hemoglobin v urinu (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček

Sporočilo

nusi -> hemoglobin v urinu (24.11.2010 16:50:49)

Pozdravljene.

Našemu dojenčku so pri sistematskem pregledu pri 6. mesecih v urinu odkrili hemoglobin (vrednost 3), drugače je zdrav, kaj več pa ne vem povedati, ker so mi to sporočili po telefonu in morava nazaj v laboratorij.
Ali mi zna kdo razložiti kaj sploh to pomeni, kako do tega pride in kaj pomeni vrednost 3 , a je to veliko, malo...?
Hvala za odgovore.

jakaracman -> RE: hemoglobin v urinu (24.11.2010 16:57:05)

4.5. Hemoglobin v urinu: - dokaz Hb v urinu temelji na peroksidazni sposobnosti Hb, ki katalizira oksidacijo o-toluidina s peroksidom do modrega kompleksa. Hb se pojavi:
• Kadar prehajajo Erci v GF (glomerulonefritis);
• Pri poškodbah spodnjega urinarnega trakta (tumor sečnega mehurja, huda vnetha);
• Pri i.v. analizi, ko je presežena kapaciteta haptoglobina za vezavo sproščenega Hb, ki prehaja v GF;

2. PATOLOŠKE SESTAVINE:
• Proteini (albumini, mukoproteini, Ig, encimi, specifični proteini – tumorski markerji);
• Sladkorji (glukoza, fruktoza, galaktoza, laktoza, pentoza);
• Ketoni (metilketoni – pri presnovnih boleznih, sladkorna bolezen);
• Hemoglobin, mioglobin (zaradi Erci, vnetja, kamni);
• Bilirubin in urobilinogen (končni produkt presnove bilirubina;
• Nitriti (so bakterijski produkti);
• Celice (epitelijske, Erci, Lkci);
• Kristali, urinski kamni (cistina, oksalata, fosfati, karbonati).

passi -> RE: hemoglobin v urinu (29.11.2010 15:53:13)

Pozdravljena,
sem malo pobrskala po internetu in našla debato na to temo KLIK. Upam, da sem kaj pomagala.

nusi -> RE: hemoglobin v urinu (29.11.2010 19:05:10)

hvala za link. Sva bila na kontroli. Potem, ko so me uspešno prestrašili z možnostjo refluksa ledvičk (in itak sem morala prebrat variante, ko je že prišlo do okvare ledvic [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]), se je prah polegel. Pri ponovnem odvzemu je bilo vse ok, je pa res, da so bolj pazili na sterilnost in odvzem je bil v epruveto

Stran: [1]