Makroni (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Lun1ca -> Makroni (24.11.2010 19:35:57)

Sem našla fajni recept. Vsaj zgleda tako.. ampak ko sem malo prebrala komentarje, me kar mineva, da bi se lotila zadeve. Me zanima, če je že kakšna tu bila pogumna in jih pekla? [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/img]
Potem se priporočam za nasvete, da mi bodo požrli Makroni čim manj živcev [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/img]

Aja pa še recept, če katero zanima:
http://www.kulinarika.net/recepti/14375/sladice/makroni/?offset=20

In malo za sline pocedit:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luxemburgerli_zurich_Sprungli.JPG
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luxemburgerli_Himbeere.jpg




constanca -> RE: Makroni (24.11.2010 19:55:48)



Sem tudi jaz ze razmisljala, ce me je dovolj skupaj, da se lotim tega projekta.
Mislim, ze ko jih pogledam, se mi zdi cista znanstvena fantastika, da bi men kej tazga ratal[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Tko, da ce se lotis, prosim za kaksno vzpodbudno, ok?!

Sem jih pa ze jedla, in to so bili enkrat iz tocno te slascicarne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




RoZala -> RE: Makroni (24.11.2010 20:00:09)

Točno po tem receptu sem jih delala prejšnji teden.
Kako sem delala?
Jajc nisem "starala", torej, da en dan prej ločiš rumenjake in beljake.
Nisem imela barv v prahu ampak tubice, torej tekočino. Zato sem dala malo več mandljev.
1. runda: maso sem dala v vrečko za zamrzovanje in na enem koncu odrezala konico, da sem lahko brizgala. Na pekač sem brizgala tako, da sem delala polžke. Torej od sredine navzven, premera ca 4 cm. Nato sem jih pustila dobro uro na zraku in jih šele nato dala pečt. Pri peki so dobili "nogice", kot je ena na tistem forumu napisala in meni so bili všeč.
2. runda: maso sem nabrizgala na pekač tako, da sem delala kupčke in dala takoj pečt (ura je bila pozna). Spekli so se... nikakvo! Seveda, ker niso nič narastli na zraku. Ne vem ali je bilo narobe tudi to, da sem jih drugače brizgala.
Torej, ugotovila sem, da bi lahko prvo rundo pustila zunaj še kako uro več. Bili so zelo mehki, malo puhasti, vendar ne toliko, kot tisti iz pekarne, seveda [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Se bom pa še trudila. Aja, pa ugotovila sem še, da bi rabila dve tubici barve, ne eno, ker je bila barva bolj tko- tko. Hotela sem roza, dobila pa... nekaj čudnega. Vmes sem namazala marmelado. 

Mogoče kasneje nalepim še slikice.




krfjolca -> RE: Makroni (24.11.2010 20:17:05)

Jaz sem se lotila prejšnji teden, pa je bilo porazno :(
Sem delala po tem receptu s kulinarike, pa je bila masa preveč tekoča, čeprav sem se držala recepta do pike.
Ne vem, kje sem ga polomila. Potem sem drugo rundo poskusila po receptu iz ene od kuharskih Lady, pa so bili pretrdi. Enkrat se bom najbrž še lotila, potem pa počasi vržem puško v koruzo :)




krfjolca -> RE: Makroni (24.11.2010 20:17:52)

Aja, če sem prav razumela, barve v tubi niso dobre, ker je potem preveč dodatne tekočine. Priporoča se barvo v prahu. Pa resnično so barve pri prahu veliko bolj intenzivne. Jaz sem uporabila oranžno, samo za noževo konico, pa je bila zeloooo močna. Kupljeno pa na Hrvaškem.




RoZala -> RE: Makroni (24.11.2010 20:22:53)

IZVIRNO SPOROČILO: krfjolca

Aja, če sem prav razumela, barve v tubi niso dobre, ker je potem preveč dodatne tekočine. Priporoča se barvo v prahu. Pa resnično so barve pri prahu veliko bolj intenzivne. Jaz sem uporabila oranžno, samo za noževo konico, pa je bila zeloooo močna. Kupljeno pa na Hrvaškem.



Ja, barve v tubi se ne priporočajo ampak so bile edine, ki sem jih imela doma. Barve v prahu najbrž prodajajo samo v specializiranih trgovinah, v raznih marketih jih nisem videla. Zato pa sem dala malo več mandljev, da ni bilo pretekoče.




krfjolca -> RE: Makroni (24.11.2010 20:33:21)

Barve v prahu jaz kupim v spletni trgovini: www.bakecake.eu.
Lahko pa uporabiš tudi barve za pirhe.




TomTaylor -> RE: Makroni (25.11.2010 6:09:15)

IZVIRNO SPOROČILO: krfjolca

Barve v prahu jaz kupim v spletni trgovini: www.bakecake.eu.
Lahko pa uporabiš tudi barve za pirhe.



[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley23.gif[/image] a res? A niso te barve kukr kao strupene? 

... no, vsekakor prvič vidim te makrone in so mi preveč pisani, da bi jih razglasila za užitne. Jih ni čez obične linške piškote[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Pa barve v hrani....khm...ne vem...




mateyka -> RE: Makroni (25.11.2010 9:09:48)

original makroni niso tok pisani [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
[image]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Amaretti_gobeirne.JPG/250px-Amaretti_gobeirne.JPG[/image]
[image]http://farm3.static.flickr.com/2594/4143922287_cd8e332436.jpg[/image]




hrchy -> RE: Makroni (25.11.2010 9:33:43)

matejka v bistvu je razlika med
macaroon (italijanski)
http://en.wikipedia.org/wiki/Macaroon

in macaron (francoski)
http://en.wikipedia.org/wiki/Macaron

tako da teli tvoji so macarooni, oni zgoraj pa macaroni




thaiss -> RE: Makroni (25.11.2010 9:38:01)

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

original makroni niso tok pisani [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
[image]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Amaretti_gobeirne.JPG/250px-Amaretti_gobeirne.JPG[/image]
[image]http://farm3.static.flickr.com/2594/4143922287_cd8e332436.jpg[/image]



meni so tej všeč[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] še recept prosim!!!




TomTaylor -> RE: Makroni (25.11.2010 10:24:16)

IZVIRNO SPOROČILO: thaiss

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka



meni so tej všeč[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  še recept prosim!!!


meni tudi bolj apetitlich izgledajo, ampak delala jih pa vseeno ne bi, so prezakomplicirani.




Blink1 -> RE: Makroni (25.11.2010 11:30:21)

IZVIRNO SPOROČILO: Lun1ca


In malo za sline pocedit:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luxemburgerli_zurich_Sprungli.JPG
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luxemburgerli_Himbeere.jpg



jo fuj... kdo to je???




mateyka -> RE: Makroni (25.11.2010 12:35:13)

IZVIRNO SPOROČILO: hrchy
matejka v bistvu je razlika med
macaroon (italijanski)
http://en.wikipedia.org/wiki/Macaroon

in macaron (francoski)
http://en.wikipedia.org/wiki/Macaron

tako da teli tvoji so macarooni, oni zgoraj pa macaroni


lets face it - oboji so narejeni iz beljaka, mandljeve moke in sladkorja ter izhajajo iz iste italijanske besede "maccarone" ali "maccherone", ki izhaja iz besede ammaccare, kar pomeni stepati ali zdrobiti. variacije na isto temo imo.. ena ima pač še barvo not in kremo vmes





mateyka -> RE: Makroni (25.11.2010 12:43:41)

IZVIRNO SPOROČILO: thaiss
meni so tej všeč[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  še recept prosim!!!


tale recept je nekje vmes - brez barve, so pa potem s kremo vmes
http://robertam.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

[image]http://img169.imageshack.us/img169/7619/makron15vl1.jpg[/image]
al pa takole:

Recept:
do 20 sendvič makronov

150g sladkorja v prahu
100 g mletih mandljev
25 g kakava
100 g beljaka
75 g kristalnega sladkorja

Priprava
: Beljake stepemo in vmešamo kristalni sladkor, ščepec soli in nekaj kapljic limoninega soka.
Mandlje fino zmeljemo in zmešamo s sladkorjem v prahu ter dodamo kakao.
Mešanico mandljev in sladkorja nežno vmešamo v stepen beljak.
Na peki papir nabrizgamo kupčke v velikosti večje češnje in počakamo, da se sploščijo(5 minut). Pečemo pri temperaturi 180 stopinj, 8 do 10 minut.
Ohladimo. Polovičko namažemo s poljubno kremo, pokrijemo z drugo ter rahlo stisnemo(sendvič).
Čokoladna krema:
100 g kvalitetne temne čokolade (75% kakao del)
100 ml sladke smetane
25 g masla
1-2 žlici sladkorja
Priprava
: Čokolado nalomimo na majhne koščke. Smetano, maslo in sladkor segrejemo do tik pod vreliščem in odstavimo. Takoj vmešamo čokoladne koščke in dobro premešamo.


Ohladimo na sobno temperaturo. Pokrijemo s gospodinjsko folijo in čez noč postavimo v hladilnik.




Blink1 -> RE: Makroni (26.11.2010 9:10:49)

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: thaiss
meni so tej všeč[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  še recept prosim!!!


tale recept je nekje vmes - brez barve, so pa potem s kremo vmes
http://robertam.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

[image]http://img169.imageshack.us/img169/7619/makron15vl1.jpg[/image]
al pa takole:

Recept:
do 20 sendvič makronov

150g sladkorja v prahu
100 g mletih mandljev
25 g kakava
100 g beljaka
75 g kristalnega sladkorja

Priprava
: Beljake stepemo in vmešamo kristalni sladkor, ščepec soli in nekaj kapljic limoninega soka.
Mandlje fino zmeljemo in zmešamo s sladkorjem v prahu ter dodamo kakao.
Mešanico mandljev in sladkorja nežno vmešamo v stepen beljak.
Na peki papir nabrizgamo kupčke v velikosti večje češnje in počakamo, da se sploščijo(5 minut). Pečemo pri temperaturi 180 stopinj, 8 do 10 minut.
Ohladimo. Polovičko namažemo s poljubno kremo, pokrijemo z drugo ter rahlo stisnemo(sendvič).
Čokoladna krema:
100 g kvalitetne temne čokolade (75% kakao del)
100 ml sladke smetane
25 g masla
1-2 žlici sladkorja
Priprava
: Čokolado nalomimo na majhne koščke. Smetano, maslo in sladkor segrejemo do tik pod vreliščem in odstavimo. Takoj vmešamo čokoladne koščke in dobro premešamo.


Ohladimo na sobno temperaturo. Pokrijemo s gospodinjsko folijo in čez noč postavimo v hladilnik.


Tole pa že bolj užitno zgleda [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lun1ca -> RE: Makroni (26.11.2010 10:35:31)

Uu hvala za nekaj nasvetov [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/img]

Tole glede barve za pirhe hm.. je meni tudi malo tak. Jaz mam načeloma tekoča barvila doma. Ampak mislim, da se bom zdaj ko mam migajoči trebušček izognila vsem barvilom in bodo kr naravni ali malo obarvani s kakavom [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/img]

Zadeve se bom pa lotla prihodnji teden. Upam da uspe.. sporočim! Pa držite pesti.
Aja sem rekla mojemu če mi bo pomagal, ko sma skupaj iskala recept in brala komentarje, pa je rekel, da raje ne, da se bo izognil živčnemu zlomu in temu da mi pekač zabriše skozi balkon, ko ne bo zadeva uspela [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/img]




Frodo Bisagin -> RE: Makroni (26.11.2010 14:57:01)

IZVIRNO SPOROČILO: Lun1ca
Aja pa še recept, če katero zanima:
http://www.kulinarika.net/recepti/14375/sladice/makroni/?offset=20



Ne bi niti probala kaj sele delala... ej barva vriskajoca, da te usesa bolijo, kajs ele zelodec.... :(




Frodo Bisagin -> RE: Makroni (26.11.2010 14:58:21)

IZVIRNO SPOROČILO: Blink1

Tole pa že bolj užitno zgleda [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



ja... res.... bolj normalni so:))




krfjolca -> RE: Makroni (26.11.2010 22:02:25)

Evo, ste me naluštale in sem se jih danes lotila. Nadvse uspešno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Slikati mi jih pa ni uspelo, ker jih je prehitro zmanjkalo.
Obarvala sem jih samo s kakavom, pa so bili super. Sem pa uporabila tale recept:

MAKRONI
90g beljakov (starani v hladilniku v zaprti posodici vsaj 24 ur in ogreti na sobno temperaturo)
220 sladkorja v prahu
120 g mletih mandljev ali lešnikov (za 10 minut jih damo v pečico, ogreto na 150 in nato ohladimo)
25 g kristalnega sladkorja
četrt žličke barve v prahu (po želji)

Zmešaj mandljevo moko in sladkor v prahu in presej.
Stepi beljake do trdega skupaj z dvema kapljicama limoninega soka in malce soli, obenem dodajaj kristalni sladkor in barvilo.
Polovico mandljeve mešanice dodaj beljakom, vmešaj z lopatico tako, da začneš v sredini sklede proti vrhu in stranicam. Ko postane mešanica homogena, ponovi postopek s preostalo polovico mandljeve mešanice. Testo mora biti svetleča, gladka, voljna, napol tekoča mešanica, ki spominja na magmo. Testo v enakomernih vrstah in s primernim razmikom nabrizgaj na peki papir. Za to uporabi vrečko z nastavkom širine 10 mm. Nabrizgaj kupčke, ti se bodo nato sami razlezli, če je masa pravilne konsistence.

Pečica mora biti ogreta vnaprej (150), čas pečenja je približno 13 minut, če pa so veliki makroni, se pečejo še nekaj minut več. Preden jih odstraniš s papirja, naj se nekoliko ohladijo. Pred pečenjem mnogi svetujejo, naj se oblikovane polovičke pusti za kako uro na zraku, da se naredi skorjica. 

POLNILO:
GANAŠ:
smetana
bela, temna čokolada
maslo
kakav, marmelade, jedilne barve (po želji)
V kozico nalijemo smetano, vanjo nalomimo koščke čokolade in na nizki temperaturi grejemo do vrelišča. Odmaknemo iz ognja, dodamo še jedilno žlico masla (in po želji razne dodatke) in maso popolnoma ohladimo.
(NAJBOLJE JE, ČE JO NAREDIŠ DAN PREJ). Ohlajeno maso nabrizgamo na makrone in jih stisnemo v sendvič.




pelin -> RE: Makroni (25.10.2012 15:51:18)

Tole bi delala, ker imamo za "noč čarovnic" spet polno bajto smrkolinov....pa nimam preveč korajže za tole, ker se mi je že nekajkrat bolj tako le za silo posrečl....sicer ne bi teh ubitačnih barv, ker mi nekako te žive barve ne potegnejo, čeprav so jedilne....sicer sta bila škrata navdušena nad sliko, ko sta jih videla, samo ...eh , saj je noč čarovnic in je lahko na mizi kaj vizualno nagravžnega....važno je , da je dobro....
Ima katera kakšen res preizkušen recept...na netu jih je malo morje...jaz pa bi rada kakšnega, ki je bil že realiziran in je stvar uspela...





Felicita -> RE: Makroni (25.10.2012 16:06:41)

http://www.ringaraja.net/forum/m_5973937/mpage_1/key_/tm.htm




pelin -> RE: Makroni (25.10.2012 16:43:02)

ooo hvala , kako mi je pa tole ušlo, ko pa sem šla pogledat tudi stare teme[sm=zmeden.gif]...eh saj ni važno...po prebranih komentarjih na tistile temi, me je kar nekak minilo....očitno se res le izjemam posrečijo....ma bom videla...




Felicita -> RE: Makroni (25.10.2012 16:49:49)

jest ti svetujem, da probaš s tistim silikonskim pekačem... se ga dobi tut pri nas pa pomoje je kr fajn, no, k lahko kr fajn pogoljufaš.




pelin -> RE: Makroni (25.10.2012 16:53:00)

mogoče bom res probala...samo morm korajžo zbrat[sm=jezicek.gif]




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>