|
Strah pred temo, nespečnost, nočno prihajanje... 17.1.2011 21:36:43
|
|
|
|
tinkatonka
|
Pozdravljene! Imam en problem in bi mi kakršnkoli nasvet prav prišel. Mojega skoraj petletnika je namreč strah teme. Ponoči imam na hodniku prižgano nočno lučko, njegova vrata so priprta, najina tudi. S spanjem ima probleme že od rojstva, je izredno nespeč tip človeka, se zbuja večkrat na noč, sanja zelo intenzivno ipd. Vsak dan hodi spat med osmo in pol deveto uro, poleg tega v vrtcu še zmeraj spi. No in kje je problem...ko se ponoči Anej zbudi, ga je "kao" strah in pride k nama. Res priteče, srček mu razbija, vglavnem čuti se da ga je strah, se stisne med naju in zaspi. Jaz bi te nočne obiske, ki so iz parkrat na teden prišli na vsak dan, rada počasi omejila. Poleg tega upam, da bo končno začel normalno spati, ker to več ne pelje nikamor, da se 5letnik zbuja ponoči. Kaj bo potem ko bo šola, sej ne bo moral biti zbran v šoli, če se bo pa ponoči zbujal in bo zjutraj utrujen. Vglavnem kako naj se lotim tega, da bo spal v svoji postelji,če se pa čuti, da ga je ponoči strah. Naj povem še to, da velikokrat pride k nama tako, da ga sploh ne slišim, čutim, ampak samo vidim, ko se npr zbudim ker ponoči še hranim njegovega bratca. Za končanje nočnih obiskov sem poskusila že naslednje: - naj me pokliče, ko se zbudi, da pridem k njemu in ga pomirim - ni uspelo - pogovarjanje o temi o strahu, da ni nič narobe, če je temno, da je hiša zaklenjena ipd - ni uspelo - nagrajevanje - ni uspelo - ko sem ga slišala,sem ga peljala nazaj v posteljo, jok, zaspala nazaj,on vseeno prišel Še kakšen nasvet. Al naj samo čakam da izveni . Mož pravi, da je bilo tudi njega strah teme, a da je minilo, mu pa še zdaj ni prijetno če je preveč temno. HELP!!!!
|