potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

india -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 19:19:20)

da se ne sme ljubčkati z drugim otrokom, da ne sme za njim dajat stvari v usta in da mora paziti, kaj ta otrok daje v usta, da potem te igrače res temeljito razkužiš?
Gre namreč za moja dva "večja", se pravi 4 in 5 letnika, saj dobimo jutri obiska enga fantka, za katerega nisem sigurna ali je okužen ali ne ( mamica ima namreč AIDS), z njim pa pride njegova babica, ki je moja teta :(:(.
Fantič se mi zelo smili, a ne morem dovoliti, da se mojim kaj zgodi zaradi njegove morebitne okuženosti, saj teta ne želi govoriti o tem. Najlažje bi bilo ne pustiti otrokom blizu malega, a to žal ne gre. Marka že imamo na očeh neprestano, a velika dva sta bolj mobilna in jih ne moreš nenhno nadzorovati.

Hvala za nasvete!:miska:

eva1 -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 19:21:46)

O marija zoperna zadeva-hm ne vem, kako bi človek razložil, sej veš da se AIDSa ne da dobiti preko sline, ampak vsejn ni prijetno če kdo teka in se igra s tvojimi otroci...ne vem...

india -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 19:23:32)

Vem, da se ne da samo s slino, a vseeno kaj pa kakšne morebitne ranice in podobno???:zmeden2:

Sibil_ -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 19:35:39)

Ja koliko je pa star ta fantek, ki pride na obisk?Saj če je že večji pa menda ne daje kar vsega v usta?Pri kakem človek ne jezi se pa se tudi ne da okužit.
Katere igrače pa misliš da bi bile nevarne?:zmeden:
Saj jih lahko tudi npr.zamotiš zunaj, al ne?
Lp pa upam da rešiš zadevo,:rozica:
Sibil

SANDY -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 19:37:01)

uuuuf zajebano...
Sam konec koncev je tako, tukaj ne gre za prehlad ali kaj podobnega, ampak za resno bolezen! Če njegova mati o tem ne želi govoriti, sori, samo to je stvar ki NI preprosta in o tem bi morala govorit seveda s tabo, ki ti o tem veš!
Pač, če je slučajno tudi otrok okužen, bi se lahko prek rane - s krvjo. Lahko sta oba opraskana, pa je to to!
Mislim da se s tem stvarmi ni za zajebava!
Otroku razložiš toliko kolikor zastopijo, z njo se boš pa morala tudi ti odkrito pogovort, pa ali je njej prav ali ne.

Sej prou, da niso ljudje z okužbamui izolirani, ampak fer pa je, če saj vi doma veste o tem!

dobr zrihti!

Anonimen -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 19:43:07)

Saj najbrž je tako fantek kot tudi njegova babica, torej tvoja teta, navajen stikov z ljudmi in bosta tudi onadva znala odreagirat. Vsaj babica bi lahko :zmeden:

jazz -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 20:24:35)

Res zakomplicirano, ampak ti svetujem da se poskusiš pozanimati, če je možno seveda, če res obstaja možnost da je mali tudi okužen. Ti kar vprašaj teto, saj ti ne more zamiriti, če te skrbi za tvoje otroke. Hudo je za fantka, ker če je to splošno znano in če sam ni okužen, potem je verjetno srotek že sedaj brez prijateljev in tudi velika verjetnost je da jih bo tudi kasneje težko dobil, revček. Želi al ne želi govorit o tem- bo morala! Kaj bo otroku zatajila kakšna je stvar in zakaj se ga ljudje izogibajo!!!! Ti pa poskusi pripraviti samo točno določene igrače, ki jih boš potem lahko razkužila, druge pa spravi. Imej jih na očeh, če se kdo kaj poreže ali podobno, da res ne bo kaj narobe. Ne vem če sem ti dosti pomagala, saj bi sama tudi bila na trnih!

Anonimen -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 20:27:55)

A ni bilo rečeno, da otroci z AIDSem normalno hodijo v vrtec? Težko kaj rečem, ker premalo vem o tem.

Seven* -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 21:34:28)

Jaz bi se najprej pozanimala, ce je otrok sploh okuzen. Sicer se pa s slino zadeva ne prenasa.. Lahko se pa pozanimam pri prijateljici, ki je zdravnica in je bila v skupini za preventivo AIDS-a kako ravnati v taksnem primeru.

india -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 21:37:17)

Ja, situacija je takšna: to je sin moje sestrične, ki je avstrijka, mali ne govori slovensko torej ne razume, akj mu otorci rečejo, mene pa ne upošteva. Teta še sedaj ne "priznava", da njena hči umira, kar mi vemo saj nam je to povedal anjena druga hčera.
Mali je star 3 leta, poleg te možnosti je tudi rahlo "zaostal", zelo agresiven in se zaradi tega marsikomu smili.
Teta vsem prikriva,kaj se je zgodilo s sestrično in zaradi tega jaz tudi ne verjamem, da bi nam povedala resnico o morebitni okužbi.
Fantek pa ne hodi v vrtec, ampak je v privat varstvu, kjer tudi ni v stiku z drugimi otroci.

piščanc -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (6.8.2005 23:42:16)

glede na to, da je situacija bolj težka, pa mislim zaradi babice, ki ne priznava določenih težav, je za tvoje otroke najbolje, da gresta kritična dva jutri kam na obisk

ali pa da vse spokaš na izlet do prve slaščičarne - tako se bodo vsi zamotili

petra.horzi -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (7.8.2005 0:02:43)

hm...
težka debata-po eni strani te čist razumem, po drugi strani pa vem kako je če te izločjo, sploh zarad kakšne stvari ki je nisi sam kriv
pomoje ti ni druge k da mal nadzoruješ kaj se dogaja-možnost okužbe je zeloooo majhna
babico pa postavi pred dejstvo-da želiš vedeti kako je z mali, kajti če ni okužžen te bo to rešilo velikih skrbi!
povej ji, razloži ji tko k si nam, pa držim pesti da bo povedala po pravici, oz. če bo rekla da ni okužen, da je to res:)
velik sreče in uspeha
držim pesti

kofetek2010 -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (7.8.2005 0:26:08)

a niso imeli Hrvati kakšno leto ali dve nazaj problem z neko punčko zaradi vrtca ali šole :zmeden2:

se ne spomnim, a se mi zdi, da je bilo zaradi okužbe z HIV :zmeden2:

poišči, če je kje v arhivu kakšnega časopisa :)

Anonimen -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (7.8.2005 10:19:11)

Ampak bi morala oba zelo krvaveti iz ranic v ustih in bi se morala kri fajn zmešat. Okužba z virusom HiV (Aids se imenuje šele, ko bolezen izbruhne, prej je okužba z virusom) je res smrtna ampak kar tako se pa ne okužimo.
Verjamem pa, da se pojavi velik strah pri takem primeru. Kako razložiti? Težko. Če fantek ni okužen, potem res ne vidim nobenega problema, če se otroci prosto igrajo. Če je okužen, pa nastane problem, kako otroku razložiti stvar tako, da se ga še dodatno ne stigmatizira. Zagotovo pri taki starosti že zelo dobro opaža, da ga okolica ne sprejema tako kot druge, za kar pa definitivno ni on kriv (mogoče tudi od tu njegova agesivnost?). Kaj če bi za pomoč zaprosili kakšno dobro vzgojiteljico, ki zna nemško? Nekoga, ki res zna z otroki in razume njihov način razmišljanja? Strokovnjaka torej.

nikitta -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (7.8.2005 23:01:19)

Mislim, da predvsem ne paničari, saj ne vidim zakaj!?

Virus HIV-a se NE prenaša z dotikom, slino in je na zraku zelo "malo obstojen".

Malo bom grda, a ne morem mimo dejstva, da smo premalo izobraženi glede tega, ki ravno pelje ne v preventivo ampak v strah in nevednost.

Sicer, Alois Kolar je napisal fantastično knjigo AIDS je ozdravljiv!

Vendar,

Obrni se na kakšnega strokovnega delavca in brez plačno tel. svetovalnico in pozorno poslušaj kaj ti bodo povedali!!!

Ne prikrajšaj človeka dostojanstva, zaradi nevednosti in pouči otroka za bodočnost, povej mu več o bolezni.

Brez zamere, tako čutim.

india -> potrebujem nasvet, kako razložiti otroku ... (9.8.2005 20:18:24)

Hvala za odgovore, res se bojim le okužbe s krvjo, marsikaj sem prebrala, tudi z našo pediatrinjo sem govorila o tem in mi je stvari razložila.
Teta je bila z malim tukaj, vprašala sem jo, kako je z njim, če je okužen ali ne in zatrjuje, da ni. A vseeno previdnost ni odveč. Sicer pa, v nedeljoodpotujeta in malo si bom oddahnila,čeprav mi ni vseeno za tega otroka, itak je brez mamice, živi samo z babico, pa še taka krivica se mu dogaja.
Nikitta, razumem,kaj hočeš povedat, a upam,d as ene boš nikoli znašla v strahu, da se tvoj otrok okuži s tem virusom,ker se bo igral s sorodnikom,ki sam ni čisto nič kriv če je slučajno okužen.A lahko razumeš, da mi ni vseeno, če se moj otrok okuži?

Stran: [1]