pika001
|
No, jaz bi pokomentirala samo toliko - sem bila kadilka (kadila sem 18 let po 1 - 1,5 škatlico na dan). Pri prvi nosečnosti sem kadila 1-3 cigarete na dan. Da bi čisto nehala mi ni uspelo. Tedaj se mi je tudi to zdel velik uspeh. Sin je sedaj star 12 let, rodil se je zdrav, 3.690g, 52cm... pa vseeno bi čas zavrtela nazaj, če bi lahko. Sedaj bi mu privoščila prvo dobo njegovega obstoja brez strupenega dima, od katerega sem bila odvisna . Zadnje 3-4 leta sem aktivno razmišlala, da bi nehala, to željo pa je podkrepila tudi odločitev, da bi pa imeli še enga . Seveda sem prebrala vso možno literaturo, dolgo časa sem se psihično pripravljala da se bo to res zgodilo, pragledala spisek bolezni in posnetke umirajočih ljudi... v glavnem nisem si nič prizanašala z realnostjo (verjemite, cigareta je najhujša droga od katere smo fizično in psihično odvisni). So mi pa prijateljice omenile eno knjigo, s katero sigurno nehaš kaditi, kar moraš storiti je da si tega vsaj malo želiš. Ko jo prebereš, da kar nehaš. In res - če vam pomaga, naslov knjige je Končno nekadilec. Pomaga pa ti, da predvsem razčistiš sam s sabo kaj kajenje je (ni nerganja o boleznih - teme se le dotakne) in ti vlije en pogum. Le prepustiti se ji moraš, pa mislim da je več ali manj narejeno... meni je uspelo, strastni kadilki, nepoboljšljivi pušačici znani po tem, da ne more brez... in če je meni lahko vsakemu! Jaz sem nehala kaditi predvsem zato, ker si želim normalnega zdravega življenja, sedaj ko sem zanosila pa sem vesela toliko boj, da lahko svojemu drugemu otroku privoščim z moje strani "zdrav razvoj". In sprašujem se, zakaj tega nisem naredila že prej... zavedam se, da lahko gre tudi tako kaj narobe... ker je tudi že šlo (v 10t sem imela abrazijo ker mi je plod odmrl). Takrat sem še bila kadilka. In spraševala sem se - je krivo to da kadim? je? aaah, sem si rekla. sigurno ni, saj je prvi sin OK- nadpovprečno intiligenten, vsa nosečnost brez problemov, skratka vse 5... pa je res? To vprašanje nas vedno mori, pa če si priznamo ali pa ne... tokrat si bom v primeru da ne bo vse tako kot mora biti vsaj lahko rekla - vse si naredila za tega otročka, tole mičkeno pikico... in ne bo mi treba razmišljati, iskati po literaturi in najti, da kajenje lahko povzroči SS ali odmrtje ploda... Pa meni je po tem ko sem rodila prvega sina dr. dal posteljico k glavi in mi rekel, da naj pogledam, kaj delajo cigareti... bila je siva in smrdeča (sem pa že napislala 1-3 cigarete na dan - kaj pa tiste, ki kadiste več?). Fuj! In to naj bi privoščila naslednjemu otroku? gggrrr... pa saj ne razumem sama sebe, če pomislim nazaj... V glavnem - ne obsojam tistih, ki kadijo. Vem, da je ta korak narediti zelo težko. Nekadilci pa, bodite razumevajoči, ker hvala bogu niste odvisni od nikotina in vesela sem za vas, ampak poskušajte pomagati in ne obtoževati...
|