veš, v tvojih besedah prepoznam obrambo, zanikanje in jezo. Tudi sama sem bila na začetku taka, ko se je od nekod pojavilo ogledalo, v katero sem se morala zazreti in ni se mi izmaknilo dokler si nisem priznala, da je pri hiši pač problem. Jaz sem tebi zgolj sidrisce za tvojo projekcijo. In s tem nimam tezav - niti sem jezna, niti me razburis, ceravno mi vse to pripisujes, ker se zavedam, da sem zgolj sredstvo projekcije. Z druge strani me pa preseneca tvoje stalisce o zaopleteni izkusnji kot, da drugi ne bili "delezni" in "preziveli" zapletenih izkusenj. Ti in edino ti si merilo zapletenih izkusenj in edino tebi jih je dano doziveti... skoda, da to ni res... mnogim bi veliko bilo prihranjeno. Zaradi tvoje reakcije pogojno (da, ker te ne poznam) predvidevam, da vsa ta jeza, zanikanje in obramba izhaja iz nečesa, kar si pač ne priznaš. In tudi če temu ni tako, si reagirala najslabše, kar se reagirat da - poteptala si moje strogo mnenje in igranje igric, obsedenost, poimenovala s "hobijem". Nobena uporabnica ni maloumna, da jo je treba vzgajati, niti sva medva zakonca, ki morata enotno nastopat pred otrokom. Vsaka stvar je lahko hobi, lahko pa zasvojenost. Tudi pretiran trud ne biti zasvojen z nicemer je zasvojenost. In v primeru uporabnice Pie, je igrica zaenkrat in sedaj hobi. Poteptati tvoje strogo mnenje... se ti ne zdi, da mocno pretiravas. Tvoje strogo mnenje bo... odprlo nova obzorja in resila zasvojence z igricami... To je najslabše, kar lahko oseba, ki ima doma odvisnika, sliši. Zakaj? Ker iz hobija izhaja ta človek, ki ure in ure zabije za računalniško igrico, nedolžen ubogi moški, ki ga ženska ne pusti da opravlja svoj neškodljiv hobi. Nisem sigurna ali projiciras ali podtikas. Ni govora o maktub, konkretno si odgovarjala Pii. Vem da si cel post zgradila na tem, da je bilo govora o maktub, ampak bodi postena pa ce se ne spomnis, preveri, da si ogovarjala konkretno Pii. Resnicno ne vem zakaj skusas zavajati. Lepo, res lepo uslugo ji delaš. Tudi sama sem imela take ljudi okoli, kasneje sem spoznala, da so sami enaki slabiči, kot je bil moj bivši in da so od njegove odvisnosti sami imeli določene koristi. V razmaku tolikih let, odkar nisva več skupaj, se je vse to pokazalo le še v bolj svetli luči in na dan so prihajale podrobnosti, ki so samo potrdile to, kar sem rekla. Slabiči so. Sama sem se tega bala, da bom tudi jaz slabič, zato sem vztrajala, popuščala, gledala stran, nežno prigovarjala, nato zatežila, nato konkretno zatežila, nato postavila pogoje, se borila, da gremo na normalno življenje, ko je bilo samo še vprašanje moje osebne integritete potem, ko je bilo moje zdravje, živci in seveda samozavest že čisto na psu, pa sem odšla. Kjer ni posluha, težave ne izginejo. Pri obsedenosti z igricami je enako kot z alkoholom, drogo - odvisnost je. To je tvoja izkusnja. Tvoj strah in tvoja projekcija. Kozarec vina se ne naredi alkoholika. Ce nekdo popije kozarec vina je lahko popolnoma "normalna" osebnost, lahko pa ta kozarec vina vodi tudi k zasvojenosti. Vendar obstajajo meje, ki locijo rabo od zlorabe. Primer maktub je povsem drugacen od primera Pie in res, da lahko Piin primer vodi k situaciji, ki jo ima maktub, vendar to ni nujno. Ni ga kazalca, ki bi zanesljivo vnaprej dolocal kaj se bo kako koncalo. Po tvoji logiki bi bilo treba ukiniti zdravila, ker jih nekateri zlorabljajo. Maktub pa razumem, vendar jo že dlje časa spremljam in vidim, da se težave samo stopnjujejo. Vsi razumemo maktub, vendar tu ni bilo govora o maktub temvec o Pii.
< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 23.1.2011 22:08:24 >