Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin Sedaj pa cakam, da mi pokazete malo bolj ekstremen primer - nekoga, ki je v zivljenju uspesen (s katerim bi se sami komot zamenjali), izhaja iz okolice , ki nic ne da na izobrazbo ( recimo romska skupnost),je brez izobrazbe in je mocno razgledan, tako, da z razgledanostjo kompenzira pomankanje izobrazbe. Ce ga ne "najdete" - teorija o nepovezanosti izobrazevanja, razgledanosti, splosne druzbene uspesnosti itn.. ne bo drzala. Kerensa....oprosti, da te bom imenovala, mam občutek, da ne boš zamerila, da te javno izpostavljam.....vendar Frodo želi primer..... Kerensa ne ustreza navedenim pogojem. Ce ne lahko naredimo anketo Koliko muzejev so v zadnjem letu obiskale osebe z : a) osnovnosolsko izobrazbo b) srednjesolsko izobrazbo c) fakultetno izobrazbo in dobimo stevilo , ki korespondira s stevilom razgledanih oseb, ker obiskovanje muzejev in vedozeljnost ne spadata izkljucno v izobrazevalno domeno temvec v splosno razgledanost. Ne vem kako bo to verodostojno.....moj mož ima dve stopnji nižjo izobrazbo od mene, pa je v življenju obiskal precej več muzejev kot jaz......pa jih tudi jaz nisem malo....... Irelevantno. Ti in tvoj moz nista ne predstavljate ne izobrazbeno ne obnasanjsko povprecje. pa nista ne boljsa ne slabsa. Enostavno ne mores po sebi soditi vseh. Znala bi biti hudo presenecena. V koncni fazi: psi laju , karavana ide dalje.... in ce koga jezi, da mu kdo maha s pildekom o izobrazbi naj bo faca, pa ga se sam pridobi, ce je to tak lari fari ... /sarcas_tic mode on/: Tozila bom Jureta Kosirja, kaj si pa misli, da se mi duva ker je bil prvi v slalomu... maha mi s nekim pildkom oz medaljo... kmetavzer, pa se obrazec ne zna izpolnit... /sarcas_tic mode off/ Ne vem no, jaz nikoli, ampak res nikoli nisem pričakovala od ljudi, da se mi klanjajo zaradi mojega pildeka...... Nihce tega ne pricakuje. Pricakuje se, da ne "kvasijo" maloumnosti tipa: - ce si izobrazen ne mores biti razgledan - izobrazeni so omejeni, ker niso razgledani - izobrazba te oropa osnovnih cloveskih in moralnih obcutij - izobrazeni se izobrazujejo zgolj za to, da bi imeli vecje place - vsi izobrazeni so napihnjeni in imajo kompleks vecje vrednosti, sicer so pa nesposobni butli itn... Torej, jaz ne bi otroka poslala v solo kjer bi ga ucil nekdo, ki ni izobrazen na tem podrocju in bi mu "nakladal", da izobrazbe ne potrebuje, saj je lahko bogat tudi ce se komaj zna podpisat; nekdo, ki bi mu izolnjevanje obrazca predstavljalo visek intelektualnega napora itn... Ne bi se upala trditi, da so zdravniki z nasih univerz vsi zanic in neumni, ker je eden za prehlad predpisal antibiotik. Jaz otroka ne bi na pregled peljala k avtorici tega veleuma, temvec kar k zdravniku... itn... Skratka: izobrazba je dosezek. Ni pa edini zivljenjski dosezek. Ljudje so ljudje ne glede na to ali izobrazeni ali neizobrazeni in podvrzeni cloveskim slabostim ne glede na izobrazbo. Ce zelimo, da drugi spostujejo nase dosezke je predpogoj, da mi spostujemo tuje - tudi izobrazbo. Enako kot je vredna dobra varuska, dobra sivilja, dobra frizerka ali fizer, mehanik, keramicar itn.. je vreden tudi dober zdravnik, fizik, matematik, profesorica, itn... Dejstvo pa je, da je veliko vec moznosti, da bo v roku 2 mesecev druga skupina enako dobro (kot prva) opravljala poklice iz prve skupine in dalec veliko manjsa , da bo obratno. Zakaj le....
< Sporočilo je popravil Shorty RR -- 14.5.2011 21:23:18 >