Anonimen
|
Bila sem na diagnostični histeroskopiji, na dnevni kliniki(stara porodnišnica) v Ljubljani, pri dr. Ribič. Na dan, ko si naročen, prideš tešča(dobila sem informacijo, da lahko za diagnostično histeroskopijo poješ lahek zajtrk- preveri, preden greš) zjutraj na sprejem ob 8h(priporočam ti, da greš prej- hitro se naredi vrsta in boš čakala). Urediš administrativne zadeve. Nato se preoblečeš v spalno srajco(njihovo), obleko in čevlje pustiš v garderobi. Sledi pogovor z zdravnikom, merjenje krvnega pritiska, pregledi so odvisni od vzroka za histeroskopijo(jaz sem imela še ginekološki pregled, UZ, kri iz prsta za krvno skupino). Krvi in urina ti ne vzamejo. Potem greš v sobo, dobiš posteljo. Tam počakaš do preiskave. Medicinska sestra te pride iskat, greš prej še na wc(imeti moraš prazen mehur), potem pa v operacijsko dvorano. Tam zlezeš po stopničkah na mizo in daš noge narazen kot za ginekološki pregled. Sterilno te pokrijejo, počakaš zdravnika. Nato te zdravnik sterilno umije. Z vodo ti širijo maternični vrat, da lahko pridejo v maternico z kamero. Ves postopek gledaš na televiziji, ki je obrnjena proti tebi. Budna si, ne spiš(ne dobiš nobene narkoze). Zdravnik sproti razlaga, kaj vidiš. Čutiš pritisk, vodo, da se nekaj premika. Ni boleče(imam nizek prag bolečine, tako da si lahko mirna), le neprijetno je. Preiskava se hitro zaključi(nekaj minut). Potem greš(kar peš, v spremstvu sestre) v sobo počivat. Okrog 12h dobiš kosilo(čaj je v sobi- si ga sama naliješ, kolikor želiš). Po preiskavi imaš občutek napihnjenosti, večji trebuh, občasno občutek, da ti odteče voda iz nožnice, na trenutke čutiš špikanje, kot ob menstruaciji. Približno do 16h-17h čakaš na odpustnico(obiski so od 12h do 19h, če bo prišel kdo k tebi) in če je vse v redu, lahko greš domov. Priporočajo, da se teden dni ne kopaš(tuširaš se lahko) in da nekaj dni nimaš spolnih odnosov- maternični vrat je še odprt. Dobiš 3 dni bolniškega staleža. Dr. Ribič in vso osebje, s katerim sem prišla v stik v stari porodnišnici, je zelo prijazno in dobro delajo. Stavba je res stara, dotrajana, vendar so ljudje v njej tako topli, da tega sploh ne opaziš. Pohvalno! Pozorna bodi na parkiranje- če prideš z avtom. Ob uri za sprejem je pred porodnišnico že precejšnja gneča za parkiranje- in če najdeš prostor, bodi pozorna, kje pustiš avto, ker radi pišejo kazni in odvažajo z pajkom. Parkiranje v garažni hiši(ParkiRaj) te bo stalo okrog 2 evra/h, cenejše je nasproti nove pediatrije, pri železniški postaji(ki je 20 minut hoje od porodnišnice) pride okrog 1 eur/h. Vedi pa, da ti bo, ko boš šla domov, še kako prišel prav avto, ki bo blizu, da boš hitro na toplem, da boš lahko sedela. S seboj vzemi: kartico zdravstvenega zavarovanja,zdravstveno dokumentacijo (ne pozabi- vedeti moraš prvi dan zadnje menstruacije),plašč in copate (radi vidijo, da imaš svoje- pri njih jih hitro zmanjka),tople nogavice,rezervne spodnje hlačke (po histeroskopiji še nekaj vode od preiskave steče ven),vložke (iz istega razloga, kot je napisano zgoraj),nekaj za razvedrilo, ko čakaš (mp3, revije, telefon(polnilec),…)kovance za kavo/sladkarije na avtomatu v pritličjukaj malega za popit in za pojest, da ne boš lačna do večerje…
|