Uvajanje v varstvo (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo

Sporočilo

polho3006 -> Uvajanje v varstvo (17.11.2010 19:14:48)

Pozdravljene!

Našega malega princa smo začeli uvajati v varstvo. Na začetku se je fant prav presenetljivo dobro odzval in ni bilo nobenega joka, z varuško sta super sodelovala. Danes pa... sva spet šla k varuški in ko pridem po njega me je skoraj kap. Drl se je tako da sem ga slišala takoj ko sem stopila iz avta, bil je čisto rdeč, zakuhan...rdčecica na ličkih še sedaj ni izginila, tam kjer je pa izginila so se pa pojavile drobne rdeče pikice - kot da bi bil popikan skoraj do krvi. A je možno da so mu popokale kapilare od dretja?
V varstvu je bil cca 45 min in menda se je ves ta čas jokal...tako sem žalostna, vsa iz sebe, ker se mi tako smili. Pa sem ženski naročila naj me pokliče TAKOJ ko bo začel jokati, potem je pa revček jokal več kot pol ure, jaz pa lepo mirna v trgovino, ker sem bila prepričana da je vse o.k., ker pač ni poklicala.

Tiste ki že imate izkušnje z uvajanjem v varstvo, dajte mi povejte kako to izgleda, ker sem sedaj čisto na tleh. Najraje bi kar dala odpoved v službi in...saj vem da je takšno razmišljanje neumno, ampak...tako mi je hudo!!!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

miapia -> RE: Uvajanje v varstvo (17.11.2010 19:39:57)

Mi smo tretji dan v vrtcu. Hčera je stara skoraj 2 leti, izredno samozavestna, trmasta, družaabna in pravi ciganček. Če grem iz trgovine, me sploh ne pogreša in se meni s prodajalkami in ostalimi ljudmi. V vrtcu pa katastrofa. Jokanje na ful. Včeraj jo zjutraj pripeljem in sem bila zraven. Kar nekaj je cmerala in me venomer klicala in iskala s pogledom. Sploh ni bila ona. Potem pa sem se odločila, da se popolnoma umaknem, ker se mora otrok zjokati, pa naj mi bo še tako hudo. Danes je bilo že bolje in je že začela komunicirati z otroki, išče pa ful pozornost varuške/vzgojiteljice, ker je pač navajena, da je središče sveta. Tako da sem zelo vesela, da je bilo danes bolje, ker me je zelo obremenjevalo, da se joka in da ji ni ok, ker vem, da sploh ni taka.

imee -> RE: Uvajanje v varstvo (17.11.2010 21:16:43)

Tudi pri nas se uvajamo v vrtec. Hvala bogu, da smo si za to vzeli, kar precej časa.

Najprej 3 dni po eno uro, brez problema…nakar smo zboleli in bili dober teden doma. Sedaj pa od ponedeljka ponovno..v ponedeljek 2 uri, v torek dogovorjeni do 11. ure. Pridem po njo in ona spi (pa doma nikoli ne zaspi sama). Vzgojiteljica mi obljubi, da me pokliče ko se mala zbudi, ampak ona spi ves čas, ki je namenjen spanju (me vzgojiteljica tudi pokliče in pove, da se je zbudila skupaj z ostalim in predlaga, da poje še nekaj kosila). Skratka domov odide ob 13.30 uri. Jaz presrečna in ponosna, čeprav vem, da vse lahko pride za otrokom, saj se moramo zavedati, da je ločitev otroka od mamice vsekakor stres.

Danes zjutraj me ob prihodu vzgojiteljica opomni, da me bo poklicala, če bo kaj neobičajnega, če ne pa naj pridem po njo kot prejšnji dan.. Ker nič ne kliče, tudi jaz predvidevam, da se ima lepo. Ko pridem po njo je vesela, se igra, mi pa vzgojiteljica omeni, da je vmes skoraj 2 uri jokala… Sem bila, kar malo presenečena, da me niso klicali..no bomo videli kako bo jutri.

Sicer pa sem, ko sva prišli domov sem opazila nov zobek, tako, da je bilo mogoče zaradi tega…

Želim vam čim lažje uvajanje, vse delajte z veseljem in naj otrok čuti, da je to nekaj lepega , da se tega tudi sami veselite( ne samo z mimiko na obrazu, ker ti majhni otroci  še zelo dobro čutijo naše notranje počutje, strah in negotovost ).

petea -> RE: Uvajanje v varstvo (19.11.2010 11:33:16)

polho3006,
včasih starši in varuške malo drugače razumemo termin TAKOJ.

Razumljivo je, da mame v trenutku pomirimo svojega otroka, saj običajno utihnejo tisti trenutek, ko nas zagledajo.

Če bi te varuška poklicala takoj, ko je otrok začel jokati - ja, kam bi pa prišli? Razumljivo je, da ga je najprej skušala sama potolažiti in umiriti, ko pa je videla, da jok otroka presega mejo, ki jo je ona ocenila za še sprejemljivo, pa te je seveda takoj poklicala.

Si predstavljaš, da bi varuška klicala starše vsakič, ko za 2 minuti zajokajo?
Kaj bi si mislili otroci: Malo zajokcam, pa bo moja mami že tu?
Kaj bi si mislili starši: Pa ta ženska je čisto nesposobna - otroka sploh ne poskusi potolažiti, kar takoj gnjavi mene in se skuša rešiti svojega dela!

Otroci so različni - vsak spremembe sprejema drugače. Starši moramo znati postaviti okvirje, kaj je dopustno in kaj ne.
Seveda pa uvajanje večini otrok, še bolj pa staršem, predstavlja hud izziv.
Novo okolje, novi ljudje, nova pravila, strah.

Če boš ti zaupala varuški, se bo tudi otrok sprostil in prej navadil in bo lažje vedno dlje časa ostal v varstvu.

zinkazi -> RE: Uvajanje v varstvo (21.11.2010 12:41:10)

Nekaj nasvetov, kako lahko otroku pomagate, da lažje prenese odhod mame v službo na spodnji povezavi, tudi o joku

http://otroskosrcejezaklad.radostbivanja.org/2010/06/prvic-v-varstvo-odlomek-iz-knjige-otrosko-srce-je-zaklad/

Stran: [1]