Bakfark -> RE: Siddharta, Tomi in njegovi neverjetni verzi (17.12.2010 8:41:41)
|
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark E vidiš, tole meni nikoli ni bilo jasno. Ta slovenska stroga lokalnost, omejenost. Pa ne govorim o fuzbalskem lokalpatriotizmu, kjer je nekako razumljivo da se žabarskim pičkicam onemogoči dostojno življenje. Sidartin glas naj bi segel dlje od ljubljanskega barja, je tako? Si predstavljaš mene, kako sredi Maribora pojem "dons je pr nas" verz??? Pa preden vzrojite vsi, ki v mojem mnenju prepoznavate štajersko-čefursko držo in s tem povezano decentralistično usmerjenost naj vas pomirim. Kolikor jih imam spominov na naše glavno mesto, pa jih ni pretirano veliko, zmeraj mi je bila Ljubljana zelo všeč. Premajhen je tale "naš" slovenski prostor, da bi se v vsej svoji prizadevajoči širini, ki sili tja čez mejo in se spogleduje s svetovnim slovesom, na celotno Slovenijo naslavljali s strogim narečjem. Bilo ljubljanskim, štajerskim, dolenjskim, primorskim... A, to te matra. Mene narečje še nikol ni matral, sam očitno mate pri vas težave z Ljubljano, ki se jih ne boste nikol otepli. Podobno kot si sebe predstavljam peti verz ..z Goričkoga f piran.... si pa še tebe dons je pr nas. `Lej kalbo, da se ne ponavljam, odebeli še tista dva stavka, ki sledita odebeljenemu in boš imel odgovor. Če bom poslušal Iztoka Mlakarja ali Ano Pupedan se bom prekleto potrudil razumeti kaj pojejo. To je meni simpatično, takšno hrabrost cenim in spoštujem. Ampak to so lokalni biserčki, ki so točno zaradi tiste kvalitete o kateri govorim zgoraj našli svojo publiko v vseh koncih Slovenije. Iztok Mlakar poje o svoji okolici, o svojem hofu, podobno kot ljubljanski ali mariborski reper pripovedujeta svojo zgodbo, o tem kar se dogaja na njihovi ulici. To je storytelling, ki ga ravno narečje katero se uporablja naredi za pristnega, oriđinale. Ampak Mlakarja ne "pokriva" nacionalka, Icota iz Maribora prav tako, ne snemajo sa stadionski spektakli, ki naj postavijo nek kulturni, glasbeni standard na nacionalni ravni. In če je slovenski standard ljubljansko narečje, potem dajmo se pohcat na vse Mlakarje, Eyeceeoue, ne vem koga še ker istemu ne morejo parirati. Mislim, parirajo oni, ampak iz totalnega podzemlja. In potem je to naša realnost. Če odpreš temo najboljši slovenski bendi jih bo velika večina na prvi dve mesti najverjetneje postavila Siddhharrtto (kak` se sploh napiše tale Sidarta, vem da je nekaj duplo) in Big foot mama. Če jaz rečem npr. Melodrom ali Psycho-path me bo ista ta večina verjetno samo debelo gledala. Jaz pa vem, da lahko s ponosom nekomu iz New Yorka (pa ne mislim na Kerenso) rečem, poslušaj, to pa je nastalo na naših tleh in tale ženska, ki poje, predava na mariborskem PF-u). Še enkrat, Sidarta ni slab bend, nasprotno, zelo dober bend, ki preko ljubljanštine zelo dostojno predstavlja Slovenijo. Predvsem znotraj njenih meja. Šalim se, imajo fane tudi v Beogradu.
|
|
|
|