Anonimen -> stanovanja v Ljubljani (8.8.2005 15:59:24)
|
No, seveda, da ne bo pomote... Center Ljubljane je najdražji - cene garsonjer se lahko povzpnejo tudi na cene dvosobnih stanovanj. Podobno je z drugimi "kao elitnimi" lokacijami, kjer so cene 10.-20.000 SIT dražje. Jaz sem napisala povprečne cene - verjemite mi, že 12 let sem po najemih... Vse, kar je cenejše od zgoraj navedenega, je prej izjema kakor pravilo, vendar ponavadi tudi takoj oddano, še preden pokličete na oglas. Agencijam se ponavadi plača provizija v višini ene najemnine, tiste agencije pa, ki računajo članarino, vam bodo (po mojih izkušnjah) prodale oglase, do katerih lahko pridete tudi same. Brez varščine v višini enomesečne najemnine že težko pridete skozi, pa tudi predplačil je vedno več - povprečje se giblje od 1 do 3 najemnine vnaprej, včasih celo + varščina. Večina cen je zadnje čase v eurih in tako se jih tudi plačuje, kar pomeni, da je najemnina vsak mesec višja. Druga najpogostejša praksa pa je, da se najemnina zviša enkrat letno in to za toliko %, kolikor je inflacije. Cene v eurih so pa "fiksne". In še "kao elitne" lokacije, kjer so cene najvišje, poleg Centra: - Bežigrajski dvor (Peričeva ul.) - Zupančičeva jama - poslovna stavba Mercatorja - BS 4 (Dunajska c. 198...) - Črnuška gmajna (novogradnje) - naselje Mostec (pri Koseškem bajerju) - Kondominij (Trnovo) - pod Golovcem (Streliška,...) - Nova Grbina (Vič, Cesta na Brdo) - določeni predeli Murgel in Rožne doline Pri cenah, ki so nižje od povprečja, je treba absolutno najprej preveriti samo stanovanje in tudi lastnike, ki ga oddajajo, pa tudi sosede in okolico - vsaka cena ima svoj razlog, sploh pa, če se oglas za določeno stanovanje ponavlja. V kolikor pridete v stik s prejšnjim najemnikom, se obvezno pozanimajte za stvari, ki vam jih lastnik večinoma ne bo povedal, sami pa jih lahko ugotovite šele, ko v določenem stanovanju živite, ne na prvi pogled.
|
|
|
|