Eva19 -> olajšava-pomoč prosim (11.1.2011 20:17:46)
|
Ne, predno me napadete, ni eno splošno vprašanje, ki se ponavljajo. Pri nama je malo večji problem, pa ne veva če se sploh kaj da ukrenit okrog tega, tko da bi lepo prosila, če ima katera kak nasvet. zadeva je pa sledeča: Lani je moj dal vlogo, da že med letom tamalo uveljavlja v olajšavi. Pred tem je njegova plača znašala 850 € neto, tako ima podpisano tudi pogodbo, da njegova plača za delo znaša osnovno neto 850€. no potem sva pa to vložila in ker se noben na to ne spozna preveč, sploh nisva bila pozorna, če se je to kje poznalo. no danes pa pregledujem plačilne liste in so mu celo leto nakazovali isto 850 € plače, kljub temu da je uveljlavljal dodatno olajšavo. pa se je meni zdelo malo čudno, ker mi je mami-ki dela v računovodstvu, rekla da bi se moglo pri plači to poznat, za kakšne 40 € okvirno. no sem ji potem nesla vse skupaj pokazat in se iz plačilnih list vidi, da so mu zmanjšali bruto plačo-točno s tistim mesecem, ko je nastopila posebna olajšava, in sicer za točno toliko, da njegova plača, z olajšavo, znaša neto še vedno 850 €. tko da namesto, da bi imel kaj koristi od tega, je bil na slabšem, ker je njegova plača potem takem znašala brez olajšave samo 810 € neto-kar niti ni dovolj po pogodbi, ostalo je bila zraven dodana olajšava. mami je rekla da to vsekakor ne bi smelo bit tko, da mu zaradi tega znižajo plačo, če je že slučajno-da zaradi pogodbe ne more prejet več kot 850 €,da bi ga morali opozorit, da če vloži olajšavo, se mu to ne bo nikjer poznalo, in da mu bodo zmanjšali bruto plačo. na šihtu niso imeli pojma, ko jim je omenil, so najprej rekli da tamale sploh nima v olajšavi, kar kaže na to da res pojma nimajo kaj delajo. zdej me pa zanima če je slučajno kje kakšna podlaga da se to lahko kam pritožiš, ali so oni s to pogodbo lahko zavarovani, da lahko znižajo plačo(mimogrede, obvestila da se plača niža, oziroima kakršen koli aneks k pogodbi, ni prišel do mojega nikoli)kadarkoli se jim zljubi.delodajalec je bil tako v tem primeru v plusu, ker je imel za plačat manj prispevkov in vsega, midva nisva dobila nič, niti ne moreva zdej uveljavljat, ker tam se vidi, da je olajšava bila, samo midva je dobila nisva. no ja, lahko reče da sva jo dobila, sam kot pravim-na račun znižane plače. mah... zdi se mi čudno da lahko kar tako malo priredijo številke, pa da plača je pa kar skos ista, ne glede na to da uveljavlja otroka... kakršen koli nasvet prosim. za naprej pa že veva, uveljavljala jo bova konec leta, med letom pa je ne bo imel več v olajšavi. upam da kera kaj zastop, sm ful hitr napisala.
|
|
|
|