porodniška in s.p. (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

hijenca -> porodniška in s.p. (25.11.2010 11:04:29)

Imam nekaj neodgovorjenih vprašanj in upam, da mi lahko kdo pomaga.

Drug teden bom registrirala sp. Sem pa noseča 13 tednov. Zanima me plačilo prispevkov. Ali si naj plačujem višje prispevke (če je sploh možno) ali naj plačujem te najnižje prispevke, kot se po navadi začne plačevat? Ne bom ravno bogata postala v teh začetnih mesecih.
Do porodniške si bom mogla plačat 4x prispevke. Pred tem bom imela 5 mesecev nadomestila z zavoda, pa 3 mesece od moje prejšnje zaposlitve. Zanima me, glede nadomestila z zavoda, če sem dobila npr. 600 € od zavoda, koliko je to bruto. Rada bi si namreč izračunala približno porodniško.

Malo sem zakomplicirala, ampak upam, da se kdo najde, ki bi mi malo pomagal.

Lp hijenca

zmajaz -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 11:32:12)

600 eur neto je cca. 850 bruto.
Prispevke se ti morda splača plačevati višje teh nekaj mesecev, ker osnova, od katere boš plačala prispevke, se ti bo upoštevala za porodniško in večinoma delajo tako, da si v primeru nosečnosti zvišjao osnovo - bi pa jaz na tvojem mestu točno preračunala, koliko bo zaradi tega višja porodniška in koliko boš zaradi tega plačala več prispevkov, da ne bi bila slučajno potem v minusu. Pa vlogo čimpozneje oddaj - da se ti bo upoštevalo čim več osnov.

pajkica2 -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 14:47:50)

Na DURSu so postali malo bolj strogi glede prispevkov. Ne moreš jih kar tako povečati brez osnove (dokazila da boš res spadal v višji razred zaradi večjih prihodkov, torej kakšnih pogodb ipd). Kot novoustanovljeni s.p. načeloma plačuješ minimalne (280eur).

zmajaz -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 20:48:38)

IZVIRNO SPOROČILO: pajkica2
Kot novoustanovljeni s.p. načeloma plačuješ minimalne (280eur).

Od kdaj pa to?
Pred pol leta, ko sem jaz odprla s.p., sem imela povsem proste roke, kako osnovo za prispevke si bom izbrala - 1. leto ti DOPUSTIJO, da plačuješ minimalne, za naprej ti pa določijo glede na pretekle dohodke, koliko moraš najmanj plačevati, navzgor pa ne vem, da bi kdaj omejevali. Tudi ko oddajam mesečne obračune prek e-davkov sama vpišem, koliko bom plačala in ne vem, kaj mi brani, da si plačam več, če bi želela. Denarja se na DURS-u še nikoli niso branili.

hijenca -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:10:15)

zmajaz a se ti mogoče ukvarjaš z računovodstvom?? Ali čim podobnim?

zmajaz -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:17:22)

Nope - s prevajanjem. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

hijenca -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:19:46)

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Nope - s prevajanjem. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Škoda [sm=smiley13.gif], ker nisem si uspela najt še nobene prave računovodkinje in imam polno glavo informacij, pa se mi že malo meša.

Je kera računovodja???????[sm=zmeden.gif]

pajkica2 -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:21:34)

jaz sem poleti dobila take info. tudi napoved prihodki/odhodki zaradi dohodnine so začeli preverjat (spraševat), pa če želiš biti takoj po odprtju davčni zavezanec moraš tudi dokazat da boš imel zagotovljenega toliko prometa. lahko pa da sem imela samo nesrečo z obdelovalko moje vloge (oddala preko interneta vse za s.p.).

pajkica2 -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:22:47)

hijenca, jaz nisem, lahko pa ti koga priporočim.

hijenca -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:32:10)

prosim lepo, lahko mi pošlješ na zs.

hijenca -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:35:05)

jaz sem poleti dobila take info. tudi napoved prihodki/odhodki zaradi dohodnine so začeli preverjat (spraševat), pa če želiš biti takoj po odprtju davčni zavezanec moraš tudi dokazat da boš imel zagotovljenega toliko prometa. lahko pa da sem imela samo nesrečo z obdelovalko moje vloge (oddala preko interneta vse za s.p.).

So meni tudi podobno rekli, ampak ko bereš po različnih forumih, nekateri to prakticirajo. Se bom res mogla kje pozanimat. Mogoče res, pri kakšni računovodkinji.

hijenca -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:38:40)

pajkica hvala. Malo mi je daleč, ampak za poklicat, pa vprašat pa ni predaleč.

zmajaz -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:41:21)

No - računovodjo si boš itak mogla najti - oz. odvisno, kako dejavnost boš imela. Jaz prevajam in imam normirane stroške, pa zavezanec za DDV nisem, tako da sploh ne rabim računovodje, ker moram voditi samo evidenco izdanih računov in osnovnih sredstev, pa vsak mesec šrek e-davkov oddati obračun prispevkov in jih plačati.

Drugače pa ti na taka in podobna vprašanja večinoma zelo hitro dogovorijo tudi na forumu računovodja.com - jaz sem jim zastavila nekaj vprašanj, ko sem odpirala s.p., pa so bili zelo prijazni in mi na vsa hitro odgovorili: KLIK

hijenca -> RE: porodniška in s.p. (25.11.2010 21:48:35)

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

No - računovodjo si boš itak mogla najti - oz. odvisno, kako dejavnost boš imela. Jaz prevajam in imam normirane stroške, pa zavezanec za DDV nisem, tako da sploh ne rabim računovodje, ker moram voditi samo evidenco izdanih računov in osnovnih sredstev, pa vsak mesec šrek e-davkov oddati obračun prispevkov in jih plačati.

Drugače pa ti na taka in podobna vprašanja večinoma zelo hitro dogovorijo tudi na forumu računovodja.com - jaz sem jim zastavila nekaj vprašanj, ko sem odpirala s.p., pa so bili zelo prijazni in mi na vsa hitro odgovorili: KLIK

Bom še njih povprašala, Računovodjo še iščem eno tako zanesljivo. Ker nimam pojma o kakšnem dvostavnem knjigovodstvu.

zmajaz hvala tudi tebi[sm=smiley1.gif].

majčica1508 -> RE: porodniška in s.p. (26.11.2010 14:03:22)

Hijenca.............s kje pa si?

hijenca -> RE: porodniška in s.p. (28.11.2010 19:24:43)

IZVIRNO SPOROČILO: majčica1508

Sem iz MB.

jeannetka -> RE: porodniška in s.p. (28.11.2010 20:13:28)

Hijenca...jaz poznam eno zelo dobro računovodkinjo. Če si je še nisi našla, mi pošlji ZS, pa ti dam kontaktne podatke. Je pa res super, malo dražja kot običajno, ampak stvari naredi v nulo in za njimi tudi 100% stoji. Ker sem sama opravljala to delo, vem, kako nekateri šišmiši delajo in kaj s tem povzročajo podjetnikom. 

majčica1508 -> RE: porodniška in s.p. (29.11.2010 9:41:47)

IZVIRNO SPOROČILO: hijenca

IZVIRNO SPOROČILO: majčica1508

Sem iz MB.

Ta moja je pa iz Celja..........ti bo predaleč,želim ti veliko uspeha

Stran: [1]